"AfD"

Aşırı Sağcı AfD’den Kurban Kesimini Hedef Alan Kampanya

Almanya'da aşırı sağ parti AfD, Kurban Bayramı öncesi kurban kesimini hedef alan #MähToo etiketiyle kampanya hazırladı. Camiler ve Müslüman lokallerinin önlerine de yapıştırılan afişler tepki çekti. 

15 Ağustos 2018 admin

Almanya’da aşırı sağcı parti AfD, bayram öncesi yeni bir ırkçı kampanya ile gündemde. İslamofobik ve ırkçı eylemleriyle bilinen AfD, Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinin özellikle Hannover, Baunschweig ve Salzgitter şehirlerinde #MähToo etiketi ile kampanya düzenliyor. Üzerinde kuzuların resimlerinin bulunduğu reklam arabalarıyla şehirleri turlayan aşırı sağcılar,  #MähToo etiketini sokak lambalarına, camilere ve Müslüman kurumlarının lokallerine yapıştırdı. AfD, #Mähtoo aksiyonu ile toplumda hayvan haklarını koruma konusunda farkındalık sağlamaya çalıştığını iddia ediyor.

AfD’nin 12 Şubat 2018 tarihinde Aşağı Saksoksonya Fraksiyonu’nun, hayvanların şoksuz kesilmesi ile ilgili özel izinlerin ve istisna onay belgesinin tamamen yasaklanması yönündeki talebinin reddedilmesi üzerine böyle bir eyleme giriştiği iddia edildi.

Kampanyanın İçeriği

Kampanya ile ilgili açılan mahtoo.de sitesinde, düzenlenen eylemlerle ilgili fotoğraflara yer verildi. Sitede kurban bayramının tanımı için “helal et kesimi” ifadeleri kullanılırken, “İnancı için helal et kesimine ihtiyaç duyanlar, hayvan haklarının korunmadığı ülkelerine geri dönsünler. Biz Aşağı Saksonya’da hayvana zulmü desteklemiyoruz.“ ifadelerine yer verildi.

Perşembe gününe kadar sitenin künyesinde sayfanın Julian Müller isminde birisinin yönetimi altında olduğu da yazarken verilen cep telefonu numarasından ise kimseye ulaşılamaması dikkat çekti. Cuma günü ise AfD den kampanyanın onların inisiyatifinden oluştuğu açıklaması geldi. Sitenin künyesinde yapılan değişiklikle, AfD Aşağı Saksonya Fraksiyon başkanı Dana Guth’un adı konuldu. Guth yaptığı açıklamada, anayasada yer alan hayvanı bayıltmadan kesmenin hayvan haklarını koruma amaçlı olduğunu, helal et kesiminin ise “acımasızca” olduğunu ileri sürdü. Bu şekilde hayvanların acı dolu ve yavaş ölduğunu savundu. Dana Guth amaçlarının başka toplumlara karşı bir duruş sergilemek olmadığını da iddia ederek, “Biz halkı bayıltmadan hayvan kesme konusunda aydınlatmak istiyoruz.” dedi.

Müslümanlardan Kampanyaya Tepki

Sokak lambaları’nın yanı sıra camilere ve Müslüman lokallerinin önlerine yapıştırılan afişler, Hannover Müslüman topluluğu tarafından ise eleştirildi. Yapıştırılan etiketlerin nazi zamanında Yahudi dükkanlarına yapıştırılan davut yıldızına benzediği aktarıldı. 

Hannoversche Allgemeine sitesinde yer alan habere göre polis, henüz #Mähtoo etiketleri ile alakalı bir şikayetin kendilerine ulaşmadığını aktardı. Ayrıca polis, afişlerin Müslüman karşıtı ve ırkçı bir içerik olarak sınıflandırılamayacağını bildirdi. Polis, afişlerde ceza kanununa aykırı bir içerik tespit ettiklerinde ise olayı detaylıca araştıracaklarını aktardı. 

#Mähtoo İle #Metwo Benzerliği

Bir diğer tartışma ve eleştiri konusu ise kampanya isminin #Metwo ile benzerliği. Kısa bir süre öncesinde #Metwo etiketiyle Almanya’da yaşayan göçmen kökenliler, maruz kaldıkları ırkçı ve ayrımcılık vakalarını anlatarak sosyal medyada yeni bir akımın başlamasına sebep olmuştu.

AfD, şoksuz hayvan kesimine istisna onay belgelerinin verilmeyerek bu tarz kesimlerin tamamen yasaklanmasını savunuyor. Şubat ayında yapılan talebe cevap olarak o zamanki tarım bakanı Christian Meyer (Yeşiller) 2017 yılında sadece bir tane istisna onay belgesinin şoksuz kesim için verildiğini bildirmişti.(hç)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler