"Avrupa Adalet Divanı"

Belçika | Müslümanlar Adalet Divanı’nın Kurban Kararını Olumlu Karşıladı

Avrupa Adalet Divanı, Belçika'nın Flaman bölgesinde Hayvancılık Bakanlığı'nın geçici mezbahanelerde elektroşoksuz kurban kesimini yasaklama kararını onadı. Ancak mahkemenin elektroşoksuz kurban kesiminin din hürriyetine gireceği yönündeki kararını Müslüman dernekleri olumlu karşıladı.

Avrupa Adalet Divanı, Belçika’nın Flaman bölgesi Hayvancılık Bakanlığı’nın geçici mezbahanelerde dini usullere göre hayvan kesimlerini yasaklayan kararı ile ilgili davayı karara bağladı. 29 Mayıs’ta açıklanan kararla, bakanlığın 2015 yılında aldığı geçici mezbahanelerde elektroşoksuz kurban kesimini yasaklanması hukuki bulundu. Ancak mahkemenin elektroşoksuz kesimi ‘din hürriyeti’ olarak değerlendirmesi ve geçici mezbahanelerdeki sorunun gerekli yatırımlar ile çözülebileceğine hükmetmesi Belçika İslami Kurumlar Koordinasyon Konseyi (CCIIB) tarafından olumlu karşılandı.

CCIIB’den yapılan basın açıklamasında, Avrupa Adalet Divanı’nın kararında kurbanı, ibadet özgürlüğü ile korunan dini bir eylem olarak nitelendirdiğine dikkat çekildi. Açıklamada, Flaman ve Walon bölgelerinin 2019’dan itibaren Belçika genelinde elektroşoksuz kesim yasağı kararı aldıkları hatırlatıldı. Avrupa Adalet Divanı’ının verdiği hüküm ile şu anda Belçika Anayasa Mahkamesi’nin önünde bulunan bu kararın, baskı altına alınacağı savunuldu. Belçika İslami Kurumlar Koordinasyon Konseyi, Anayasa Mahkemesi’nin Adalat Divanı’nın kararını dikkate alacağını umduklarını da vurguladı.

CCIIB: “Avrupa Adalet Divanı Kurbanı Hukuki Güvence Altına Aldı”

CCIIB, karar ile Avrupa Birliği hukukunun, kurban bayramında özellikle Müslümanlar için hayvanın bayıltılmaksızın kesilmesini hukuki güvence altına aldığına da dikkat çekti. Mahkemenin geçici kesim yerlerinin, Kurban Bayramı sırasında gerekli yatırımlarla geçici kesimhanelere dönüştürülebileceğini kabul ettiği duyuruldu. Ayrıca mahkemenin Kurban Bayramı sırasında oluşan kapasite sorununu da, gerekli yatırımlar yoluyla çözülebilecek ‘iç konjonktürel bir durum’ olarak değerlendirdiğine dikkat çekildi. Bu yönde Müslümanların başta yerel otoriteler olmak üzere sektörün tüm temsilcileriyle kurban bayramı için oluşturulan geçici mezbahanelerdeki şartların iyileştirilmesi için ortak çalışma kararlılığında olduğu aktarıldı.

Flaman Bölgesi’nde 2015 Yılında Yasaklanmıştı

2015 yılında Belçika’nın Flaman bölgesi Hayvancılık Bakanı Ben Weyts  geçici mezbahanelerde dinî usullere göre hayvan kesimlerini, yani elektroşoksuz kurban kesimini yasaklamıştı. Elektroşoksuz kesimlerin sadece tanınmış kesimhanelerde gerçekleşebileceğine karar verilmişti. Bu karar Kurban Bayramı münasebetiyle kurulan geçici mezbahanelerde elektroşoksuz kurban kesiminin yasaklanması ve bunun sadece tanınmış mezbahanelerde mümkün olması anlamına geliyor.

Tanınmış mezbahanelerin kapasitelerinin Kurban Bayramında yeterli olmaması ve Belçika’daki Müslümanların kurban kesim ihtiyaçlarını yeterli derecede karşılayamamalarının ardından Müslüman kuruluşlar kararı mahkemeye taşımışlardı. Müslüman kuruluşlar elektroşoksuz kurban kesim yasağının  ve tanınmış kesimhanelerdeki yetersiz kapasitenin din hürriyetini kısıtlayıcı bir uygulama olduğunu gerekçe olarak göstermişti. Dava Belçika mahkemesi tarafından Avrupa Adalet Divanına intikal etmişti. (fk, nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler