"BELÇİKA"

Belçika İstihbaratı Aşırı Sağcı “Sivil Bekçi” Eylemlerine Karşı Uyarıyor

Belçika İstihbaratının yapmış olduğu bir araştırmaya göre ülkedeki aşırı sağ görüşlü gruplar “sivil bekçi” eylemleri düzenliyor. Sivil bekçi harekâtı üyeleri "yerli vatandaşları" sığınmacılara ve “giderek büyüyen İslam tehlikesine” karşı korumak için sokaklarda nöbet tutuyor.

24 Ağustos 2018 admin
NSU Davası müdahil avukatlarından Seda Başay-Yıldız, merhum Enver Şimşek'in oğlu Abdulkerim Şimşek ve merhum Mehmet Kubaşık'ın kızı Gamze Kubaşık

Belçika’da Flaman Hristiyan Demokrat Partili (CD&V) Adalet Bakanı Koen Geens mecliste kendisine yöneltilen bir soruya cevaben istihbarattan alınan bilgiye göre aşırı sağ görüşlü aktivist sayısının ve aşırı sağcı eylemlerin giderek arttığını açıkladı. Bakan Geens konu ile ilgili yaptığı açıklamada “İstihbarat onlarca aşırı sağcı aktivistin ideolojileri adına şiddet kullanmaya veya yasaları çiğnemeye hazır bulunduğunu tahmin ediyor” dedi. İstihbaratın sosyal medya üzerinden de denetim yaptığını belirten Geens, camilere ve sığınmacı kamplarına yapılan ırkçı saldırıların da incelendiğini ifade etti.

Aşırı Sağcı Eylemlerde Artış Var

Paris ve Brüksel’de gerçekleşen terör saldırılarından sonra hem yurt içi hem de yurt dışında aşırı sağcı eylemlerde ciddi bir artış gözlemlediğini dile getiren istihbarat yetkilileri konuyu yakından takip ettiklerini belirtiyor. Henüz şiddet kullanılan bir eylem gerçekleşmediğini vurguluyan yetkililer konuyu yakından takip ettiklerini, aşırı sağcı eylemlerin artık sadece büyük şehirlerde değil, Belçika’nın kırsal bölgelerinde de görülmeye başlandığını aktardı.

İstihbaratın açıkladığı en endişe verici bulgu olarak ise sokaklarda nöbet tutan aşırı sağ görüşlü “sivil bekçi” grupları öne çıkıyor. Sivil bekçiler sokaklarda nöbet tutarak “yerli vatandaşları” sığınmacılara ve gittikçe büyüyen “İslam tehdidine” karşı koruduklarını iddia ediyorlar.

İslamofobik Suçlarda Artış

Aşırı sağın tek hedef kitlesi Müslümanlar olmamakla birlikte Belçika’da gerçekleşen terör saldırıları sonrası islamofobik suçlarda önemli bir artış söz konusu. Bu bağlamda 2014’te kurulan ve ülkedeki İslamofobik suçları rapor eden kurum olan Belçika’da İslamofobiyle Mücadele Kollektifi’nin (Fr. “Collectif Contre l’islamofobi en Belgique” – CCIB) verilerine göre İslam karşıtı suç eylemleri giderek artıyor. Belçika’da en son başörtülü genç bir kız ırkçılar tarafından darp edilmişti. (nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler