"Filistin"

İsrail’in Gazze Saldırısına Dünyadan Tepki Yağıyor

ABD Başkanı Donald Trump Aralık ayında açıkladığı kararının ardından dün ABD'nin İsrail Büyükelçiliği Tel Aviv'den Kudüs'e taşındı. Gazze'deki protestolarda İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 59 kişi hayatını kaybetti.  2 bin 770'den fazla Filistinli ise yaralandı. Olaylara tepki yağıyor. 

15 Mayıs 2018 admin

ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını ve İsrail’in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe’nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için Gazzelilerin İsrail sınırında gerçekleştirdikleri gösterilere İsrail askerleri gerçek mermilerle karşılık verdi. Gazze‘deki protestolarda İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 59 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 770’den fazla Filistinli ise yaralandı. İsrail ordusu ayrıca Gazze sınırında toplanan Filistinli göstericilerin üzerine İnsansız Hava Araçlarıyla (İHA) göz yaşartıcı gaz attı. 2014’ten beri Gazze’de yaşanan en kanlı günde, biri 6 aylık bebek olmak üzere yaşları 16’dan küçük 10’dan fazla çocuğun da hayatını kaybettiği aktarıldı.

Saldırılar sonrası Türkiye, Filistinlilerle dayanışma içerisinde olmak, şehitleri saygıyla anmak maksadıyla üç gün süreyle yas ilan etti. Ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatını (İİT) olağanüstü toplantıya çağran Türkiye, İstanbul ve Diyarbakır’da da Filistinlilerle dayanışmayı göstermek amacıyla büyük mitingler düzenleyecek.

BM’den Gazze’de Bağımsız Soruşturma Çağrısı

Gazze’de yaşanan katliama dünyadan da tepkiler gelmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM), İsrail güvenlik güçlerinin savunmasız Filistinli sivillere yönelik katliamını “aşırı güç kullanımı” olarak niteleyerek bağımsız soruşturma çağrısında bulundu. İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcülerinden Rupert Colville, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, dün Gazze’de Filistinli göstericilerin tehdit oluşturup oluşturmadıklarına bakılmaksızın İsrail tarafından katledildiğini söyledi. Sözcü Colville, Gazze sınırında 30 Mart’tan bu yana devam eden “Büyük Dönüş Yürüyüşü”ne katılan en az 112 Filistinlinin şehit olduğuna, ölenler arasında 14 çocuğun bulunduğuna dikkati çekti.

Gazze sınırında bugün öğleden sonra gerçekleşecek gösterilerden büyük endişe duyduğunu ifade eden Colville, dünkü gösterilere yaklaşık 40 bin Filistinlinin katıldığını tahmin ettiklerini aktardı. “Ölümcül güç ilk yöntem olarak değil, sadece en son çare olarak kullanılır.” diyen Colville, Gazze’deki “dehşet verici ölümcül şiddet”i kınadı. Sözcünün İsrail’i doğrudan kınamaması dikkati çekti.

Fransa İsrail Ordusunun Uyguladığı Şiddeti Kınadı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail ordusunun Gazze şeridinde gösteri yapan Filistinler’e şiddet uygulamasını kınadı. Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bugün Gazze, Kudüs ve Filistin’in diğer şehirlerinde birçok sivil Filistinlinin hayatını kaybettiği olaylardan büyük endişe duyduğuna dikkat çekildi. İsrail silahlı kuvvetlerinin protestoculara yönelik uyguladığı şiddetini kınadığı kaydedildi. Ayrıca açıklamada İsrail’in bağımsızlığının 70’inci yılı ve birçok Filistinli ailenin sürgüne çıkmasının yıldönümü gibi hassas bir dönemde ABD’nin Kudüs’de büyükelçilik açmasını Fransa’nın onaylamadığı aktarıldı. Kudüs’ün statüsünün uluslararası toplum gözetiminde gerçekleştirilecek görüşmelerde sadece tarafların kendisinin belirleyebileceği aktarıldı.

Belçika: “Kabul Edilemez”

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders de Gazze sınırında sivillerin İsrail askerleri tarafından hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Belçika’nın RTBF televizyon kanalına konuşan Reynders, “Gazze’de gördüğümüz şiddet kabul edilemez.” dedi. İsrail’in orantısız güç kullandığını vurgulayan Reynders, ABD’nin Tel Aviv büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına Belçika’nın başından beri karşı çıktığını kaydetti. Reynders, İsrail-Filistin sorununun çözümü için tek seçeneğin iki devletli çözüm olduğunu belirterek, “ABD olmadan müzakere masasına dönmek zor gibi görünüyor. Ancak ABD’nin tutumu da giderek tek taraflı bir hal almaya başladı.” diye konuştu.

Halihazırda Brüksel’de bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’le de konuyu görüşeceğini söyleyen Reynders, sahada ne olup bittiğine ilişkin BM düzeyinde bir inceleme yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Çin: Sivilleri Hedef Alan Şiddet Eylemlerine Karşı Çıkıyoruz

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, başkent Pekin’de düzenlediği basın toplantısında, “Çin çok sayıda sivilin ölmesine ve yaralanmasına yol açan şiddet olaylarından ciddi endişe duyuyor ve sivilleri hedef alan şiddet eylemlerine karşı çıkıyor.” ifadelerini kullandı. “Taraflara ve özellikle İsrail tarafına gerilimi tırmandırmaktan kaçınması” çağrısını yapan Sözcü Lu, Kudüs’ün konumunun ve aidiyeti konusunun yüksek derecede hassas ve karmaşık olduğunu kaydetti. Lu, Kudüs’ün dini ve etnik duyguları kapsayan İsrail ve Filistin arasındaki tartışmanın merkezi durumunda olduğunu ifade etti.

Çin’in, İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmelerinin bir an önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarına göre devam ettirilmesini ve Kudüs meselesinin diyalog ve müzakere ile çözülmesini düşündüğünü ifade eden Lu, “Çin, baştan sona iki devletli çözüm ilkesi temelinde, 1967 sınırları çerçevesinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını ve Filistin halkının meşru ve haklı davasını destekliyor.” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu, Çin’in, Filistin meselesinin nihai çözümünü teşvik etmek için uluslararası toplumla birlikte çalışmayı arzu ettiğini sözlerine ekledi. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler