"Almanya"

Almanya | Göçmenler Arasında Yoksulluk Oranı Arttı

Almanya'da yoksulluk riski artmaya devam ediyor. Hans-Böckler Vakfı'nın yaptığı araştırma, özellikle göçmen kökenli kişilerin yoksulluk riskiyle daha fazla karşı karşıya kaldığını ortaya koydu.

14 Ağustos 2018 admin

Almanya‘da Hans-Böckler Vakfı’nın yaptığı araştırma, ülkedeki yoksulluk oranındaki artışı gözler önüne serdi. Vakfın araştırmanın sonuçları ile ilgili cuma günü Düsseldorf şehrinde yaptığı açıklama, 2017 senesinde Almanya’da vatandaşların yüzde 15,8’inin yoksulluk sınırının altında yaşadığını ortaya koydu. Bu oranın 2016 senesine göre yüzde 0,1 seviyesinde yükseldiği kaydedilirken, özellikle göçmenlerde yoksulluğun giderek arttığına dikkat çekildi.

Göçmenler arasındaki yoksulluk oranlarındaki artışının sebebi olarak ise 2015 ile 2016’daki Almanya’ya yönelik mülteci akını gösteriliyor. Araştırmaya göre göçmenlerde yoksulluk 0,9 oranında artarak yüzde 30,3’e yükseldi. Almanya’da doğup da göçmen kökenli olanlarda ise yoksulluk oranı yüzde 0,1’lik düşüşle 24,9’a geriledi. Aynı rakamın göçmen kökeni olmayanlarda da yüzde 0,3 düşüş ile yüzde 11,8% e gerilediği kaydedildi.

Yoksulluk Sınırının Altında Yaşayan Çocuk Sayısında Artış

Araştırmanın sonuçlarında yoksulluk sınırının altında yaşayan çocuklarla ilgili verilere de dikkat çekildi. Yoksulluk sınırının altındaki çocukların oranı 2016 yılında yüzde 20,2 iken bu oran 2017’de yüzde 20,4’e yükseldi. Yoksulluk oranı göçmen kökenli olmayan çocuklarda yüzde 0,4 düşüşle 12,8’e gerilerken, göçmen kökeni olanlarda ise bir yükseliş söz konusu. Buna göre yoksulluk oranı göçmen çocuklarda yüzde 54,3’e kadar yükselirken, Almanyada doğan göçmen kökeni olanlarda da yine yoksulluk oranı yüzde 28,2 olarak ölçüldü. Vakfın araştırmacılarına göre önümüzdeki senelerde yoksulluk sınırının altında yaşayan göçmen kökenli çocukların oranında düşüşü bekleniyor.

Hans-Böckler Vakfı’nın araştırmalarına göre yoksulluk sınırının altında yaşayan yaşlılarda genel olarak her alanda hafif bir düşüş gözlemlendi. Araştırmaların sonucuna göre yaşlılarda yoksulluk oranı yüzde 0,2’lik düşüş ile tıpkı 2015 deki gibi yüzde 14,6’ya geriledi. Araştırmacılar, 65 yaş üzeri göçmen kökenlilerde yoksulluk oranının ise yüzde 11 olduğuna dikkat çektiler. 

Hans-Böckler Vakfı, tüm bu gelişmeleri göz önünde bulundurarak yeni göç eden vatandaşların hem dil, hem de meslek öğrenimi açısından gelişme sağlayarak hızlı bir şekilde iş dünyasına ve piyasasına uyum sağlamalarının ana zorluklarlardan bir tanesi olarak yerini koruyacağının altını çizdi.(hç)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler