"Almanya"

“DİTİB’i Bütünüyle ‎Suçlamak ve Töhmet Altında Bırakmak ‎Haksızlıktır”

Almanya iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ni (DİTİB) izlemeyi gündemine aldığı iddia edildi. DİTİB'den yapılan açıklamada ise bu durumun kabul edilemez olduğu kaydedildi.

21 Eylül 2018 admin

Almanya’da Süddeutsche Zeitung, Kuzey Alman Radyo ve Televizyon Kurumu (NDR) ile Batı Alman Radyo ve Televizyon Kurumu (WDR) tarafından yayınlanan bir habere göre Alman iç istihbarat servisi (BfV), Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) izlenmesini gündemine aldı. Alman basınında yer alan iddialar sonrası DİTİB’den yapılan açıklamada ise bu durumun kabul edilemez olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Bu, camiamız ve ‎Müslümanlar arasında büyük üzüntüye ‎yol açmıştır. DİTİB’in sürdürdüğü bunca ‎faydalı hizmetlere ve topluma barışçı ‎katkılarına rağmen topluma zararlı bir ‎unsur gibi gösterilmesi asla kabul ‎edilemez.‎” denildi.

DİTİB, kuruluşundan bu yana sayıları ‎bine yakın camisiyle şeffaf bir şekilde ‎yüzbinlere varan cemaatine yönelik dini ‎ve sosyal hizmetlerini yürüttüğü kaydedilen açıklamada “‎Fahri görev yapan bu kadar büyük bir ‎cemaat içinde birkaç yerel yöneticinin ‎hatalı tutumları olabilir. DİTİB her zaman ‎bunlara gereken müdahaleyi yapmıştır. ‎Yanlışları düzeltmiş, yazılı ve sözlü ‎uyarılarda bulunmuştur. Bunlar her ‎zaman basınla paylaşılmıştır. Bugüne ‎kadar DİTİB aleyhine hiçbir dava ve suç ‎isnadı mevcut değildir. Birkaç hatalı ‎tutum bahane edilerek Almanya’da fahri ‎din hizmeti yürüten yüzbinlerce insanı ‎ve Almanya’da her zaman barışa katkı ‎sağlayan dini cemaat DİTİB’i bütünüyle ‎suçlamak ve töhmet altında bırakmak ‎haksızlıktır.‎”diye kaydedildi.

“Almanyalı Müslümanlar Devletlerarası ‎İlişkilerin Konusu Haline Getiriliyor”

Ayrıca DİTİB, “Almanya’da sosyalleşmiş yüzbinlerce ‎Müslüman insanı devletlerarası ‎ilişkilerin de konusu haline getirmek ve ‎hatta Almanya’daki iç tartışmalarda ‎dikkat dağıtmak için malzeme yapmak, ‎toplumsal barışın bozulmasına ve farklı ‎toplum kesimleri arasındaki mesafenin ‎daha da büyümesine yol açacaktır.”uyarısında bulundu.

Alman basını, Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın eyalet yönetimlerine gönderdiği ve DİTİB hakkında bilgiler içeren, gizli olarak sınıflandırılmış bir dosyaya dikkat çekmiş, eyaletlerden ekim ayı ortasına kadar DİTİB ile ilgili ellerindeki materyalleri paylaşmaları ve görüş bildirmeleri istendiği iddia edilmişti. İç istihbarat servisinin “İslamcılık” birimi tarafından DİTİB hakkında hazırlanan dosyaya göre kurumu incelemeye almak için yeterli neden mevcut olduğu öne sürülürken, eyaletlerin ise DİTİB’in takibe alınması konusunda çekinceli oldukları kaydedildi. Almanya’da cami dernekleri ve cemaatlerinin denetimi ve bu kurumlarla olan ilişkiler eyalet yönetimlerinin inisiyatifleri doğrultusunda gerçekleşiyor.

DİTİB’in Alman İslam Konferansı Üyeliği Tehlikede

Anayasa Koruma Teşkilatı’nın DİTİB’in resmi olarak “şüpheli durum” ya da “izleme nesnesi” olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmayacağına dair istihbarat servisi içerisinde bir tartışma gerçekleştirmesi bekleniyor. İnceleme ve tartışmalar sonucunda nasıl bir karar çıkacağı henüz bilinmezken, DİTİB hakkında izleme kararı alınması durumunda, kurumun Alman İslam Konferansı üyeliğinden çıkarılmasının gündeme geleceği belirtildi. 

Almanya İçişleri Bakanlığı konu ile ilgili açıklama yapmayı reddederken, iç istihbarat servisi tarafından DİTİB camileriyle ilişkilendirilen bazı kişilerin anayasa karşıtı “milliyetçi-dinî” aktivite ve söylemler içerisinde olduklarının tespit edildiğini vurgulamakla yetindi. İçişleri Bakanlığı ağustos ayı sonunda Alman hükümetinin DİTİB projelerini desteklemeyeceğini açıklamıştı.

Anayasayı Koruma Teşkilatının DİTİB’i istihbari olarak izleme girişimi Türk-Alman ilişkilerinde de hassas bir döneme denk geliyor. 28-29 Ekim tarihlerinde Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in daveti üzerine Almanya’ya bir ziyaret gerçekleştirecek olan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın DİTİB’in Köln Merkez Camii’nin resmî açılışını yapması bekleniyor. 

Merkezi Köln’de olan DİTİB, Almanya’da 900’den fazla camiyi koordine eden ülkedeki en büyük İslami kuruluş. 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası Alman kamuoyunda DİTİB’in Türk hükûmetinin etkisi ve kontrolünde hareket ettiğine dair yoğun tartışmalar yaşanmış, DİTİB imamları Türkiye lehine casusluk yapmakla suçlanmıştı.(p)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler