"Antisemitizm"

Fransa | Müslümanları Hedef Alan “Manifestoya” Karşı Bildiri

Fransa'da Le Parisien gazetesinde yayımlanan  şiddet ve Yahudi düşmanlığı yaydığı iddiasıyla Kur’an-ı Kerim’in bazı ayetlerinin çıkarılması yönündeki manifestoya karşı yeni bir bildiri yayınlandı. Fransız Yahudi Barış Birliği'nin (UJFP) inisiyatifiyle yayınlanan bildiride ülkenin bir bölümünün suçlu ve şiddet yanlısı olarak gösterildiği savunuldu.

8 Mayıs 2018 admin

Fransa’da, Le Parisien gazetesinde yayımlanan Kur’an-ı Kerim’den “şiddet ve Yahudi karşıtı fikirleri yaydığı gerekçesiyle bazı ayetlerin çıkarılması” yönündeki “Antisemitizme Karşı Yeni Manifesto” isimli bildiriye karşı Fransız Yahudi Barış Birliği’nin (UJFP) inisiyatifiyle yeni bir bildiri yayımlandı.

Mediapart haber sitesinde yayınlanan akademisyen, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ve gazetecilerin imzalayarak destek verdiği bildiride, “Antisemitizme Karşı Yeni Manifesto’ ile toplumun bir kesiminin şiddet yanlısı gösterildiği savunuldu. Açıklamada bir ırkçılığın diğerinden daha önemli olmadığına dikkat çekilirken, “Antisemitizm, İslamofobi, negrofobi ya da çingene karşıtlığı ile mücadelede herhangi bir hiyerarşi olamaz. Bütün bu ırkçılıklar birbirlerini besler ve güçlendirir.” denildi. Eleştirilen manifestoda antisemitizm ile İsrail devletinin politikalarının eleştirilmesinin karıştırıldığına da dikkat çekilerek bunun da kabul edilemez bir durum olduğu hatırlatıldı. Bildiride, İsrail devletinin Filistin halkına yönelik suçlarını ve dünya kamuoyunun suskunluğunu haklılaştırmak için antisemitizmin kullanılmasına müsade etmeyecekleri vurgulandı.

Küçük Bir Azınlıkta Yahudi Düşmanlığı Artıyor

Bildiride, ‘radikal Müslüman’ olarak lanse edilen küçük bir azınlıkta Yahudilere yönelik düşmanca bir tutumun arttığına da dikkat çekilerek, bunun neticesinde Toulouse’da bir Yahudi okulu ve Paris’te bir Yahudi marketine saldırı gerçekleştirildiği hatırlatıldı. Bunun analizinin de Fransadaki siyasi ve sosyal durum ile uluslararası konjonktür göz önünde bulundurulmadan yapılamayacağı aktarıldı. Bu yeni antisemitizm biçiminde İsrail devletinin politikaları ile Yahudiliğin karıştırılmasının da önemli rol oynadığı savunuldu. Bu politikaları da bu ülkenin bir kısım seçkinlerinin beslemeye devam ettikleri vurgulandı. İslamofobinin antisemitizm kadar tehlikeli olduğuna dikkat çekilen bildiri, “Siyahlara yönelik veya Müslümanlarla ilgili kötü şeyler duyduğunuzda kulak kabartın, çünkü antisemitizm çok uzak değildir.”ifadeleriyle sonlandırıldı.

İslam ve Müslümanları Hedef Alan Bildiri Tartışmalı Bir İsim Tarafından Hazırlandı

Fransa’da nisan ayının son haftasında yayınlanan “Antisemitizme Karşı Yeni Manifesto” isimli bildiri büyük tartışma yaratmıştı. Bildiri daha önce terör saldırısına da hedef olan tartışmalı hiciv dergisi  Charlie Hebdo‘nun uzun süre Genel Yayın Yönetmenliği’ni yapan Philippe Val tarafından kaleme alındı. Ülkenin önemli gazetelerinden  Le Parisien’de yayınlanan bildiriye aralarında eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, eski Başbakan Manuel Valls’ın da arasında bulunduğu 300’e yakın siyasetçi, akademisyen ve sanatçı imza attı. Bildiride antisemitist Müslümanların dünya barışı için tehdit olduğu savunulmuş, Müslümanlara “Kur’an-ı Kerim’deki Yahudilerle ilgili ayetleri değiştirin” çağrısı yapılmıştı.  (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler