"Fransa"

Fransa | Macron’a Yakın İsimden Öneri: Müslümanları Temsilen Yeni Bir Dernek Kurulsun

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron'un ülkedeki İslamı yeniden yapılandıracağını açıklamasından sonra kendisine yakın isim Hakim El Karoui, Müslümanları temsil eden yeni bir çatı derneğin kurulmasını önerdi.

6 Temmuz 2018 admin

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un ülkedeki İslamın yeniden yapılandırılcağını açıklamasından sonra nasıl bir yol izleneceği ile ilgili ilk somut açıklama, Macron’a yakın isim Hakim El Karoui’den geldi. Fransa’nın dış politikasi ve Müslümanlar üzerine araştırmalar gerçekleştiren, danışmanlık şirketi sahibi El Karoui Fransa’daki İslamın yeniden yapılandırılması ile ilgili 20 sayfadan oluşan bir bildiri yayımladı.

Daha önce de Montaigne Enstitüsü için Fransa’daki Müslümanlarla ilgili rapor hazırlayan Hakim El Karoui, Le Monde gazetesinde yayımlanan bildiride ülkedeki İslami kuruluşların yurtdışındaki ülkelerle bağlantısını koparmak için yeni bir Müslüman derneğinin kurulmasını önerdi. El Karoui, Fransa İslamı İçin Müslüman Derneği (AMIF) isimli kuruluşun “bağımsız” bir yönetime sahip olacağını söyledi. Bildiride derneğin amacının; imamların maaşlarını finanse etmek ve eğitimlerinden sorumlu olmak, ibadet yerlerinin inşasını ve bakımını sağlamak, İslamofobi ve anti-semitizme karşı teolojik bir çalışma yürütmek ve bu sorunla mücadele için eylem planı hazırlamak olarak özetlendi. AMIF’in “tam şeffaflık”, “profesyonellik” ve “bağımsızlık” özellikleriyle, Fransa’daki Müslümanlara verilen “hizmeti” artıracağını savundu.

“AMIF Helal Sertifikası Veren Üst Kurum Olacak”

Derneğin finansmanını nasıl sağlanacağını da yayınladığı bildiride açıklık getiren Hakim El Karoui, AMIF’in helal sertifikası veren üst kurum olacağını ve bu sayede 5 yıl içerisinde 60 milyon Euro’luk bir gelire sahip olabileceğini aktardı. Ayrıca hacca gitmek isteyen Müslümanlar için de bu hizmetin AMIF eliyle gerçekleştirilebileceğini söyledi. Derneğin bunların yanı sıra yardımları da kabul edeceğine dikkat çekti. Tüm bu gelirler sayesinde imamların maaşları ve yeni ibadet yerlerinin inşaası için derneğin kolayca finansman desteği sağlayacağını aktardı. 

Macron Fransa’da İslam’ın Yeniden Yapılandırılacağını Açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Macron, şubat ayında Le Journal du Dimanche gazetesine verdiği mülakatta, başta CFCM olmak üzere ülkede Müslüman örgütlerini yeniden yapılandıracaklarını ve onların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyecek önemli reformlar getireceklerini açıklamıştı. İçişleri Bakanı Collomb da CFCM başkanlarının artık bazı federasyonlardan seçilmemesi ve Fransa’daki tüm Müslümanların seçimlere katılabilmesi gerektiğini söylemişti. Cumhurbaşkanı Macron’un bu yönde atılacak adımları, temmuz ayında açıklayacağı tahmin edilirken daha sonra bu tarihin 2018 Aralık olacağı iddia edildi. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler