"Fransa"

Fransa | Bu Mağazaya Irkçıların Girişi Yasak

Fransa'da bir mağaza yönetimi, çalışanlarına yönelik artan hakaretler sonrası ırkçıların mağazaya girişini yasakladı. Mağaza önüne asılan afişte, "Bu mağazaya ırkçıların girişi yasaktır" denildi.

9 Mayıs 2018 admin

Fransa’da başkent Paris’te 19’uncu bölgesinde yer alan Franprix mağazası, ırkçıların mağazadan alışveriş yapmasını yasakladı. Mağaza yönetiminin, çalışanların giderek artan ırkçı hakaretlere maruz kalması nedeniyle böyle bir karar aldığı kaydedildi. Mağazanın giriş kapısına asılan afişte, “Çalışanların ten renkleri ile ilgili yaşanılan birçok problem sonrası bu mağaza ırkçılara yasaklanmıştır. Bu  Franprix’de Arap, siyahi, Asyalı, Yahudi, beyaz ve diğerleri çalışmaktadır.” ifadeleri kullanıldı. Afişte en çok kadın çalışanların mağdur olduğuna da dikkat çekilerek ‘Kadınlara saygı gösterin’ denildi.

“Dayanılmaz Irkçı Hakaretlere Maruz Kaldık”

Franceinfo Radyosu’na konuşan Franprix mağazasının işletmecisi Jean-Jacques, ırkçı hakaretlerin sürekli yaşandığını belirterek, “Gündelik haline geldi, hiç durmayacak gibi.” dedi. Jacques, iki kez de polise suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatarak ancak bunun hiçbir şeyi değiştirmediğini söyledi. Bunun üzerine böyle bir yola başvurmak zorunda kaldıklarını aktaran Jean-Jacques, bunun fayadalı olup olmayacağını da henüz bilmediğini aktardı. Kendisinin Yahudi, eşinin İtalyan, bir çalışanının da Çinli olduğunu söyleyen mağaza müdürü Jean-Jacques, Hepimiz dayanılmaz birçok hakarete maruz kaldık.” diye kaydetti.

Müşteriler Mağazaya Destek Verdi

Müşteriler ise bu tarz bir afişin kendilerinde şaşkınlık yarattığını söyledi. Ancak büyük çoğunluğu mağaza yönetiminin tutumunu takdir ettiklerini söyledi. Franceinfo mikrofonlarına konuşan mağazada kasiyer olarak görev yapan Ahmed de “Benim henüz başıma gelmedi ancak arkadaşlarım sürekli bu tarz ırkçı hakaretlere maruz kalıyor.” dedi.

Fransa’da son olarak  İnsan Hakları Ulusal Danışma Komisyonu (CNCDH) tarafından yapılan araştırma, ülkede ırkçı ve yabancı düşmanlığının yükselişte olduğunu ortaya koymuştu. Yapılan araştırmada, her 10 Fransız’dan 6’sı (yüzde 61) “bazı davranışların” ırkçı eylemleri “meşru kılabileceğini” ifade etmiş, bu oran kendisini “sağcı” olarak tanımlayan arasında da yüzde 73’e kadar yükselmişti. Rapordaki verilere göre, Fransızların yüzde 74’ü “Fransa’da aşırı sayıda göçmen var” deyişiyle hemfikir olduğunu ifade ediyor. Yüzde 60’ı da aşırı göçmenleri ima ederek “Bugün artık insan Fransa’da kendisini evinde hissetmiyor” diyor.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler