"AB"

Fransa | Eski Adalet Bakanı: 67 Milyonuz, 24 Bin Mülteciyi Ağırlamaktan Korkuyoruz

Avrupa Birliği'nin 2015'de aldığı karar çerçevesinde 25 bin mülteciyi ağırlayacak olan Fransa'da bu konuda yaşanan tartışmalara eski Adalet Bakanı Christiane Taubira sert tepki gösterdi. Eski Bakan, ülkesinde böyle bir tartışmanın yaşanmasını, "Bu bizimle ilgili çok korkunç şeyleri gösteriyor"ifadeleriyle değerlendirdi.

Fransa’da yeni iltica ve göç yasa tasarısı nisan ayının son haftasında Ulusal Meclis’te kabul edildi. İlticaya ilişkin yasal düzenlemelerin sertleştirilmesini öngören yasaya François Hollande döneminde Adalet Bakanı Christiane Taubira sert tepki gösterdi. İltica ve göç yasa tasarısının mültecilerle ilgili sorunları yansıtmadığını kaydeden Taubira, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un durumun hassasiyetine kayıtsız olmadığını ancak bu yönede atılacak adımların siyasi cesaretlilik gerektirdiğini aktardı.

Bu Büyük Bir Utanç!

Fransa’nın Avrupa Birliği‘nin 2015’te aldığı karar çerçevesinde kabul etme sözü verdiği 24 bin mülteci ile ilgili ülkede yaşanan tartışmalara da sert tepki gösteren eski Bakan Taubira, “Biz 67 milyonuz ve 24 bin mülteciyi ağırlama fikrinden çok korkuyoruz. Bu bizimle ilgili çok korkunç şeyleri gösteriyor.” dedi. Dünya’da 8 milyara yakın insan yaşadığını ve bunların 244 milyonunun kendi ülkelerinin dışında hayatlarını sürdürdüğünü kaydeden Taubira, 100 milyonluk bir mültecinin ise zorla ülkesinden ayrılmak zorunda bırakıldığını hatırlattı. Bu sayı içerisinde Avrupa’da bulunanların oranının 3 milyon bile olmadığını kaydeden eski Bakan, 24 bin mülteciyi kabul edecek Fransa’da ise bir panik havasının devam ettiğini aktardı. Bu konunun siyasete malzeme yapıldığını; Geliyorlar! Bittik! İstila ediliyoruz! gibi gerçekle hiç ilgisi olmayan ifadelerin kullanıldığını kaydeden Taubira, bu söylemlerin giderek toplumda da yayıldığını söyledi. Eski Bakan sözlerini sertleştirerek, “Bu muazzam bir utanç! anlaması imkansız saçma bir durum.” ifadelerini kullandı. Bu söylemlerin güçlü bir siyasi cevap verilmediği için yayıldığını da savunan Christiane Taubira, Fransa’nın da dünyanın bir parçası olduğunu hatırlatıp üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiği yönünde yapılacak bir açıklamanın bu tarz söylemleri bitireceğine inandığını aktardı.

Kim Olduğumuzu Düşünmeliyiz

Ülkede sık sık tekrarlanan ‘Dünyadaki bütün sefalet içerisindeki insanları biz kabul edemeyiz’ sözüne de sert tepki gösteren Taubira, ”Bizim görevimiz durmadan Dünya’nın bütün mağdurlarını biz ağırlayamayız.”demek olmamalı. Sıkıntı içerisinde olan çocuk, kadın ve erkek 24 bin kişi, dünyadaki tüm sefalet bu değil. Onun için Dünya’nın bugünkü durumunu düşünmeliyiz. Kim olduğumuzu düşünmeliyiz.”ifadelerini kullandı. Eski Bakan mültecilere el uzatıp onları ağırlayan Faransızları da selamladığını söyledi.

Fransa, Avrupa Komisyonu tarafından 2015 yılında mültecilerin üye ülkeler arasında dağıtım planına uygun olarak 2 yıl içerisinde 24 bin mülteciyi kabul etme sözü vermişti. Avrupa Konseyi’nin nisan ayında açıkladığı son bilgilere göre ise bu plan çerçevesinde Fransa şu ana kadar 4 bin 391 mülteciye kapılarını açtı.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler