"Başörtüsü"

Fransa’da İçişleri Bakanı’ndan Tepki Çeken “Başörtüsü” Açıklaması

Fransa'nın yeni İçişleri Bakanı Castaner, bazı Müslüman kadınların mahalle baskısı sonucu başörtüsü taktığını iddia etti. “Küçük bir kızın başörtü takmasının kendi kararı olduğuna inanmıyorum." ifadelerini kullandı. 

Fransa’da 16 Ekim’de İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Christophe Castaner, katıldığı radyo programında başörtülü kadınlar ile ilgili sözleri nedeniyle tepki çekti.

Sokakta başörtüsünün yasaklanması ile ilgili bir soruya cevap veren Castaner, Fransız yasalarının başörtüsünü yasaklamadığına dikkat çekti. Onun için başörtülü kadınların cezalandırılması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını aktardı. Ancak bazı kadınların zorla başörtüsü taktığını savunan İçişleri Bakanı, “sistem ve mahalle baskısı” olarak adlandırdığı böyle bir zorlamanın suç olduğunu ve cezalandırılabileceğini belirtti. Sözlerini daha da ileri taşıyan bakan, “Küçük bir kızın başörtü takmasının kendi kararı olduğuna inanmıyorum. Din herkesin hür iradesi olması gereken bir husustur. İçişleri Bakanı olarak benim sorumluluğum dini seçim özgürlüğünü garanti etmektir” ifadelerini kullandı.

2 Bin Kadına “Peçe Cezası” Uygulandı

İçişleri Bakanı, burka ve peçe kullanımı ile ilgili de, Fransa’da burka ve peçenin 2010’da çıkarılan yasa ile yasaklandığını hatırlattı. Yasanın yürürlüğe girdiği andan bugüne kadar 2 bin kadına ceza işlem uygulandığını kaydeden bakan, kontrollere devam edeceklerini ve yasanın uygulamasının takipçisi olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 3 Ekim’de istifa eden Gerard Collomb‘un yerine Christophe Castaner’i yeni içişleri bakanı olarak atamıştı.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler