"Cenevre Kantonu"

İsviçre | Laiklik Yasası Tartışılıyor Referandum Seçeneği Gündemde

İsviçre'nin Cenevre Kantonu'nda uzun süredir tartışılan laiklik yasası Büyük Konsey'de kabul edildi. Değişikliğe karşı çıkan muhalefet partileri, sendikalar ve Müslüman dernekleri yasayı referanduma götürmek için imza kampanyası başlatıyor.

İsviçre’nin Cenevre Kantonu Büyük Konseyi, uzun süredir tartışılan devlet ve dinler arasındaki ilişkiyi çerçevelendiren laiklik yasasını onayladı. İnsan Hakları Komisyonu’nun 2 senedir üzerinde çalıştığı yasa, Cenevre Kantonu Büyük Konseyi’nde yapılan oylama ile kabul edildi. 100 milletvekilinin yer aldığı konseyde yasaya 25 vekil hayır oyu verirken 63’ü ise laiklik yasası lehinde oy kullandı. 3 milletvekili de çekimser kaldı.

Yaklaşık 7 saat süren tartışmalar sonrası kabul edilen yasaya, muhalefet partileri, sendikalar ve bazı Müslüman dernekleri tepki gösterdi. Tasarının kabul edilmesi sonrası ilk toplantılarını geçen hafta gerçekleştiren muhalefet blok, yasanın referandumla halka sorulması için imza kampanyası başlatılmasını gündemlerine aldı. Bu girişimde başarılı olamamaları durumunda ise yasanın iptali için hukuki süreci başlatabilecekleri kaydedildi. Konuyla ilgili konuşan Sol Birliktelik Partisi Milletvekili Pierre Vanek, devletin özellikle dini konularda yasa çıkararak müdahalede bulunmaması gerektiğini aktardı. Vanek, sendikaların da referanduma katılmayı düşündüklerini söyledi. İsviçre’nin Cenevre Kantonu’nda yer alan Onex kasabasının Belediye Başkanı Carole-Anne Kast da çıkarılan yasayı eleştirdi. Yasanın dini özgürlüğe müdahale olduğun savunan Kast, başörtülü kadınların ya iş ya da başörtüsü arasında seçim yapmak zorunda bırakıldıklarını söyledi.

“Fransız Tarzı Bir Laiklik İstemiyoruz”

Yeni yasaya bölgedeki Müslüman dernekleri de tepki gösterdi. Ahl-el-Bayt İslam ve Kültür Derneği Başkanı Vahid Khoshideh, yasanın temel haklara karşı bir saldırı olduğunu, ayrıca devletin seçmenlerin tercihlerine müdahale ettiğini savundu. Khoshideh, İslam’ın tartışmaların merkezinde yer aldığını ve Müslümanların bir problem olarak gösterildiğini de savunarak, “Biz kapsayıcı bir laiklik istiyoruz, Fransız tarzı bir laiklik değil.” ifadelerini kullandı. Öte yandan Cenevre Müslüman Kuruluşları Birliği (UOMG) ise henüz referandumu destekleyen bloka katılıp katılmayacaklarını açıklamadı.

Siyasi Partiler Referandum Seçeneğini Düşünüyor

Bu arada Dayanışma Partisi ve Yeşiller’in bu hafta içerisinde referandum kararını verecekleri kaydedildi. Ayrıca Cenevre Kantonu Büyük Konseyi’ndeki oylamada milletvekillerini karar vermede serbest bırakan Sosyalist Parti’nin de referandum ile ilgili düşüncesini açıklamadığı, milletvekillerinin çoğunluğunun hayır oyu verdiği partinin referanduma sıcak baktığı bildirildi.

Cenevre Kantonu tarafından bölgede yaşayanların dini eğilimleriyle ilgili 2013 yılında yayınlanan raporda, 15 yaş üstündekilerin yüzde 37’sinin Katolik olduğu kaydedilmişti. Yüzde 35’inin ise ateist olduğu aktarılmıştı. Yapılan araştırmada, Cenevre’de Protestanların oranı yüzde 12, Müslümanların oranı ise yüzde 5 olarak ölçülmüştü. Cenevre Kantonu’nda diğer dinlere inananların oranının da yüzde 6 olduğu bildirilmişti. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler