"Fransa"

Fransa’da “Müslümanlarla Geniş İstişare” Çalışması Sonuçlandı

Fransa'da mayıs ayında "Müslümanların daha iyi temsil edilmesini sağlamak ve devlet ile yapıcı bir ilişkinin temellerini atmak” için başlatılan Müslümanlarla Geniş İstişare çalışması tamamlandı.

Fransa’da İslamofobi İle Mücadele Derneği (CCIF) eski Başkanı Marwan Muhammad, mayıs ayında, “Fransa’da Müslümanların daha iyi temsil edilmesini sağlamak ve devlet ile yapıcı bir ilişkinin temellerini atmak” amacıyla başlattığı Müslümanlarla Geniş İstişare çalışmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Paris’te Arap Dünya Enstitüsü’nde yaklaşık 200 davetlinin önünde sonuçları açıklayan Muhammad, 4 aylık sürede 27 bin kişinin istişareye katıldığını duyurdu.

“Müslümanların Yeni Bir Organizasyona İhtiyacı Var”

Marwan Muhammad, çalışmaya katılan katılımcıların sadece yüzde 7’sinin, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin İçişleri Bakanı olarak görev yaptığı 2003 yılında kurulan Fransa İslam Konseyi’nin (CFCM) ülkedeki Müslümanları tam olarak temsil ettiğini düşündüğünü aktardı. Katılımcıların yüzde 63’ünün ise Müslümanların yeni bir organizasyona ihtiyaç duyduğu yönünde görüş belirttiğini bildirdi. Muhammad, istişare sonucunda ortaya çıkan sonucu, “Müslümanlar tarafından Müslümanlar için” atılması gereken adımlar olarak duyururken 7 öncelikli maddeyi sıraladı. CCIF eski başkanı bu maddeleri, “Somut yol haritaları ve önemli olan tüm projelerde çalışma gruplarının oluşturulması, hacın finansmanı ve imamların statüsü, helal kesim ve cenaze işlemleri.” ifadeleriyle özetledi. Ayrıca istişarenin, Müslüman dernekler ve camilerin ihtiyaçlarını finanse edip imamların eğitiminden sorumlu olacak bir dernek kurulması ihtiyacını da ortaya çıkardığını söyledi. 

“Fransa İslamı” Projesini Eleştirdi

Muhammad, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un başlattığı Fransa İslamı çalışmasını da eleştirerek, Müslümanlar olmadan yürütülecek böyle bir çalışmanın Müslümanlara karşı çalışmak manasına geleceği uyarısında bulundu. Marwan Muhammad, Müslümanlarla Geniş İstişare çalışması ile ilgili Perspektif’e yaptığı açıklamada da “İnsanların katılımı mükemmeldi. Bu büyük bir umudun göstergesi.” ifadelerini kullanmıştı.

İnternetten hizmete sokulan Müslümanlarla Geniş İstişare’sinde de katılımcılara; “Ülkedeki Müslümanların iyi temsil edildiğini düşünüyor musunuz? CFCM’in sizi temsil ettiğini düşünüyor musunuz? Müslümanların yeni bir oluşuma ihtiyaçları var mı? Devletin bu oluşumdaki rolü ne olmalı?” gibi sorular yöneltilmişti.

Macron Fransa’daki İslam’ın Yeniden Yapılandırılacağını Açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron şubat ayında Journal du Dimanche gazetesine verdiği röportajda Fransa’da ”İslam ile Cumhuriyet arasındaki ilişkide sorun olduğunu iddia etmiş, bu ilişkinin yeniden düzenleneceğini söylemişti. Macron, röportajda “Fransa’daki İslam’ın yeniden yapılandırılması için 2018’in ilk çeyreğinde, köktendincilikle mücadelenin yanısıra, ülkedeki Müslüman örgütlenmeleri ve onların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyecek önemli reformlar getireceklerini,” açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Macron’un aralık ayında yapılacak değişiklikleri ilk kez kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler