"Belçika"

Belçika’da “Bir Türk Daha Eksildi” Diyen Irkçıya 6 Ay Hapis Cezası

Belçika’da bir kişi, Reina saldırısında hayatını kaybeden Kerim Akyıl hakkında sosyal medya üzerinden ırkçı yorumda bulunduğu gerekçesiyle 6 ay hapis ve 4 bin Euro para cezasına çarptırıldı.

Belçika’da, 1 Ocak 2017 tarihinde İstanbul Ortaköy’de bulunan gece kulübü Reina’ya düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısında ölen Belçikalı Türk Kerim Akyıl hakkında sosyal medya üzerinden ırkçı yorum yapan bir kişi, 6 ay hapis ve 4 bin Euro para cezasına çarptırıldı. Mahkemede, Akyıl’ın medyada yer alan ölüm haberlerinden sonra sanığın sosyal medya hesabından, “Kim olduğu önemli değil, hamam böceklerini öldürüyoruz”, “Bir Türk daha eksildi”, “O bir Belçikalı değil”, “Umarız daha çok ölüm haberini duyarız” gibi ırkçı ifadeler kullandığı kaydedildi. 

“Sokak Yada Sosyal Medya Arasında Hiçbir Fark Yok”

Mahkeme kararıyla ilgili konuşan, Belçika’da ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadele veren Eşit İmkanlar Merkezi (UNIA) Direktörü Els Keytsman, sosyal medyada Kerim Akyıl’ın vefatı nedeniyle yapılan yorumlarda aşırıya kaçan, hakaret eden ve sevinenler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Keytsman mahkemenin verdiği cezanın sokakta ırkçı söylemler kullanmakla sosyal medyada ırkçı yorumlar yapmak arasında hiçbir fark olmadığını gösterdiğini kaydetti. Els Keytsman sokakta yasak olan nefret söylemi, şiddet veya ayrımcılığın sanal ortamda yer alması kabul edilemez.” ifadelerini kullandı. Yorumların acılı aileyi çok fazla üzdüğüne de dikkat çeken Keytsman, mahkemenin yerinde ve doğru bir karar verdiğini söyledi.

UNIA ‘nın diğer Direktörü Patrick Charlier ise mahkemenin kararının emsal teşkil edeceğini söyledi. Birçok kişinin sanal alemde hala istedikleri gibi konuşabileceğini düşündüğünü kaydeden Charlier, “Bu durum böyle değil. Sokakta ve internette nefrete, şiddete veya ayrımcılığa teşvik etmek yasaktır.”dedi. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler