"Almanya"

Chemnitz Göstericilerini Deşifre Eden Veri Bankası

Almanya’da Chemnitz’deki aşırı sağcı gösteriler uzun süre gündemi meşgul etmişti. Berlin’de oluşturulan yeni ve tartışmalı bir aksiyon, yabancılara saldıran ve Hitler selamı yapan aşırı sağcı göstericileri fotoğraflarıyla birlikte deşifre ediyor.

SoKo Chemnitz @ değişiklikler: Perspektif

Almanya’da ağustos ayında Chemnitz’de 35 yaşındaki biri bıçaklanarak öldürülmüştü. Cinayetin ardından aşırı sağcı platformlarda maktulün Rus kökenli bir Alman olduğu, katil zanlılarının ise “yabancı” oldukları ileri sürülmüş, bunun ardından aşırı sağcı gruplar “şehirde kimin sözünün geçtiğini göstermek” amacıyla yürüyüşler organize etmişti. Bu yürüyüşlerde yabancı düşmanı sloganlar atılmış, Hitler işaretleri gösterilmiş ve Alman olmadığı varsayılan kişiler sokak ortasında saldırıya uğramıştı. 

Berlin merkezli “Siyasi Güzellik Merkezi” isimli sivil toplum kuruluşu (Alm. Zentrum für Politische Schönheit) Chemnitz’deki olaylardan 4 ay sonra yeni bir aksiyon başlattı. Chemnitz’deki protesto gösterilerinden 3 milyon fotoğrafı inceleyip 7.000’den fazla aşırı sağcı katılımcıyı tespit eden kuruluş, SoKo Chemnitz (Chemnitz Özel Komisyonu) isimli bir veri bankası oluşturdu. www.soko-chemnitz.de sitesi üzerinden sunulan bu veri bankasında aşırı sağcı protestolara katılan 2.000 kişinin fotoğrafını deşifre eden kuruluş, bunların çalıştığı iş yerlerinden atılması ve polise bildirilmesi çağrısında bulunuyor. Aksiyon kapsamında Chemnitz gösterilerine katılanların ihbar edilmesi aracılığıyla aşırı sağcılıkla mücadele amaçlanıyor. 

Sitede ismi belirlenip fotoğraflarıyla deşifre edilen aşırı sağcıların yanı sıra, isminin belirlenmesi için ödül konulan kişiler de var. Ayrıca işverenlere, kendi çalışanlarının Chemnitz gösterilerine katılıp katılmadığını kontrol edebilmeleri için fotoğrafla arama yapabilecekleri bir alan da sunulmuş durumda. Sitede “Hitler Sevdalısı” çalışanların işten çıkarılması için hukuki destek sunan bir telefon hattı da var. 

“Bu Hasta Ruhlu İnsanlar Nerede Çalışıyorlar?”

Tartışmalı internet aksiyonuyla ilgili açıklama yapan kurumun koordinatörü Philipp Ruch Chemnitz’deki aşırı sağcıları kastederek, “Bu hasta ruhlu insanlar nerede çalışıyorlar? Bunları kim istihdam ediyor? Bunlar azınlıklara karşı nefreti yayabilecek, basına saldıracak ve sanatı şiddetle bastıracak zamanı nereden buluyorlar?” şeklinde sorular sordu. Aksiyonla ilgili bilgilendirmenin yapıldığı Facebook sayfasında kullanıcı yorumları ise birbirinden hayli farklı. Kimileri sanatın ve insan hakları savunusunun bu tarz agresif yansımalarını takdirle karşılarken, kimi kullanıcılar ise polisin görevlerinin sivil oluşumlar tarafından üstlenilmesinin ya da toplu ihbar eylemlerinin aşırı sağcıları zayıflatmayacağı görüşünde.

İnsan haklarına dair agresif aksiyonlarıyla bilinen “Siyasi Güzellik Merkezi” isimli oluşum daha önce aşırı sağcı ve İslam düşmanı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) antisemitist söylemleriyle dikkat çeken üyesi Björn Höcke’nin evinin önüne bir “Holokost” anıtı dikmişti.(ezk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler