"Çarşaflı kadın"

Fransa | Polislerin Zorla Gözaltına Aldığı Çarşaflı Kadına 6 Ay Hapis Cezası

Fransa’da nisan ayında banliyö isyanlarının yaşanmasına neden olan polisin çarşaflı bir kadını zor kullanarak gözaltına alması sonrası başlayan mahkeme süreci neticelendi. Toulouse Ceza Mahkemesi’nde görülen davada hakim çarşaflı kadını 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Fransa‘da Toulouse’un banliyölerinden Bellefontaine’de polisin kimlik kontrolünü reddeden 37 yaşındaki çarşaflı bir kadını zor kullanarak gözaltına alması ile ilgili yürütülen adli süreç tamamlandı. Toulouse Ceza Mahkemesi’nde görülen davada; ‘polisleri tehdit etmek, hakaret ve güvenlik güçlerine karşı gelmek’ suçlarından yargılanan kadın, ‘tehdit ve hakaret’ suçlarından beraat etti. Ancak polislere karşı geldiği nedeniyle 3’ü ertelemeli olmak üzere 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Karar sonrası konuşan kadının avukatı Samim Bolaky ise kararı temyize götüreceklerini açıkladı. Mahkemeye sundukları delillerin dikkate almadığını savunan avukat, kararla ilgili ek bilgi talep edeceklerini söyledi. Olayla ilgili ortaya çıkan görüntülere de dikkat çeken Bolaky, müvekkilinin polis aracında sürüklendiğini aktardı. Kendilerinin şikayette bulundukları polislerin kendilerine yönelik karşı şikayette bulunduklarını dile getirdi. Karar sonrası büyük üzüntü yaşayan mağdur kadın da tertemiz bir sicili olduğunu belirterek şimdiye kadar hiç bir ceza almadığını dile getirdi. Yasalarla kendisine tanınan dini özgürlükler çerçevesinde taktığı başörtüsü nedeniyle hedef seçildiğini belirtti.

Zorla Gözaltına Alınmanın Görüntüleri Ortaya Çıkmıştı

15 Nisan’da yaşanan olayda polis, parkta oynayan çocuklarının yanında bulunan çarşaflı kadını zorla gözaltına almıştı. Polis, çarşaflı kadının yüzünü açmayı reddettiği ve polislerin kimlik kontrolüne direndiğini için gözaltına alındığını açıklamıştı. Ancak olayla ilgili konuşan kadın, polislerin iddialarının gerçeği yansıtmadığını kaydetmiş, ortaya çıkan amatör kamera görüntüleri de çarşaflı kadının yüzünün olay sırasında açık olduğu net bir şekilde ortaya koymuştu.

Sivil Toplum Kuruluşu Baraka City’nin konuştuğu  kadın olay anında yaşadıklarına da açıklık getirmişti. Yaşları 4 ile 5 olan iki kızı ile parkta olduğu sırada bir polis aracının geldiğini söyleyen kadın, araçtan inen polislerin direk kendisine yöneldiğini kaydetmiş, ilk baştan itibaren polislerin tutumunun çok agresif olduğunu savunmuştu. Kendisine kimlik soran polislere, evinin yakınındaki bir parka geldiği için çantasını almadığını; üzerinde kimlik fotokopisi bulunduğunu söylediğini kaydeden kadın, kimlik fotokopisini kabul etmeyen polislerin, doğum tarihini ve kimlik bilgilerini vererek kontrol etmelerini, gerekirse evden kimliğini de verebileceğini söylemesine rağmen kendisini zorla gözaltına aldığını ileri sürmüştü. Polis aracı ve karakolda da uzun süre hakaret ve küfürlere maruz kaldığını söyleyen çarşaflı kadın, bu süre boyunca sokak ortasında bıraktığı çocuklarıyla ilgili bilginin bile kendisinden saklandığını savunmuştu.

20 Kişi Gözaltına Alınmış, 30’dan Fazla Araç Ateşe Verilmişti

Yaşanan bu olay, Toulouse’un banliyölerinde günlerce süren olayların fitilini ateşlemişti. Gözaltı görüntülerinin sosyal medyada yayılmasından sonra başlayan olaylarda 20 kişi gözaltına alınmış, 30’dan fazla araç da ateşe verilmişti.

Fransa‘da 2011 yılında Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığında Avrupa’da bir ilk olarak yürürlüğe giren “peçe yasası” kamusal alanda, yüzü, görünmeyecek şekilde örtmeyi yasaklıyor. Ancak yasada başörtüsünü yasaklayan hiçbir ifade yer almıyor. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler