"Belçika"

Polis Kurşunu İle Can Veren Minik Mawda Brüksel’de Anıldı

Geçtiğimiz hafta Belçika’da polisten kaçan mültecilerle dolu bir minibüse polis tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitiren 2 yasındaki Mawda için Brüksel’de bir anma töreni düzenlendi. Katılımcılar Mawda’nın anısına iplere bebek elbiseleri astılar.

Geçtiğimiz hafta Birleşik Krallığa gitmek için yola çıkan ve içerisinde mültecilerin bulunduğu bir minibüs Belçika polisi tarafından takibe alınmış ve minibüse ateş açılmıştı. Polis kurşununun minibüste bulunan iki yaşındaki Mawda’ya isabet etmesi sonucunda küçük çocuk yaşamını yitirmiş, yaşanan olay büyük tepkilere yol açmıştı.

Mawda’nın ölümü ile ilgili soruşturma yapılmasını talep eden ve mülteci aileyi destekleyen Solidarity for All kurumu Mawda için bir anma töreni düzenledi. Çarşamba akşamı Brüksel’de bir araya gelen yüzlerce kişi bu insanlık dramına tepki göstermek ve minik Mawda’yı anmak için Adalet Sarayının önünde toplandı. Mawda’nın anısına iplere bebek elbiseleri asan katılımcıların “No licence to kill” (tr. Öldürme yetkisi yok) ve “Nous sommes tous des étrangers” (tr. Hepimiz yabancıyız) yazılı pankartlar taşıdıkları görüldü.

Solidarity for All koordinatörü Peter Terryn yaptığı açıklamada kendilerinin de tıpkı Mawda’nın anne babası gibi olayla ilgili açıklık ve adalet talep ettiklerini söyledi. Terryn, “Böyle bir olayın tekrarlanmamasını sağlamalıyız. Ateş eden polis memurunun kim olduğu biliniyor. Tutuklanmamış olmasını garip buluyoruz, neticede istemsiz adam öldürme suçundan şüpheli ve kanunlara göre hareket etmemiş olan birisi” açıklamasını yaptı.

“Kızımızla Hastaneye Gitmemize İzin Vermediler”

Bir minibüs dolusu insan ile Birleşik Krallığa gitmeyi hedefleyen Mawda’nın anne ve babası olay anında neler yaşandığını anlattı. Polis takibi başladığı an minibüste bulunan bir başka mülteci ailenin polise camdan çocuklarını gösterip minibüste çocukların da bulunduğunu ifade etmeye çalıştıklarını aktaran acılı aile: “Hem sağ hem sol tarafımızdan iki polis arabası takipteydi. Biz şoförün yanındaki yolcu koltuğundaydık. Soldaki polis arabasından şoföre ateş açıldı fakat kurşun şoföre değil Mawda’ya isabet etti. Minibüsten indiğimizde polisler silahlarını üzerimize doğrultmuşlardı. Mawda’nın yaralandığını gören polisler önce kendileri müdahale etmeye çalıştılar. Ambulans yarım saat sonra geldi. Küçük kızımızı yalnız başına götürdüler. Bizim onunla hastaneye gitmemize izin vermediler. Bizi nezarethaneye götürdüler. Bize Mawda’nın vefatından bir gün sonra nezarethâne’de kızımızın öldüğünü söylediler.” şeklinde konuştu.

Meclis Araştırma Komisyonu Talebi

Polis yaptığı açıklamada minibüsün polis arabasına çarptığını ve bu yüzden minibüse ateş açılmasının meşru olduğunu savundu. Ailenin avukatı Olivier Stein ise ailenin anlattıklarına göre öyle bir olayın yaşanmadığını, polis ve savcılık tarafından yapılan birbiriyle uyumsuz açıklamalardan dolayı acılı ailenin bu kurumlara olan güvenlerini yitirdiklerini ve bağımsız bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep ettiklerini belirtti.

Başbakan Charles Michel gectiğimiz günlerde aileyi ziyaret etti. Ziyarette ne görüşüldüğü açıklanmazken, Başbakan ailenin meclis araştırma komisyonu talebi ile ilgili olarak hem savcılığın hem de polis teşkilatının bağımsız gözetim komitesi olan ‘Comité P.’nin hakkaniyetli bir araştırma yapacaklarına güvendiğini açıkladı. (nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler