"İngiltere"

Aşırı Sağcı “Önce Britanya” Liderlerine Hapis Cezası

İngiltere'de Önce Britanya (Britain First) adlı aşırı sağcı grubun lideri Golding, nefret suçundan 18, yardımcısı Fransen de 36 hafta hapis cezasına çarptırıldı.

8 Mart 2018 admin

İngiltere‘de İslam karşıtı aşırı sağcı Önce Britanya (İng. Britain First) grubu lideri Paul Golding ile yardımcısı Jayda Fransen, nefret suçundan hapis cezası aldı.  İngiltere’nin güneydoğusundaki Folkestone Ceza Mahkemesinde bugün görülen davada, dinî inançlara yönelik tacizden Fransen’e 36 hafta, Golding’e de 18 hafta hapis cezası verildi. Davaya bakan Yargıç Justin Barron, ikilinin eylemlerinin, Müslümanlara ve İslam’a karşı olan düşmanlıklarını kanıtladığını ifade etti.

İkili geçen mayısta, tecavüzden hüküm giyen bir grup Müslüman erkek hakkında bazı broşürler dağıtılması ile sosyal medya hesaplarında ırkçı görüntüler yayınlanmasının ardından gözaltına alınmıştı. Mahkemede gösterilen bir görüntüde, Fransen’in bir davalının evine giderek, kapısında ırkçı ifadelerle bağırdığı görülüyor.

Trump’tan Yardım İstemişti

ABD Başkanı Donald Trump, geçen kasımda Twitter hesabından Fransen’in yayınladığı 3 İslamofobik videoyu yaklaşık 45 milyon takipçisiyle paylaşmıştıFransen de videolarını Twitter hesabından paylaşan Trump’a teşekkür etmiş ve “Hapse atılmadan önce bana yardım etmenizi, müdahalede bulunmanızı istiyorum.” ifadesiyle Trump’tan yardım istemişti. Fransen, önceki yıl da başörtülü bir kadına sözlü tacizden yargılanmış ve nefret suçu işlediği sabit görülerek 2 bin sterlin cezaya çarptırılmıştı. Grubun, zaman zaman ülkedeki camilerin önünde İncil ve Müslüman toplumunu suçlayıcı içeriklerin yer aldığı broşürler dağıttığı biliniyor.

“Terör Listesine Alınsın” Çağrısı

Yaklaşık 6 bin üyeli “Britain First” grubu, 2010’da Müslüman ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen İngiliz Ulusal Partisinin (BNP) eski üyeleri tarafından kurulmuştuİngiliz parlamentosunda geçen kasım ayında aşırı sağ ile ilgili yapılan oturumda bazı milletvekilleri, “Britain First”ün terör listesine alınmasını istemişti. İçişleri Bakanı Amber Rudd, listenin sürekli gözden geçirildiğini ve kriterlere uyan başka örgütlerin de listeye girebileceğini kaydetmişti.

Önceki yıl haziranda uğradığı saldırıda hayatını kaybeden İşçi Partili kadın milletvekili Jo Cox‘un katili Thomas Mair’in saldırı sırasında defalarca “Önce Britanya” diye bağırdığı iddia edilmişti.

İslamofobiye Kucak Açan “Önce Britanya”

Perspektif’in Şubat sayısında Chris Allen, “İslamofobiye Kuçak Açan Aşırı Sağcı Bir Grup” başlıklı yazısında, “Önce Britanya”nın kuruluşunu ve İslamofobiyle ilişkisini şöyle anlatmıştı:

“Önce Britanya, cihat karşıtı bir hareket olduğunu iddia eden; blog yazarları, Thinktank’ler, sokak hareketleri ve Avrupa’nın işgal edildiğine ve İslamlaştırıldığına inanan siyasi gruplardan oluşan,az sayıdaki sağcı gruplardan biri. 2011’de kurulan grup, İngiltere’nin aşırı sağcı ve Neonazi çevresinde konumlanmış durumda. “Önce Britanya”nın kurucuları, artık var olmayan, fakat önceden Avrupa’da yerel düzeyde anaakımlaşma başarısını yakalamış, aşırı sağcı “İngiltere Ulusal Partisi” (İng. “British National Party”) eski üyelerinden oluşuyor. “Önce Britanya”, Almanya’daki Pegida benzeri fakat ondan daha ufak çaplı, aşırı sağcı bir sokak hareketi olan “İngiltere Savunma Birliği”nin (İng. “English Defence League”) dağılmasından faydalanıp, İslamofobiye alenen kucak açmış bir oluşum. Kendisini sokak savunma örgütü olarak tanımlayan “Önce Britanya”, şiddetli bir İslamofobi ile “beyazların üstünlüğü” ve “göçün engellenmesi” gibi daha geleneksel nasyonalist fikirleri birleştiriyor. En fazla dikkat çekeni ise, İngiltere’nin İslamlaştırılmasına karşı “ön saf direnişi”ni temsil ettiklerini belirten açıklamaları.” (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler