"Başörtüsü"

İsviçre | Ülkedeki İlk Başörtülü Asker Tartışma Konusu Oldu

İsviçre'de ilk kez başörtülü Müslüman bir kadın eğitimini tamamlayarak orduda göreve başladı. Genç kadının göreve başladıktan sonra Facebook'a yüklediği fotoğrafında askerî üniforma kepinin altındaki başörtüsü ise tartışmalara neden oldu.

İsviçre‘de ilk kez başörtülü bir kadın askerî okulu tamamlayarak göreve başladı. Genç kadının göreve başladıktan sonra Facebook hesabı üzerinden paylaştığı askerî üniformalı fotoğrafında görünen kepinin altına taktığı başörtüsü ise ülkede tartışma konusu oldu. Genç kız fotoğrafın altına yazdığı ifadelerde, ‘O ses Fransa’ yarışmasındaki başörtülü kadınla ilgili tartışmalara atıfta bulunarak “Fransa’da başörtülü olduğu gerekçesiyle bir kız ‘O Ses Fransa’ya katılamıyor. İsviçre’de ise ben ilk başörtülü askerim.” şeklinde yorum yaptı.

Başörtüsü Askeriyenin Kıyafet Yönetmeliğine Aykırı Değil

Genç kızın paylaşımı İsviçre’de tartışma yaratırken İsviçre Halk Partisi üyesi Jean Luc Addor, orduda başörtüsünün yasaklanmasını istedi. Yaşanan tartışmalara İsviçre’nin 7 Federal Konseyi Üyesi arasında olan Savunma Sivil Korunma ve Spor Bakanı Guy Parmelin son noktayı koydu. Parmelin, görünür olmadığı müddetçe başörtüsünün İsviçre Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği’ne aykırı olmadığını açıkladı. Guy Parmelin, ”Başörtüsü resmî kıyafet altına takıldığı takdirde tamamen yasaldır.” ifadelerini kullandı. Ancak söz konusu olanın tamamen bir örtü değil, eşarp olduğuna dikkat çekti.

İsviçreli Bakan, ancak haç, başörtüsü ya da kipa gibi tüm ayırt edici işaretlerin üniforma giyildiğinde gizlenmesi gerektiğine de vurgu yaptı. Askerlerin tamamında dışarıdan bakıldığında aynı görüntünün hakim olması gerektiğini belirtti ve bu konuda askeriye yönetmenliğinin birçok yerinde yazılı olan kuralların uygulandığını aktardı. Orduda göreve yeni başlayan genç kızın kepini çıkarması durumunda ise uzun süre üniformalı olarak kalmaması gerektiği uyarısında bulunan Parmelin, bunun tüm diğer ayırt edici işaretler için de geçerli olduğunu aktardı.

Genç Kız Hakkında Disiplin Soruşturması Açıldı

Bu arada Facebook‘dan fotoğraf paylaşan başörtülü genç kız hakkında disiplin soruşturması açıldığı kaydedildi. Ordu sözcüsü, genç kızın itiraz hakkını kullanmadan alınan yaptırım kararını kabul ettiğini söyledi. Ancak nasıl bir yaptırım uygulandığı ile ilgili bilgi vermedi.

İsviçre’de son olarak 2016 yılında yapılan bir araştırma, ülkede yaşayan Müslümanların sayısının 400 binden fazla olduğunu ortaya koymuştu. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler