"cenaze"

Fransa | Cenazesi Yakılmak İstenen Müslüman Nebiri Morgta Bekletiliyor

Fransa'da hayatını kaybeden Fas vatandaşı Müslüman bir kişinin yakılmak istenmesi üzerine başlatılan hukuki süreç sürüyor. Temyiz mahkemesinin kararı Yargıtaya taşındı.

6 Ağustos 2018 admin

Fransa’da geçen hafta hayatını kaybeden Faslı Hasan en-Nebiri’nin cenazesinin Fransız eşinin talebi üzerine yakılmak istenmesi, Fas ile Fransa arasında diplomatik krize neden oldu. Fransız eşin isteği üzerine başlatılan yakılma sürecinin durdurulması için Fransız mahkemesine başvuran Hasan en-Nebiri’nin ailesi, mahkemeden eli boş döndü. Mahkeme, Nebiri’nin cesedinin Katolik mezhebi inancına uygun şekilde yakılmasına onay verdi. Fas’ın Paris Büyükelçiliği ise mahkemenin kararını Yargıtay’a taşıdı. Yargı sürecinin sonuçlanması beklenirken Faslı Hasan’ın cenazesinin ise Bordeaux’da hayatını kaybettiği hastanenin morgunda bekletildiği aktarıldı. 

Karara sert tepki gösteren Fas Hükümet Sözcüsü Mustafa el-Halefi, mahkenin kararının kabul edilemez olduğunu ve hükümet olarak konunun takipçisi olduklarını belirtti. Halefi, söz konusu kararın vefat eden Fas vatandaşının onurunu ve ailesinin duygularını ihlal ettiğini ifade etti. Ayrıca Faslı yetkililerin Fransız makamlarla yakılma işlemlerinin durdurulması için görüşmeler gerçekleştirdikleri aktarıldı.

Temyiz Mahkemesi Yakılmayı Onaylamıştı

Fransa temyiz mahkemesi, ailesinin itirazlarına rağmen Nebiri’nin cenazesinin, Katolik mezhebi inancına uygun şekilde yakılmak üzere Fransız eşine teslim edilmesi kararını onamıştı. Nebiri’nin kardeşi Hafiz en-Nebiri, daha önce yaptığı açıklamasında, “Kardeşimin eşi bir Fransız ve kocasının naaşının Katolik mezhebi inancına uygun şekilde yakılması konusunda ısrarcı. Ancak benim kardeşim bir Müslüman. Dolayısıyla cesedinin yakılmaması gerekiyor.” ifadelerini kullanmıştı. 

Fransa’da ikamet eden 45 yaşındaki Hasan en-Nebiri, zehirli böcek ısırması nedeniyle kaldırıldığı hastanede geçen hafta salı günü hayatını kaybetmişti. Mayıs ayında benzer bir olayın yaşandığı İtalya’nın Brescia kentinde, Faslı bir göçmenin cenazesinin yakılma işlemi, uygulamadan yaklaşık 20 dakika önce durdurulmuştu. (P, AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler