"Belçika"

Belçika | Nikah Memuruyla Tokalaşmadı, Nikahı İptal Edildi

Belçika’da Müslüman bir gelinin nikah memuru ile tokalaşmayı reddetmesi üzerine çiftin nikahı kıyılmadı. Olay sonrası kültürel değerler tartışması yeniden alevlenmiş durumda.

Belçika’nın Flaman bölgesinde bulunan Mechelen şehrinde kıyılması öngörülen bir nikah, gelinin nikah memuru ile tokalaşmak istememesi üzerine iptal edildi. Mechelen şehrinde yaşayan Müslüman çift, 7 Mayıs’ta resmî nikah için belediyeye başvurdu. Gelinin girişte kendilerini selamlamak için elini uzatan nikah memuru ve encümen Marc Hendrickx (N-VA, Yeni Flaman İttifakı Partisi) ile tokalaşmayı reddetmesi üzerine nikah memuru nikahı bu şartlar altında kıymayacağını belirtti.

Hendrickx ile tokalaşmayı reddeden Müslüman kadın, encümene dinî ve kültürel gerekçelerden dolayı kendisiyle tokalaşmayacağını bildirdi. Encümen ise bunun üzerine belediye binasında dinî gerekçelerin yerinin olmadığını, saygı çerçevesinde tokalaşmanın Belçika toplumunun kültürünün bir parçası olduğunu söyleyerek bu şartlar altında nikahı kıyamayacağını söyledi. Bunun üzerine çift belediye binasını terk etti ve resmî nikahları kıyılamadı. Hendrickx tokalaşmayan çiftin nikahlarının kıyılıp kıyılmayacağına dair yaptığı açıklamada “Görevli nikah memuru ben olduğum sürece öyle birşey olmayacak. Bu şartlar altında bunu yapmak isteyen başka birini bulacaklarını da sanmıyorum.” dedi.

Belediye Başkanı Çözüm Arıyor

2016 yılında dünyanın en iyi belediye başkanı seçilen Mechelen Belediye Başkanı Bart Somers (Open VLD, Liberaller) bu konuda encümenini desteklediğini, fakat vatandaşların evlenme haklarının yasal olarak tokalaşmayı içermediği için bir hukuk devleti olarak her halükarda nikahlarının kıyılması gerektiğini söyledi. Somers, “Mechelen belediyesi çok kültürlülüğe önem veren bir belediye. En önemli prensiplerimizden birisi de cinsiyet eşitliği. Biz kadınların ve erkeklerin ayrı yaşadığı bir ortam istemiyoruz. Her hâlükârda Mechelen şehrinde hukuk devleti geçerli ve bu yüzden vatandaşların kanunen sahip oldukları evlenme hakkına saygı duymalıyız. Bunun yanı sıra cinsiyet eşitliği gibi prensiplerimizi diyalog, karşılıklı saygı ve birlikte çözüm arayarak koruyoruz. Sadece bu şekilde ilerleyebiliriz.” dedi.

Somers, bu meseleyi aylar öncesinde belediye meclisinde görüştüklerini ve tokalaşmanın reddedildiği durumlarda sorumlu nikah memurunun nikahı kıyma konusunda “ahlaki bir itirazda bulunabileceğine” karar verdiklerini söyledi. Belediye Başkanı, bu konuda iletişimin daha doğru gerçekleşmesi için belediye çalışanlarının görev üstleneceklerini de ekledi. Bu bağlamda evlenmek için müracaatta bulunan çiftlere belediye çalışanı tokalaşmayla ilgili bir sorun olup olmadığını soracak ve tokalaşmanın neden önemli olduğunu anlatacak. Somers bu durumun ayrıca çok nadiren yaşandığını vurguladı ve 18 yıllık belediye başkanlığı döneminde böyle bir durumla henüz ikinci kez karşılaştığını söyledi.

Diğer Partilerden Tepkiler

Yeşiller Partisinden Kristof Calvo olay ile ilgili Hendrickx’in iletişim şeklini eleştirdi. Calvo “İlerleyebilmek için diyalog kurarak çözüm aramamız gerekiyor. Elbette kanunlara uyulması gerekir; fakat tokalaşmak evlenebilmek için kanuni bir şart değildir. Böyle bir iletişim şekli – olayın anında sosyal medyada duyurulması – uzatılmış bir eli reddetmek kadar kabadır.” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Çalışma ve Ekonomi Bakanı Kris Peeters de (CD&V – Hristiyan Demokratlar) katıldığı bir televizyon programında olayla ilgili açıklamalar yaptı. Peeters “Burada konu saygı göstermek. Tokalaşma dışında saygı göstermenin başka yolları da var. Kültürümüzde tokalaşmak, evet, çok önemli; fakat yine de doğru bir değerlendirme yapmalıyız. Eğer saygı göstermenin başka bir şekli varsa, ben bu durumu yadırgamazdım.” dedi. Hristiyan Demokratlar Partisi Başkanı Wouter Beke ise tokalaşmanın bir kültürel değer olduğunu; fakat bunun kanunlarla değil, ancak diyalogla vatandaşlara aktarılabileceğini söyledi. (nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler