"Almanya"

Frankfurt Karakolundaki Aşırı Sağcı Polisler Endişe Yarattı

NSU davasındaki müdahil avukatlardan Seda Başay Yıldız'a gönderilen ırkçı ve tehdit içerikli mektubun izinin, Frankfurt karakolundaki aşırı sağcı polislere uzanmasının yankıları sürüyor. 

Fotoğraf: Shutterstock.com

Frankfurt, son yılların en büyük polis skandalını yaşıyor. NSU davasında Enver Şimşek’in ailesini temsil eden Türkiye kökenli Seda Başay-Yıldız isimli avukata gelen tehdit mektubunun izinin, Frankfurt karakolundaki aşırı sağcı polislere uzanmasının yankıları sürüyor.

Konunun Alman basınında ele alınmasının ardından siyaset ve sivil toplumdan tepkiler gecikmedi. Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer (CSU), “Polis memurları şüphesiz özgürlükçü demokratik temel düzenimizin zemininde hareket etmek zorundalar. Polis memularının bu tarz bir düşünceye sahip oldukları konusunda en ufak bir endişe bile oluşmamalı.” dedi. Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier (CDU) ise konunun çok hassas ve kapsamlı bir şekilde aydınlatılacağını düşündüğünü ifade etti.

“Polis Başka İnsanların Adreslerini de Araştırdı mı?”

NSU davası ve kurbanlarıyla ilgili çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşu NSU-Watch, ise konuyla ilgili bir açıklama yaptı. NSU sürecinin müdahil avukatlarından Başay-Yıldız’ın muhtemelen polisler tarafından tehdit edildiğini ifade eden kurum, “Polisin kendi meslektaşlarına yönelik soruşturmaları titiz bir şekilde yürüteceğine güvenmiyoruz.” dedi. Kurum aynı zamanda polis birimlerindeki ırkçı ve aşırı sağcı düşüncelerin derecesinin ortaya çıkması için bağımsız mercilerin oluşturulması gerektiğini ifade etti. “Tutarlı sonuçlar bekliyoruz. Sembol politikası kabul edilemez.” diyen NSU-Watch, başka insanların adreslerinin de polis memurları tarafından araştırılıp araştırılmadığının acilen aydınlatılmasını talep etti. 

İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici: “NSU’dan Ders Çıkarılmadı”

Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici de Frankfurt’ta beş polis hakkında açılan soruşturmaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Frankfurt Polisi içerisinde aşırı sağcı yapılar olduğuna dair şüphelerin şoke edici olduğunu söyleyen Kesici, NSU dava sürecinden ders çıkarılmadığını ve soruşturmanın siyasi yetkililer tarafından yeterince ciddiye alınmadığını vurguladı. Kesici sözlerine şu şekilde devam etti: “Eğer bazı polisler NSU kurbanı ailenin avukatının şahsını ve kızını tehdit edebilmek için, nüfus kayıt listelerine erişim sağlayıp, makamlarını istismar ediyorsa, burada tek bir başarısızlıktan değil, yapısal bir sorundan bahsetmek gerekir. Avukat Başay-Yıldız ve ailesiyle dayanışmamızı ilan ediyoruz.” (ala) 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler