"Belçika"

Belçika’da Ruhsatı İptal Edilen Cami, Temyizde De Tanınma Ruhsatını Geri Elde Edemedi

Belçika’nın Beringen şehrinde bulunan ve ülkenin ikinci en büyük camisi olan Fatih Camii’nin 2017 yılında tanınma ruhsatı Bölge İçişleri Bakanı tarafından iptal edilmişti. Gerekçe olarak 15 Temmuz darbe girişimi sonrası caminin Türk toplumunu ayrıştırdığı öne sürülmüştü. Karara itiraz eden Fatih Camii, temyizde de ruhsatını geri alamadı.

Belçika Fatih Camii @ Facebook değişiklikler: Perspektif

2017 yılında Türkiye’deki darbe girişimi sonrası Belçika’daki Türk toplumunu ayrıştırdığı iddiasıyla tanınma ruhsatı Flaman Bölgesi İçişleri Bakanı Liesbeth Homans tarafından iptal edilen Fatih Camii kararı Danıştay’a taşıyarak itiraz etmişti. Cami itirazında tanınma ruhsatını iptal etmenin bakanın değil, hükümetin görevi olduğunu öne sürdü. Danıştay konu ile ilgili Bakan Homans’ın haklı olduğu kararına vardı. Konu ile ilgili Bakan Homans, “Tanınma ruhsatı bir camiyi meşru kılar. Bu cami haklı gerekçelerle bu meşrutiyetini kaybetti. Başka camilerle ilgili de bu tarz ağır gerekçelere ulaşırsam, yeni ruhsat iptali prosedürleri başlatmaktan geri durmam.” şeklinde açıklama yaptı.

Yerel bir gazeteye açıklama yapan caminin Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yıldız, “Tanınma ruhsatımız Türk bir bakanın ziyaretinden dolayı iptal edilmiş. Fakat camimiz herkese açık. Üstelik biz her yıl şehrin turizm servisiyle birlikte 6000 kişi için ziyaret düzenliyoruz. 60 yıldır varız ve hem şehir yönetimiyle hem valilikle her zaman çok iyi ilişkilerimiz oldu. Son seçimlerde bütün partilere kapılarımızı açtık. Bakan Homans’ı da defalarca davet ettik, mektup yazdık fakat hiçbir zaman cevap alamadık. Halbuki burada hiçbir olumsuz olay gerçekleşmedi.” dedi.

Cami olarak hedef haline getirildiklerinden ve Bakanın iletişime geçme çabalarına cevap vermemesinden rahatsız olan Yıldız, “Mesele kaybettiğimiz sübvansiyonlar değil. Fakat bakan bize iletişime geçme imkanı da vermiyor. Müslüman toplum olarak katılım sağlamamıza müsade etmiyor. Tanınma ruhsatımızı iptal etmek, yıllarca bir işveren için çalışıp da bir anda kovulmak gibi birşey. Avukatımızla atacağımız adımları görüşüyoruz. Seçim odaklı oyunlara malzeme olmamayı ümit ediyoruz.” dedi.

Beringen’de Ne Olmuştu?

Flaman Bölgesi İçişleri Bakanı Liesbeth Homans, Temmuz 2017’de Beringen şehrinde bulunan ve Diyanet’e bağlı olan Fatih Camii’nin ruhsatını iptal etmişti. Karar camide Türkiye’de gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Gülen örgütü üyelerinin “vatan haini” olarak damgalandığı iddiaları ve bu olayın Belçika’daki Türk toplumunu ayrıştırdığı gerekçesiyle verilmişti. Bu karar neticesinde Fatih Camii’nin tanınma ruhsatı iptal edilmiş ve dolayısıyla cami devletten aldığı yıllık 50 bin Euro’luk sübvansiyonu da yitirmişti.

Belçika’da camiler, ilgili bölgenin İçişleri Bakanlığı tarafından tanındığında, maaşları Federal Adalet Bakanlığı tarafından ödenen imam hakkına sahip oluyor ve yerel İslami cemaat olarak kiliseler gibi kamu tüzel kişiliği elde ediyorlar.(nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler