"BM"

BM’den Fransa’ya İnsan Hakları Uyarısı: Müslümanlar Şüpheli Hale Getiriliyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Raportörü Fionnuala Ni Aolain, Fransa'da inanç ve ifade özgürlüğü ile ilgili kötüye gidiş olduğunu söyledi.

25 Mayıs 2018 admin

Birleşmiş Milletler (BM) Terörizmle Mücadelede İnsan Haklarının Korunması ve Desteklenmesi Özel Raportörü Fionnuala Ni Aolain, insan hakları ve inanç hürriyeti konularında yaşanan gerilemeler nedeniyle Fransa’yı uyardı. BM Özel Raportörü Aolain, 14-23 Mayıs’ta Fransa ziyaretinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Fransa’daki insan hakları konusunda yaşanan gerilemeye dikkat çekti. Terörle mücadele konusunda çıkarılan yeni yasaların insan hakları ihlalleri, din ve ifade özgürlüğü konusunda riskler oluşturduğunu savundu.

Fionnuala Ni Aolain, 30 Ekim’de iç güvenlik tedbirlerinin artırılması ve terörle mücadele için çıkarılan yasaya atıfta bulunarak ülkede kalıcı bir OHAL oluşturulduğunu dile getirdi. İrlandalı insan hakları uzmanı Aolain, istihbarat birimlerine; ibadethanelerin kapatılması, idari arama veya ev hapsi gibi özgürlükleri kısıtlayıcı durumlarda ellerini güçlendiren kolaylıklar sağlandığını bunun de endişe verici olduğunu belirtti. Bu hakkın masumiyet karinesine engel teşkil ettiğini kaydederek, ispat zorunluluğunu tersine çevirip savunma haklarını da zayıflattığını hatırlattı.

“Müslüman Vatandaşların Damgalanması Konusunda Endişeliyim”

BM Özel Raportörü, terörle mücadele hükümlerini değerlendirmek için bağımsız bir gözetim organı kurulması önerisinde bulundu. Terörle mücadele yasasının demokratik bir seçimle kabul edildiğini hatırlatan Fionnuala Ni Aolain, ancak etkilerinin sorunlu olduğuna dikkat çekti. Aolain,”Özellikle, orantısız etkileri ve Müslüman vatandaşların damgalanması konusunda endişeliyim. Terörle mücadele yasasıyla bir topluluk olağan şüpheli hale getiriliyor. Bu muhtemelen önlemlerin amacı değildi, ancak sonuç bu şekilde oluştu.” ifadelerini kullandı.

OHAL’de kötüye kullanımlı idari aramalara maruz kalan insanlarla da görüşen Fionnuala Ni Aolain bu kişilerin itiraz haklarını kullanamadıklarını duyurdu. BM Özel Raportörü, “Bazıları, daha fazla damgalanma ya da özel hayatlarına daha fazla müdahalede bulunulma korkusu nedeniyle bu hakkı kullanmamışlardır. Bir yanlış yapıldığında, devlet bu vatandaşlar ile olan bağlantıyı onarmalıdır.”diye konuştu.

Yargılananların Yüzde 6’sını 14 Yaş Altı Çocuklar Oluşturuyor

Fionnuala Ni Aolain, 2014 yılında yasalaşan “terörü övme suçu” ile ilgili de Fransa’ya sert eleştiriler yöneltti. BM Raportörü, yasanın ifade özgürlüğü ilkesi açısından gerçek bir kayma riski gösterdiğini aktardı. Yasanın çizdiği sınırın “bulanık” ve “tehlikeli” olduğunu aktaran Aolain yasa nedeniyle yargılananların yüze 20’sini 18 yaş altındakilerin, yüzde 6’snı ise 14 yaşın altındaki çocukların oluşturduğuna dikkat çekti.

Fionnuala Ni Aolain nihai raporu, Mart 2019’da Cenevre’de, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Kurulu’na sunacak. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler