"Fransa"

“Fransa İslamı” Netleşti: Helal Ürünlere Vergi, Hacca Devlet Kontrolü

Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’un ülkedeki İslamı yeniden yapılandıracağını açıklamasından sonra ilk rapor açıklandı. Raporda, helal ürünlere vergi, hac ibadetine devlet kontrolü gibi öneriler yer alıyor. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un ülkedeki İslam’ın yeniden yapılandırılacağını açıklamasından sonra nasıl bir yol izleyeceği tartışılırken, yeni çalışma ile ilgili ilk rapor kamuoyuyla paylaşıldı. Macron’a yakın isim Hakim El Karoui önderliğinde Montaigne Enstitüsü tarafından hazırlanan raporun yüzlerce sayfadan oluştuğu ve Cumhurbaşkanı Macron’a sunulacağı kaydedildi. Europe1 tarafından paylaşılan raporda ülkedeki Müslümanlar ve İslami kuruluşlarla ilgili önemli reformlar yer alıyor.

Açıklanan raporda, önceliğin İslami kuruluşların yurtdışındaki ülkelerle bağlantısını koparmak ve bu kuruluşlara yönelik para akışının kontrol altına alınması olduğu kaydediliyor. Bu amaç dahilinde, Fransa İslamı İçin Müslüman Derneği (AMIF) isimli yeni bir derneğin kurulması öneriliyor. AMIF’in amacının; imamların maaşlarını finanse etmek ve eğitimlerinden sorumlu olmak, ibadet yerlerinin inşaasını ve bakımını sağlamak olacağı da kaydedilirken bunu gerçekleştirmek için ise helal ürünlere vergi getirilmesi önerildi. Böylece ülkede yaklaşık 5 milyar Euro’yu bulan helal pazardan AMIF’e aktarılacak gelir ile derneğin bahsedilen görevlerini yerine getirmesinin sağlanacağı kaydedildi. Ancak ‘helal ürünlere vergi’ fikrine Fransa’daki Müslüman kuruluşların ise sıcak bakmadığı kaydediliyor. 

“İslami Kuruluşlara Mali Destek Kontrol Altına Alınsın”

Raporda İslami kuruluşlara yönelik mali desteğin kontrol altına alınması için yeni bir yapının oluşturulması da öneriler arasında. Bu yapının daha önce Ekonomi Bakanlığı bünyesinde kurulan dolandırıcılık, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele birim ‘Tracfin’ ile benzerlik içereceği kaydedildi. Kurulacak yapının daha sonra ise temmuz ayında ülkedeki Müslüman dernekleri tarafından duyurulan Müslüman Dininin Finanse Edilmesi ve Desteklenmesi Derneği’nin (AFSCM) bünyesine katılması planlanıyor.

Hac İbadeti İle İlgili Kontroller Artırılacak

Raporda dikkat çeken önerilerden biri de hac ibadeti ile ilgili. Fransa’da hac ibadetinin Suudi Arabistan konsolosluğunun her yıl listesini yayınladığı 40 seyahat acentası tarafından gerçekleştirildiği ve bu şirketlerin hiçbir kontrole tabi tutulmadıkları kaydedildi. Yeni düzenleme ile Fransa’da hac ibadeti ile ilgili kontrollerin daha da sıklaştırılması amaçlanıyor. Raporda yer alan bir diğer öneri ise radikalleşme ile mücadele kapsamında alınacak önlemleri içeriyor. Bu çerçevede okullarda Arapça öğreniminin artırılması gerektiğine de dikkat çekiliyor. Fransa’da okullarda Arapça eğitimi alan çocukların sayısının 20 yıl önceye göre yarı yarıya azaldığı kaydedilirken buna karşılık camilerde verilen Arapça eğitimine katılan çocukların sayısının 10 kat arttığı aktarıldı. 

Yayınlanan rapor çerçevesinde eylül ayının ortalarına kadar valilikler himayesinde “Fransa’da İslamın Bölgesel Temelleri” başlıklı paneller düzenleneceği kaydedildi. Son olarak ise Cumhurbaşkanı Macron’un sonbaharda “Fransa İslamı” ile ilgili hükümetin atacağı adımları açıklaması bekleniyor. 

Macron Fransa’da İslam’ın Yeniden Yapılandırılacağını Açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Macron, şubat ayında Le Journal du Dimanche gazetesine verdiği mülakatta, başta CFCM olmak üzere ülkede Müslüman örgütlerini yeniden yapılandıracaklarını ve onların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyecek önemli reformlar getireceklerini açıklamıştı. İçişleri Bakanı Collomb da CFCM başkanlarının artık bazı federasyonlardan seçilmemesi ve Fransa’daki tüm Müslümanların seçimlere katılabilmesi gerektiğini söylemişti. Cumhurbaşkanı Macron’un bu yönde atılacak adımları temmuz ayında açıklayacağı tahmin edilirken daha sonra bu tarihin 2018 Aralık olacağı iddia edildi. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler