"Amerika"

ABD | Ramazan Ayında Müslüman Mahkumlara Domuz Yeme Cezası

Amerika'da Ramazan ayında Müslüman mahkumlara domuz yedirilmesi büyük tepki çekti. Amerika-İslam İlişkileri Konseyi’nin başvurusu üzerinde mahkeme hapishanenin uygulamasını durdurdu.

Amerika’nın Alaska Eyaleti’ndeki Anchorage Cezaevi’nin Ramazan ayında Müslüman mahkumlara yönelik uygulaması tepki çekti. Amerika-İslam İlişkileri Konseyi’nden (CAIR) yapılan açıklamada cezaevinde kalan Müslüman iki mahkumun önce aç bırakılıp daha sonra ise domuz yemeye mecbur bırakıldıkları duyuruldu.

Açıklamada, oruç tutan mahkumlara çok düşük kalorili yiyecekler verildiği kaydedildi. Daha sonra ise içerisinde domuz bulunan sandviçlerin mahkumlara servis edildiği aktarıldı. Konsey’den yapılan açıklamada, hapishanenin uygulamasının “dini özgürlüğü sınırlayan acımasız ve sıra dışı bir ceza” olduğuna dikkat çekildi. Mahkumlara dini inançlarına göre ayrımcılık yapıldığı aktarıldı.

Mahkeme Hapishanenin Domuzlu Yemek Uygulamasını Durdurdu

CAIR, Müslüman mahkumları domuz yemeye mecbur bırakan hapishane yönetimi aleyhinde Alaska Federal Mahkemesi‘nde şikayette bulundu. Şikayeti değerlendiren mahkeme ise hapishanenin Müslüman mahkumlara yönelik domuz uygulamasının durdurulmasına hükmetti. Mahkemenin, Ramazan ayı boyunca Müslüman mahkumlara en az 2600 kalori içeren domuzsuz yemek sunma zorunda olduğu yönündeki kararının hapishane yönetimine yazılı olarak iletildiği kaydedildi.

Öte yandan Amerika-İslam İlişkileri Konseyi, Donald Trump’un başkanlık koltuğuna oturduğundan beri Amerika’da Müslümanlar ve diğer azınlık gruplarına (etnik veya dini) ayrımcılıkta ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekti. CAIR’in nisan ayında yayınladığı Sivil Haklar Raporu’nda da ABD’de Müslümanlara yönelik saldırılarda geçtiğimiz yıla göre yüzde 15’lik bir artış olduğu duyurulmuştu. Amerika İslam İlişkileri Konseyi tarafından “Hedeflenmiş” başlıklı rapor, 2017 senesi içerisinde  Amerika Birleşik Devletleri’nde Müslümanlara yönelik yaşanan nefret suçlarıyla ilgili istatistiki bilgiler veriyor. Yayımlanan bu rapora göre, 2016 senesinde 260 olan Müslümanlara yönelik nefret suçu vakası sayısı, 2017 senesinde yüzde 15 artarak 300’e çıktı. 2015 senesinde 1409 olan Müslümanlara yönelik önyargılı eylemlerin sayısı ise 2017 senesinde 2599 oldu.

Müslümanlar ABD Nüfusunun Yüzde 1,1’ini Oluşturuyor

Pew Araştırma Merkezi, 2018’in başında yayınladığı araştırmada Amerika’daki Müslümanların sayısının son 10 yılda 1 milyondan fazla artarak 3 milyon 450 bine ulaştığını duyurmuştu. Araştırmada, Müslümanların ülke nüfusunun yüzde 1,1’ini oluşturduğu aktarılırken, Hristiyanlık ve Yahudilikten sonra ülkedeki 3’üncü dinin İslam olduğu kaydedildi. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler