"başörtülü anne"

Fransa | Başörtülü Annelerin Okul Gezilerine Katılması Tartışılıyor

Fransa’da Milli Eğitim Bakanı Blanquer, başörtülü annelerin okul gezilerine katılmasının laikliğe aykırı olduğunu savundu. Bu yönde Milli Eğitim Müdürlükleri’ne okul gezilerinde başörtülü annelere izin verilmemesi yönünde direktif verdiğini söyledi.

Fransa’da başörtülü annelerin okul gezilerinde çocuklarına refakat edip edemeyecekleri ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un katıldığı televizyon programında bu yönde sorulan bir soruya, ‘okul tarafından resmî bir görevi olanların başörtülü olamayacağını, ancak annelerin başörtülü katılmasında bir sorun görmediğini’ söylemesi de tartışmayı sonlandırmaya yetmedi. Senatoda düzenlenen oturumda merkez sağ parti Cumhuriyetçiler Milletvekili Philippe Pemezec’in sorusunu cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, okul gezilerine başörtülü annelerin katılmaması yönünde Milli Eğitim Müdürlükleri’ne direktif verdiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı, bunun laiklikle ilgili bir sorun olduğunu iddia ederek, hükümetin okullarda laiklik ilkesinin uygulanması için kararlı adımlar attığını kaydetti. Başörtülü annelerle ilgili tartışmaların uzun süredir devam etiğini söyleyen Bakan, 2013’de Danıştay’ın verdiği kararı hatırlattı. Mahkemenin kararında çocuklarına refakat eden annelerin okul görevlisi olarak sayıldığı savundu.

CCIF: “Kamuoyunu Yanlış Bilgilendiriyor”

Bakanın açıklamalarına Fransa İslamofobi İle Mücadele Derneği (CCIF) ise tepki gösterdi. Bakan Blanquer’i kamuoyunu yanlış bilgilendirmekle suçlayan CCIF, Danıştay’ın kararında başörtülü annelerin dini tarafsızlık kanununa okul dışında tabi olmayacağına hükmettiği hatırlatıldı. CCIF, vatandaşları, kanunları Blanquer’e hatırlatması için Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a mektup göndermeye davet etti.

Fransa’da 2012 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Luc Chantel tarafından çıkarılan yönetmelikle, başörtülü annelerin okul gezilerinde çocuklarına eşlik edemeyeceği kararı verilmişti. Son olarak başkent Paris’in kuzeyindeki Creteil’de başörtülü olduğu gerekçesiyle okul gezisinde çocuğuna refakat etmesine izin verilmeyen başörtülü anne CCIF’in girişimleriyle son anda okul gezisine katılabilmişti. Okul Müdürü CCIF yetkililerine, yasağı kendisinin de anlamadığını, ancak emirin yukarıdan geldiğini ifade etmişti.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler