"Belçika"

Belçika | İslami Düşünce Derneği Kuruldu

Belçika’da CİRRA adı altında bir İslami düşünce derneği kuruldu. Düşünce derneğinin hedefi entelektüel İslami birikim oluşturmak. CİRRA kurucuları mevcut kamusal tartışmalarda zayıf kalan İslami cevapları güçlendirmek istiyorlar.

Belçika’da Entelektüel Reform, Araştırma ve Danışma Üzerine Uzmanlık Merkezi (İng. “Centre of expertise for intellectual reformation, research and advice”, CİRRA) adını taşıyan düşünce derneği nisan ayında kuruldu. Belçika’nın Flaman bölgesinde aktif olacak olan CİRRA’da farklı sahalarda Müslümanlarla ilgili çalışmalar yürütülecek. CİRRA ülkenin en ünlü ve en genç imamı olan Khaled Benhaddou ve ilahiyatçı-öğretmen Brahim Bouzarif tarafından kuruldu.

Derneğin hedefi Belçika’da İslam’la ilgili yürütülen tartışmalarda Müslümanların zayıf pozisyonunu güçlendirmek ve tartışmalara entellektüel İslami bakış açıları kazandırmak. Derneğin Belçika’daki Müslümanların güncel dinî yaşantıları ve düşünce dünyalarına odaklanarak bir yandan entellektüel birikim oluşturması, öte yandan Müslümanların kendi içlerinde de önemli konuları konuşup tartışmalarını teşvik etmesi planlanıyor. Kurucular “akla dayalı ve bilime yer veren rasyonel bir İslam modeli”ni savunuyorlar.

Derneğin Çalışma Alanları

CİRRA bünyesinde Belçika’daki İslami yaşantı ve Müslümanları ilgilendiren konularla ilgili araştırmalar yapılması hedefleniyor. Kurucuların yapmak istedikleri araştırmalardan bir tanesi de Kur’an kurslarının kalitesi ile ilgili. Konu ile ilgili imam Benhaddou, De Standaard gazetesine verdiği bir röportajda, “Camiler ve Kur’an okullarının cihatçılığın beşiği olduğu söyleniyor. Bu gerçekten böyle mi? Bu okulların kalitesi ne durumda? Üniversiteler ve çeşitli uzmanların yardımıyla bunu araştırmak istiyor ve burdan yola çıkarak önerilerde bulunmak istiyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Müslümanların kendi içlerinde de konuşulmayan konuların artık konuşulması ve tartışılması gerektiğini düşünen kurucular, ötanazi gibi konularla ilgili Müslümanları bir araya getirerek bu konu üzerinde konuşup düşünmelerini teşvik etmek istiyor. Bunun yanı sıra Müslüman toplumun daha eleştirel bir bakış açısı geliştirmesi için de ayrıca köklü İslam düşünürlerinin eserleri yerel dillere tercüme edilecek. İlahiyatçı ve öğretmen Bouzarif bu bağlamda şu ifadelerde bulunuyor: “Muhammed Abid El Cabiri, Taha Abdurrahman gibi burada tanınmayan güncel İslam düşünürlerinin eserlerini tercüme edeceğiz. İslam’la ilgili rasyonel düşünceden bahsedenler, bu düşünürleri es geçemezler.”

Derneğin Kurucuları Kim?

CİRRA Derneği’nin kurucularından Khalid Benhaddou Gent şehrinde bulunan El Fath camisinin baş imamı, Flaman İmamlar Platformu’nun başkanı, deradikalizasyon uzmanı ve “Bu Mu İslamiyet? Bir Müslüman Olarak Yeni Dönemlere Hazırlanışım: Rasyonel, Avrupalı ve Uzlaştırıcı” (Fl. “Is dit nu de islam? Hoe ik als moslim voor nieuwe tijden ga: rationeel, Europees en verzoenend”) kitabının yazarı. Genç imam 2017 yılında Federal İnsan Hakları Ligi tarafından İnsan Hakları Ödülü ile ödüllendirildi. Benhaddou kutuplaşan toplumda köprü kurucu olarak takdir topladı. CİRRA düşünce derneği ile ilgili konuşan Benhaddou, “Müslümanlarla ilgili konuşuluyor, fakat Müslümanlarla konuşulmuyor. Konuşulduğu zamanlarda ise Müslümanlar olarak gereken seviyeye ulaşamıyoruz. Bu da söylediklerimizin bir kaynağı olmadığı zannını arttırıyor.” dedi. Derneğin bir diğer kurucusu olan Brahim Bouzarif genç bir imam ve ilahiyatçı; aynı zamanda Flaman İmamlar Platformu üyesi ve Artevelde Yüksek okulunda öğretmen. (nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler