"24 Haziran"

Avrupa’da Sandıklar Kapandı: Yurt Dışındaki Türklerden Rekor Katılım

Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yaklaşık 2 haftadır yurt dışındaki temsilciliklerde devam eden oy verme işlemleri sona erdi. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 47 bin 323 seçmenden 1 milyon 486 bin 532’si sandık başına giderek bir rekora imza attı.

Cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekili genel seçimleri için 60 ülkedeki temsilciliklerdeki oy verme işlemleri dün akşam 21 itibariyle sona erdi. Seçimlerde yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 47 bin 323 seçmenden yüzde 48,78’i sandığa giderek rekora imza attı. Katılım oranı son olarak gerçekleştirilen 2017 referandumunda yüzde 47,91 oranında kalmıştı.

Avrupa ülkeleri arasında en fazla Türk seçmenin bulunduğu Almanya‘da 1 milyon 443 bin 585 seçmenden 717 bin 992’si oy kullandı. Fransa’da 340 bin 751 seçmenden 170 bin 901’i, Belçika’da kayıtlı 142 bin 463 seçmenden 82 bin 423’ü sandığa giderek tercihini yaptı. Hollanda’da 130 bin 383, Avusturya’da ise 55 bin 273 seçmen oyunu kullandı. Avustralya’da ise Sydney, Melbourne ve Canberra temsilciliklerine kayıtlı 46 bin 764 seçmenden 15 bin 201’i sandık başına gitti. 2012’de yapılan düzenlemeyle birlikte yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarına oy kullanma imkanı sağlanmış, ilk defa 2014’te oy kullanılmıştı.

1 Milyon 486 Bin 532 Kişi Oy Kullandı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, yurt dışında ve gümrük kapılarında dün akşam itibariyle 1 milyon 486 bin 532 kişinin oy kullandığını, katılım oranının yüzde 48.78 olduğunu belirterek, hem sayı hem de oran olarak bir önceki seçimdekinden daha fazla oy kullanıldığını açıkladı. Avrupa’da kullanılan oyların tamamını bu akşam uçaklarla getireceklerini belirten Güven, diğer ülkelerden bir kısmının da zaten geldiğini, seçim günü sandıkların açılmasıyla birlikte bu oyların da sayılmaya başlanacağını kaydetti.

Yeneroğlu: “Yeni Bir Rekor”

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Yurt Dışı Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Yeneroğlu yurt dışındaki seçimlerin son gününde katılıma ilişkin yaptığı açıklamada, “24 Haziran seçimleri yurt dışındaki vatandaşlarımızın sandığa ilgisini gösteren yeni bir rekorun habercisidir.” ifadelerini kullanmıştı. Yeneroğlu, yurt dışındaki vatandaşların 16 Nisan halk oylamasında yüzde 48’lik katılım oranıyla dünya diasporaları arasında yüzde 31 ile en fazla oy kullanan İtalyan diasporasını geçerek örnek bir katılım gösterdiğini hatırlatarak, 24 Haziran seçimleri yurt dışı seçmenlerin sandığa artan ilgisini gösteren yeni bir dönüm noktası olarak kayıtlara geçeceğine dikkat çekti.

“Seçimlere Katılım, Ana Vatana Yönelik Hassasiyetin Bir Tezahürü”

Yeneroğlu, Almanya’da Hessen, Rheinland-Pfalz ve Saarland eyaletlerinde okul tatillerinin başlamasıyla önemli bir kitlenin de Türkiye’ye akın edeceğini belirterek, “İznini ana vatanda geçirecek çalışan veya uzun süre Türkiye’de kalacak emekli vatandaşlarımız 24 Haziran’a kadar kara, hava ve deniz gümrük kapılarında oylarını kullanabileceklerdir. Böylelikle yurt dışından katılım inşallah 1,5 milyonu aşacaktır.” diye konuştu. Ayrıca her seçimde yurt dışındaki Türklerin sandığa ilgisine dikkat çeken Mustafa Yeneroğlu, “Bunun vatandaşlarımızın yaşadıkları yerlerde sandıkların kurulmasının ne kadar doğru bir adım olduğunu göstermektedir. Seçimlere katılım, ana vatana yönelik hassasiyetin bir tezahürüdür.” dedi.

Oylar Yolcu Koltuklarında Taşınacak

Seçimlerde Avrupa dışında kalan oylar yolcu koltuklarında diplomatik kuryeler tarafından taşınıyor. Sandık saklama kurulu, diplomatik kurye ile birlikte ağzı mühürlü torbaları, o şehirdeki havalimanlarına getirecek. Kuryenin taşıdığı torba sayısı kadar boş koltuk kiralanacak. Sandık sayısının fazla olduğu bölgelerde ise diplomatik kurye sayısı ve oylar için satın alınan yolcu koltuğu sayısı da artırılacağı öğrenildi.(AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler