"Belçika"

Göç Anlaşması Belçika’yı Böldü: Koalisyon Partneri Hükümetten Çekildi

Göç Anlaşması’ndan dolayı Belçika’da çıkan hükümet krizi neticesinde koalisyon partneri N-VA hükümetten çekildi. Ülke Mayıs 2019 seçimlerine kadar azınlık hükümeti ile yönetilecek.

10 Aralık 2018 admin
@ AA değişiklikler: Perspektif

Belçika’da son haftaların gündemi Birleşmiş Milletler bünyesinde imzalanacak olan Göç Anlaşması. Belçika’nın bu anlaşmayı imzalamasını istemeyen koalisyon partneri sağ parti Yeni Flaman İttifakı (N-VA), hükümeti anlaşmadan vazgeçiremeyince hükümetten çekildi. Belçika bir sonraki seçimlere kadar azınlık hükümetiyle yoluna devam edecek.

Aralık ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurul bünyesinde imzalanacak olan Göç Anlaşması, Belçika’da son haftalar hükümet krizine yol açmıştı. İki yıllık hazırlık süreci sonunda Aralık 2018’de imzalanması planlanan Göç Anlaşması’na koalisyon partneri olan sağ görüşlü parti Yeni Flaman İttifakı (N-VA) imzadan 1 ay önce itiraz etti. Anlaşmanın kendileri için kırmızı çizgi olduğunu söyleyen N-VA’lı siyasiler, anlaşmayı imzalayan bir hükümette olamayacaklarını söylemişti. Çıkmaza giren krizi sonlandırmak adına cumartesi akşamı Bakanlar Kurulu son kez toplanıp uzlaşıya ulaşmaya çalıştı. Bakanlar Kurulu’nda Belçika’nın anlaşmayı imzalayacağı kesinleşince N-VA toplantıdan erken ayrıldı ve istifa işlemlerini başlattı.

N-VA Bakanlar Kurulu’nun hemen ardından yaptığı bir basın açıklamasında hükümet üyelerinin kendilerini dışarı ittiğini söyledi. Başbakan Charles Michel “Ben yarın hükümetim adına Marakeş’e gidiyorum. Söz ağızdan bir kez çıkar. N-VA’nın duruşunu kayda geçiriyorum.  Meseleye açıklık getirdikleri için teşekkür ederim. Koalisyonu terk ettiklerini kayda geçiriyorum.” diyerek N-VA’nın hükümetten ayrıldığını resmi olarak kabul etti.

Yeni Hükümetin Adı: Michel II

Belçika hükümeti Mayıs 2019 yılında düzenlenecek olan federal ve bölgesel seçimlere kadar azınlık hükümeti olarak devam edecek. 150 koltuğun 52’sine sahip olan azınlık hükümet Walon Liberal Partisi MR, Flaman Liberal Partisi Open VLD ve Hristiyan Demokratlar Partisi CD&V’den oluşuyor. Oy çoğunluğu imkanını yitiren hükümet, Mayıs 2019’a kadar önemli dosyaları karara bağlamak için muhalefete destek çağrısında bulundu. Yeni hükümet Michel II adını aldı.

Federal hükümette N-VA’nın elinde olan İçişleri, Eşit Fırsatlar, Göç ve İltica, Savunma ve Maliye bakanlıkları da böylelikle açığa çıkmış oldu. Boşta kalan bakanlıklar Mayıs 2019’da düzenlenecek olan seçimlere kadar mevcut bakanlar arasında paylaştırıldı. N-VA’nın 180 kabine çalışanın işine de iki gün içerisinde son verilecek.

Belçika’da Tartışmalara Yol Açan Göç Anlaşması Nedir?

BM bünyesinde hazırlanan “Güvenli, Sistemli ve Düzenli Göç İçin Küresel Pakt” adını taşıyan Göç Anlaşması göçle ilgili insan ve özellikle çocuk haklarının altının çizildiği, hem çıkış hem varış ülkelerine birtakım önerilerde bulunulan ve böylelikle göçün uluslararası arenada daha düzgün organize edilmesini hedefleyen bir anlaşma. BM Genel Kurul bünyesinde oylanacak olan anlaşmanın devletler için hukuki bir bağlayıcılığı yok. (nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler