Dosya

Fransa’da (Çifte) Vatandaşlık İçin Gereken Şartlar

Fransa'da çifte vatandaşlık
01.12.2018

Fransa’da çifte vatandaş olmak için hangi şartlara sahip olmak gerekir? Fransa’da çifte vatandaşlık düzenlemelerinin ve genel tartışmanın kısa bir özeti.

Fransız hukuku, çifte vatandaşlığa izin verir ve Fransız olan bir yabancının önceki vatandaşlığından vazgeçmesini gerektirmez. Bu nedenle, yabancı bir ülke vatandaşlığına sahip olan bir göçmenin Fransız vatandaşlığını başka bir vatandaşlıkla birleştirmesi mümkündür. Aynı şekilde bunun tersi de geçerlidir. Yani bir Fransız vatandaşı, yabancı bir uyruk seçerken vatandaşlığını koruyabilir.

Normal zamanlarda, çifte vatandaşlık kamu otoriteleri ve Fransız toplumu için sorun teşkil etmiyor. Ancak bazı siyasi çevreler, özellikle de aşırı sağcılar, “milliyet” terimini en dar anlamıyla tanımlamayı seçerek çifte vatandaşlık karşıtı bir politika benimsemiş olsalar da, çifte vatandaşlık Fransa’da toplumun geneli tarafından kabul görüyor. Bu durum tüm Avrupa ülkelerinde aynı değil.

Fransa’da yaşayan göçmenlerin yüzde 40’ından fazlasının Fransız vatandaşlığına sahip olduğu ve Fransa’da doğmuş olan göçmenlerin yüzde 95’inin de Fransız olduğu biliniyor. Ancak ikili vatandaşlık durumları hakkında çok az şey biliniyor. Zira bu veriler nüfus sayımında kaydedilmiyor ve yalnızca çoğu zaman yaklaşık olarak konsolosluk kaynakları tarafından bilinebiliyor.

Fransa’da Çifte Vatandaşlığa Dair Temel Veriler

Fransa Ulusal Nüfus Araştırmaları Enstitüsü’nün (INED) verilerine göre çifte vatandaşlar, 18 ile 50 yaş arasındaki nüfusun yüzde 5’ini teşkil ediyorlar; bunların yüzde 90’ı göçmen veya göçmen kökenli. Fransız vatandaşlığını kazanmış olan göçmenlerin neredeyse yarısı orijinal vatandaşlıklarını koruyor. Çifte vatandaşlık Güneydoğu Asya kökenli göçmenler arasında çok nadir görülürken (yüzde 10’dan az), Kuzey Afrikalı göçmenlerin üçte ikisinden fazlası, Türkiye’den gelen göçmenlerin yüzde 55’i ve Portekizlilerin yüzde 43’ü hem Fransız, hem de köken ülke vatandaşı.

Öte yandan Fransa’ya seneler önce gelen göçmenlerin torunlarının da ayrıca dedelerinin uyruğuna bağlı kaldığı gözlemleniyor. Her iki ebeveyni de göçmen kökenli ailelerden gelen torunların yaklaşık üçte biri çifte vatandaşlığa sahip. Bu oran sadece bir ebeveyni göçmen kökenli olanlar arasında yüzde 12’ye düşüyor. Ebeveynleri tarafından nakledilen milliyete en fazla bağlı olanların Türk kökenli oldukları görülürken, Cezayirli, Faslı ve Tunusluların da üçte biri bu durumda.

Çifte Vatandaşlık ve İkili Sadakat

Yine INED tarafından 2011 yılında çifte vatandaşlık ile ilgili yapılan bir araştırma çifte vatandaşlığın Fransız olma hissi üzerinde çok az etkisi olduğunu ortaya koydu. Araştırmada çifte vatandaş olanların kendilerini, eski uyruklarını terk etmiş olanlar kadar Fransız hissettikleri belirtiliyor. Bu oran her iki kesimde de yüzde 82. Ancak bu aidiyet hissi, çift milliyetli göçmenlerin torunları için sadece Fransız uyruklu olanlara kıyasla biraz daha zayıf görünüyor. Öte yandan, çifte vatandaşlığın, kişinin kendi veya ailesinin köken ülkesine olan daha güçlü bir aidiyet duygusuyla önemli ölçüde ilişkili olduğu belirtiliyor. Başka bir deyişle, çift milliyete sahip olmak, kökenlerine bir bağlılık işareti olmakla birlikte, bu aynı zamanda güçlü bir Fransız ulusal kimliğine sahip olmakla aykırı bir durum teşkil etmiyor. Bu nedenle bugün çifte vatandaşlığı özel ittifaklar olarak düşünmekten ziyade, çoğulcu kimlikler olarak tanımak ve saygı duymak önem arzediyor.

Fransa Vatandaşlığına Geçiş İçin Şartlar

Fransız hukuku yabancıların Fransız vatandaşlığına geçmesi için iki ayrı seçenek sunuyor. Bunlardan ilki, bir Fransız vatandaşıyla evlenerek vatandaş olunabilmesi, ikincisi ise Fransız toplumuna uyum sağlandığı ispatlanarak vatandaşlık haklarının elde edilmesi.

Fransız Vatandaşlığına Geçişte İlk Yol: Fransız Vatandaşı Olan Bir Eş

Bu durumda belli şartlar söz konusu. Bir Fransız vatandaşı ile en az 4 yıl evli kalınması durumunda yabancılar Fransız vatandaşlığına başvurabilirler. Fakat bu durumda kişi evlendiğinden beri kesintisiz 3 yıl boyunca Fransa’da yasal olarak ikamet ettiğini kanıtlayamazsa, vatandaşlığa başvurmak için 5 yıl beklemesi gerekir. Fransa’da ikametin yasal olması ve kişinin eşiyle kesintisiz olarak birlikte yaşadığını kanıtlaması da şarttır. Yeterli seviyede Fransızca bilgisine hakim olmak vatandaşlığa geçmek için en önemli şartlardan birisidir. Ayrıca adli sicilin temiz olması şartı bulunmaktadır.

Fransa vatandaşlığına geçiş başvurusunda istenen belgeler ise şöyledir: Fransız vatandaşlığına başvuracak kişinin oturum kartı ve pasaportu, Fransız vatandaşı olan eşin nüfus cüzdanı, doğum kayıt belgesi, evlilik cüzdanının aslı ve fotokopisi, Fransa dışında gerçekleşen evlilikler için Fransız Konsolosluğuna yapılan evlilik bildirisi, çocukların doğum kayıt belgeleri, ortak vergi beyannamesi, tapu, kira kontratı, kira makbuzu, banka hesabı gibi evliliği ve birlikte yaşandığını kanıtlayan belgeler; başvuran kişinin Fransızca seviyesinin yeterli düzeyde olduğunu kanıtlayan belge. 10 yıldan az süredir Fransa’da yaşıyorsanız, Türk makamları tarafından verilmiş son 10 yılı kapsayan sabıka kaydının aslı ve Fransızca tercümesi. Daha önce evlendiyseniz, boşandığınızı ya da dul kaldığınızı kanıtlayan resmi belge. Oturum kartı, başvuru alındı belgesi (récéppisse), iş sözleşmesi, maaş bordrosu, elektrik faturası gibi başvuran kişinin Fransa’da aralıksız ve düzenli olarak en az 3 yıldır yaşadığını kanıtlayan belgeler.

Fransa’da ikametinizin bulunduğu valilikten, Fransa dışında ise bulunduğunuz yerdeki Fransız Konsolosluğu’ndan alacağınız başvuru formuna yukarıda sayılan belgeleri ekleyerek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Fransız Vatandaşlığına Geçişte İkinci Yol: Uyum Yoluyla Elde Edilen Vatandaşlık

Yine bu durumda da bazı şartlar söz konusudur: Kişinin başvurudan önceki 5 yıl boyunca Fransa’da yaşamış olmasının yanı sıra Fransa’ya ve Fransız toplumuna uyum sağladığını kanıtlaması gerekir. Başvuru şartları genel olarak Fransa’da yasal ve kesintisiz ikamet etmeyi, Fransız toplumuna uyum sağlamayı ve adli sicilin temiz olmasını gerektirir. Ancak yabancıların Fransız vatandaşlığına geçmesi Fransa idare hukuku tarafından bir hak olarak görülmemektedir. Yani tüm şartlar yerine getirilse bile başvuru reddedilebilir. Bununla birlikte Fransa’da yüksek öğrenim gören kişiler ve bilimsel, ekonomik ve sanatsal faalietleriyle katkı yapabilecek yabancılar için bekleme süresi 2 yıldır.

Eşi ve çocukları Fransa dışında olan birinin başvurusu reddedilebilir. Başvuranın oturma iznine sahip olması gerekir. Hakkında sınır dışı etme kararı çıkmış ya da Fransa’ya girme yasağı olan kişilerin başvuruları kabul edilmez.

Başvuran kişi mesleki anlamda Fransa’ya entegre olmuş olmalıdır. Fransa’da bulunan tüm süre boyunca kazanılan mesleki kariyer değerlendirilir. Kişinin sabit ve düzenli bir gelire sahip olması yeterlidir. Başvuran kişinin yeterli derecede Fransızca bilmesi şarttır. Yapılacak mülakatlarda kişilerin dil bilgisi seviyeleri de değerlendirilir.

Başvuru sahibi Fransa Cumhuriyeti değerlerine ve toplumuna uyum sağladığını kanıtlamalıdır. Yapılacak mülakatlarda kişilere Fransa ile ilgili genel kültür soruları sorulabilir. Yine kişinin Fransız devletine olan sorumluluklarını yerine getirmesi ve Fransız yasalarına uyması gerekir. Vergilerini düzenli ödemeyenler, Fransız devletinin menfaatlerine aykırı bir davranıştan ya da bir terör eyleminden dolayı aleyhinde mahkeme kararı olanlar ya da herhangi bir sebepten dolayı 6 ay hapse mahkum edilenler Fransız vatandaşı olamaz.

Bu şartları yerine getirenlerin iletmesi gereken belgeler ise şu şekildedir: Valilikten alınıp doldurulacak iki adet başvuru formu. Geçerli oturum kartının arkalı önlü fotokopisi. Pasaport fotokopisi. Doğum kayıt örneği (Formül A) Evli ya da dul iseniz evlenme kayıt örneği (Formül B). Başvuru sahibinin anne ve babasının, Türkiye’den ya da Türk Konsolosluğundan alınacak vukuatlı nüfus kayıt örnekleri, evlenme kayıt örnekleri (Formül B). Pasaport fotokopisi. Çocuklarınız var ise her çocuğun doğum kaydı ve öğrenci belgeleri. Ev sahibi iseniz tapu; kiracı iseniz kira kontratı, kira makbuzları, son 3 aya ait elektrik faturaları. Birlikte başvurmuyorsanız, eşinizin oturum kartının fotokopisi, eşinizin neden sizinle birlikte başvurmadığını açıklayan bir mektup, bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler varsa onların oturum kartları. Askerlik durumunuzu açıklayan askerlik belgesi. 10 yıldan az süredir Fransa’da yaşıyorsanız, Türk makamları tarafından verilmiş son 10 yılı kapsayan sabıka kaydının aslı ve Fransızca tercümesi. Son vergi beyannamesi ve son 3 yıla ait tüm vergi borçlarınızı ve ödemelerinizi belirten, vergi dairesinden alınan P.237 vergi bordrosu. Çalışıyorsanız son 3 yıla ait iş sertifikaları, maaşınızı, görevinizi ve işe başlangıç tarihinizi belirten geçerli iş sözleşmesi, son 3 aya ait maaş bordroları. İş arıyorsanız iş bulma kurumuna kayıtlı olduğunuza dair belge. Son 3 yıl boyunca çalıştığınız yerlere ait belgeler. Tüccar ya da esnafsanız bağlı bulunduğunuz meslek odasına kayıtlı olduğunuza dair belge (K-Bis), şirketin tüzükleri, şirketin son 3 yıllık bilançosu, vergi bordrosu. Emekli iseniz emekli kartınız ve son emekli maaşınıza dair bordro. Bu belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamladığınızda başvurunuzu alan valiliğin ya da Fransız Konsolosluğunun dosyanızı teslim ettiğinize dair belgeyi elden ya da posta ile vermesi ile vatandaşlık için gerekli prosedür resmen başlamış olur.

Valilik ve emniyet görevlilerine verdiğiniz bilgi ve belgelerin doğruluğunu, evliliğinizin gerçek olup olmadığını araştırmasının ardından dosyanız İçişleri Bakanlığı’na gönderilir.

Kararını açıklamak için en fazla bir yıl süresi olan bakanlığın olumlu cevap vermesi durumunda kişi kararın açıklandığı andan itibaren Fransız vatandaşı sayılır. Bakanlığın vatandaşlık başvurusunu reddetmesi durumunda gerekçeli kararı alan başvuru sahibi 6 ay içinde bu karara itiraz etme hakkına sahiptir. Başvuruya ücret olarak 55 Euroluk bir pul eklemek gerekir.

Çocukların Fransız Vatandaşlığına Geçmesi

Göçmen ailelerin Fransa’da doğan çocukları otomatik olarak Fransız vatandaşlığına sahip olamamaktadır. Ancak yaşlarına ve Fransa’da yaşadıkları süreye göre kendilerine farklı kolaylıklar sağlanmaktadır.

13-16 yaş arasındaki çocuklar: Anne babası Fransız vatandaşı olmayan, ancak kendisi Fransa’da doğan ve 8 yaşından beri Fransa’da yaşayan 13-16 yaş aralığındaki çocuklar Fransız vatandaşlığına başvurulabilir. Bağlı bulunulan yerdeki adliyeye yapılacak başvuru 6 ay içinde cevaplanır.

16-18 yaş arasındaki çocuklar: Göçmen anne-babaların Fransa’da doğmuş çocukları 16 yaşına geldiklerinde Fransa’da yaşıyorlarsa ve 11 yaşından beri kesintili ya da kesintisiz olarak en az 5 yıl Fransa’da ikamet etmişlerse Fransız vatandaşlığına başvurabilirler. Ailenin iznini gerektirmeyen başvuru, bağlı bulunulan adliyeye yapılır. 6 ay içinde cevap gelir.

Yorum yazın

İsim

E-Posta (E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır)

Bu yazıya dair yorumunuz...

Diğer Dosya Yazıları
Fransa'da çifte vatandaşlık

Fransa’nın Çifte Vatandaşlık İle İmtihanı

Fransa’da çifte vatandaşlık senelerdir sorunsuz bir şekilde uygulanıyor. Fakat ülkede yükselen popülizm, ileride çifte vatandaşlık hakkın...
01.12.2018
ingiltere çifte vatandaşlık

İngiltere’de Brexit ve Ankara Anlaşması Gölgesinde Çifte Vatandaşlık

Birleşik Krallık Brexit müzakereleriyle buhranlı bir sürecin içerisinde. Ülkedeki Türkiye kökenlilerin Brexit ve Ankara Anlaşması gölgesin...
01.12.2018
çifte vatandaşlık

Çifte Vatandaşlığın ABC’si ve Almanya’da Çifte Vatandaşlık

Çifte vatandaşlık, azınlıklarla ilgili köklü tartışmanın ayrılmaz parçası. Batı Avrupa’da çifte vatandaşlıkla ilgili tartışmalar g...
01.12.2018
avusturya vatandaşlık

Avusturya’da Yaşayan Türkiye Kökenlilerin Yaşadığı “Vatandaşlık Krizi”

Avusturya’daki Türkiye kökenliler son birkaç senedir “çifte vatandaşlık krizi” içinde. Sürecin gelişimi ve yasal mevzuatın kısa bir öz...
01.12.2018

Hollanda’da Çifte Vatandaşlıkla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Hollanda çifte vatandaşlık konusunda özellikle Almanya’ya kıyasla daha liberal bir görüntü çiziyor. Yine de Hollanda’da çifte vatandaşl...
01.12.2018

Belçika’da Çifte Vatandaşlık: Tartışmalar, Mevzuat ve Sayılar

Belçika’da çifte vatandaşlık mümkün. Fakat ülkede son senelerde özellikle Türklerin çifte vatandaşlığına yönelik tartışmalar dikkat...
01.12.2018
Almanya çifte vatandaşlık

“Türkiye Kökenlilere Yönelik Entegrasyon Tartışması Agresif Bir Tartışma”

Almanya’da çifte vatandaşlık çok uzunca bir süre siyasi tartışmaların merkezinde. Almanya’daki mevcut durumu ve uluslararası karşılaşt...
01.12.2018

“Cami ve Minare Tartışması, Kamusal Alan Hakkında Bir Tartışma”

Prof. Dr. Stefano Allievi, Avrupa’da İslam’ın kamusal alanda doğurduğu tartışmalarla ilgili çalışma yapan en önemli sosyologlardan biri....
01.11.2018