"YTB"

YTB’den Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Yönelik Yüksek Lisans Programı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB), yurt dışındaki Türk çocuklarına Türkçe öğretimi tezli yüksek lisans programı açtığını duyurdu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB), yurt dışında yaşayan Türk çocuklarına anadilleri olan Türkçe’yi öğretmek için ihtiyaç duyulan öğreticileri yetiştirmek üzere tezli yüksek lisans programı açtığını ilan etti. Yurt dışında yaşayan Türk çocuklarına anadillerinde okuma, konuşma, yazma gibi temel becerilerde yetkinlik kazandıracak ve Türk kültürünü gelecek nesillere tanıtacak öğreticilerin yetiştirilmesinin planlandığı bu program, YTB ile Türkiye’de bulunan 5 üniversitenin işbirliği içinde gerçekleştirilecek. İçlerinde Akdeniz Üniversitesi (Antalya), Hacettepe Üniversitesi (Ankara), Necmettin Erbakan Üniversitesi (Konya), Sakarya Üniversitesi (Sakarya) ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (İstanbul) bulunduğu beş üniversitede yüksek lisans programına katılım mümkün olacak.

“Türkçe’ye Hakimiyet Ana Vatan İle Olan Bağın Anahtarıdır“

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da YTB ve üniversiteler arasında imzalanan bu işbirliği protokolü hakkında oldukça olumlu değerlendirmelerde bulundu. Açıklamasında yurt dışında yaşayan vatandaşların gelecekte Türkiye ile güçlü ve iyi ilişkiler içinde olmasının yeni nesiller sayesinde olacağını belirten Yeneroğlu, yeni neslin Türkçe’ye hakimiyetinin ana vatan ile bağlarını güçlendireceğine inandığını söyledi. Bu alanda Türkiye tarafından yapılan her türlü desteğin gelecek kuşaklara yapılan önemli bir yatırım olacağını da sözlerine ekledi.

Programa Son Başvuru 3 Eylül’de

Program, akademik düzeyde Türkçe bilgisine haiz, üniversite eğitimini Türkiye’de ya da yurt dışındaki bir ülkede eğitim veya sosyal bilimler alanlarında lisans derecesinde tamamlamış olan ve halen yurt dışında oturum veya vatandaşlık hakkına sahip Türk vatandaşları ile çifte vatandaş veya mavi kart sahiplerinin başvurusuna açık olacak.

“Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi Tezli Yüksek Lisans Programı” dört dönem (2 yıl) sürmekte. İlk iki yarıyıl ders döneminden oluşurken, son iki yarıyıl tez ve staj dönemlerinden oluşmakta. İlk iki yarıyılda, dil öğretim yöntemleri, göç ve uyum sorunları, Türkçe dil bilgisi gibi derslere katılacak olan öğrencilerin, ders dönemini başarıyla tamamladıktan sonra kendi ülkelerindeki bir eğitim kurumunda stajlarını yapmaları bekleniyor. Programdan mezun olan öğrencilerin, mezuniyetleri sonrası yaşadıkları ülkelere dönerek Türk çocuklarına anadillerini öğretmeleri hususunda aktif bir katılım sergilemeleri de beklentiler arasında bulunmakta.

Yüksek lisans programına kabul edilen öğrencilerin üniversite eğitim harçları YTB tarafından karşılanacak olup öğrencilere aylık 1500 TL burs ve ücretsiz konaklama imkanı da sunulacak. Ekim 2018’de derslerin başlayacağı programa son başvuru tarihi 3 Eylül 2018. Başvuru ve program ile ilgili detaylı bilgi YTB’nin internet adresinden elde edilebilir. (fa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler