"Grenfell yangını"

Müslüman Belediye Başkanı’ndan Theresa May’e “Grenfell Yangını” Suçlaması

Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, hükümetin Grenfell Tower’daki yangından sağ kurtulanlara karşı ‘insanlık dışı’ muamelede bulunduğunu söyledi.

Londra’nın Müslüman Belediye Başkanı Sadık Khan, 79 kişinin ölümüyle sonuçlanan Grenfell’deki yangın felaketi ile ilgili kaleme aldığı mektupta hükümete sert ifadelerle yüklendi. Sadık Khan, Grenfell yangınından sağ kurtulanların “insanlık dışı” muameleye maruz kaldığını iddia ederek Başbakan Theresa May’i kınadı. Ailelerin “kurumsal ilgisizlik” ile karşı karşıya kaldığını belirten Khan, hükümetten hayatta kalanlarla iletişimi güçlendirmesini istedi. Yeniden konut sağlanmasının hızlandırılması ve denizaşırı akrabaların soruşturmaya katılmak için İngiltere’yi ziyaret etmesinin önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulundu.

Sadık Khan, Başbakana yolladığı mektupta, hayatta kalanlara yeniden konut sağlanması konusundaki gecikmeler, yangından etkilenenlerin bir kısmına karşı yöneltilen potansiyel göçmenlik yaptırımları ve yangının araştırılmasına yönelik eksiklikler konularındaki endişelerini dile getirdi. Khan, trajedinin ölçeği ve yaşanılan kayıpların, hükümetin daha fazla ilgi ve müdahalesini gerektirdiğine dikkat çekti. Belediye Başkanı, adaleti iyileştirme ve güvence altına alma sürecinin zaman alacağını ancak bu aileleri desteklemek ve soruşturmaya tam olarak katılmalarını sağlamak için daha çok şey yapılabileceğini söyledi. Felaketin yaralarının sarılmasının hükümet tarafından iddia edildiği gibi ulusal öncelik olduğuna dair de her hangi bir kanıt göremediğini belirten Sadık Khan, hükümet yetkililerinin kurumsal olarak kayıtsız kalmadığını göstermek için harekete geçmeleri gerektiğini ifade etti.

Hükümetten Yanıt

Hükümet cephesinden ise Sadık Khan’ın bu sözlerine tepki gecikmedi. Başbakanlık sözcüsü, hükümetin yangının ardından hayatta kalanları desteklemek için onlarla beraber çalıştığını söyledi. Khan’ın iddialarına rakamlarla cevap veren sözcü, hükümetin Grenfell Tower yangınını takiben ihtiyacı olanlara yardım etmek için 46 milyon pound ve Grenfell’in toparlanmasını desteklemek için ise 34 milyon pound daha harcadığını duyurdu. Bununla birlikte yerel işletmeleri desteklemek için 100.000 sterlin sağladıklarını belirten sözcü, devam eden zihinsel ve duygusal destek için de 10 milyon sterlin ayırdıklarını sözlerine ekledi.

Ne Olmuştu

14 Haziran 2017’de Londra’nın Kensington ve Chelsea bölgesindeki 24 katlı Grenfell Tower isimli bir sosyal konutta meydana gelen yangın sonrası 79 kişi hayatını kaybetmişti. Yangın sonrası binanın dış kaplamasının güvenlik standartlarına uygun olmadığı belirtilmiş, Kensington ve Chelsea Belediye Başkanı ise istifa etmişti. Yangının başladığı saatlerde çevrede oturan Müslüman ailelerin sahur nedeniyle uyanık olmaları sayesinde birçok kişinin tahliye edilmesine yardım edilmiş ve ölü sayısının çok daha fazla artması engellenmişti. (eg)  

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler