"Hükümet"

İngiltere | Müslüman STK’lerden İktidar Partisine Çağrı

İngiltere'de 11 Müslüman sivil toplum kuruluşu, Britanya Müslüman Konseyinin, iktidardaki Muhafazakar Partiye, üyeleri arasında son dönemde artan İslamofobik açıklama ve eylemlerle ilgili iç soruşturma başlatması çağrısına destek verdi.

İngiltere’de 11 Müslüman sivil toplum kuruluşu (STK), Britanya Müslüman Konseyinin (MCB), iktidardaki Muhafazakar Partiye, üyeleri arasında son dönemde artan İslamofobik açıklama ve eylemler hakkında iç soruşturma başlatması çağrısını destekledi.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’daki 350’den fazla camiyi çatısı altında birleştiren 11 şemsiye STK, yaptıkları yazılı açıklamalarla Muhafazakar Partiye üyeleri arasında son dönemde artan İslamofobik açıklama ve eylemlerle ilgili iç soruşturma başlatması için çağrıda bulundu. Ülke çapında 500’den fazla örgütü çatısı altında bir araya getiren MCB, geçen hafta Muhafazakar Parti yönetimine yolladığı açık mektupta parti içinde İslamofobiye yönelik bağımsız bir soruşturma açılmasını istemişti.

MCB tarafından yapılan açıklamada, 11 STK’nin çağrısından memnuniyet duyulduğu aktarılarak, “Bu destek, İslamofobinin İngiltere çapında Müslüman toplum için bir kaygı kaynağı olduğunu ve MCB’nin sahip olduğu desteğin genişliğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı. Pakistan kökenli İçişleri Bakanı Sajid Javid, dün katıldığı bir televizyon programında İslamofobi için soruşturma açılması çağrısını reddetmiş, MCB’yi de İngiltere’deki Müslümanları temsil etmemekle suçlamıştı. İngiliz parlamentosunun üst kanadı Lordlar Kamarasının Muhafazakar Partili üyeleri Syeda Warsi ve Mohamed Sheikh ise MCB’nin çağrısına destek vermişti.

İslamofobik İfadelerde Artış

Muhafazakar Partiye yönelik İslamofobi suçlamaları, nisan ayında belediye meclisi üyesi Mike Payne’nin Müslümanları “parazit” olarak nitelendirildiği bir makaleyi paylaşmasıyla başlamıştı. Müslümanların “devletin sırtından geçindiğini ve tavşan gibi ürediğini” savunan makaleyi paylaşan Payne’in parti üyeliği askıya alınmıştı. Daha sonra Londra’nın Hackney ilçesinden belediye meclisi üyeliği için adaylığını koyan Alexander van Terheyden, İslam’ı “şiddet içeren siyasi bir ideoloji” diye nitelendirerek faşizm ile karşılaştırmıştı. Nisan ayında bir diğer belediye meclisi üyesi adayı Phillipa Auton, Avrupa’ya Müslüman göçünün durdurulması çağrısı yapmış, gelen tepkiler üzerine adaylıktan çekilmişti.

Wokingham’ın Muhafazakar Partili Belediye Başkanı Peter Lucey de İslam karşıtı bir dizi sosyal medya paylaşımının ortaya çıkmasının ardından hem görevinden hem de partiden istifa etmişti. Newcastle belediye meclisi üyesi adayı Nick Sundin’in parti üyeliği de Twitter hesabından Hz. Muhammed’e hakaret eden mesajlar paylaşması üzerine askıya alınmıştı. Son olarak 1 Mayıs’ta Londra’nın Enfield ilçesinden belediye meclisi üyeliği için adaylığını koyan David Boston, sosyal medya hesabından tokmağında domuz eti asılı bir kapı resmi paylaşarak “Evinizi terörden korumanın yolu.” ifadesini kullanmıştı. Boston’ın parti üyeliği askıya alınmış ve hakkında soruşturma açılacağı duyurulmuştu.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta yaşayan yaklaşık 3 milyon Müslüman, nüfusun yüzde 5’ini oluşturuyor.(AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler