"ALMANYA"

Türkiye’den Almanya’ya Seçim Notası

Almanya'da yaşayan Türklerin oy kullanabilmesi için Alman Dışişleri Bakanlığına nota gönderildi. Almanya'nın notaya olumlu cevap vermesi durumunda oy sandıkları kurulabilecek.

27 Nisan 2018 admin

Türkiye‘nin, 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimi nedeniyle Almanya’da oy sandığı kurulabilmesi için diplomatik girişimde bulunduğu öğrenildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, seçimlerde Almanya’daki temsilciliklerde veya belirlenen bölgelerde oy sandığı kurulabilmesi amacıyla hazırlanan nota Alman Dışişleri Bakanlığına gönderildi. Almanya’nın notaya olumlu cevap vermesi durumunda oy sandıkları kurulabilecek.

Buna göre yurtdışında yaşayan seçmenler ilk tur için 4-17 Haziran tarihleri arasında, seçimin ikinci tura kalması durumunda da 30 Haziran- 4 Temmuz tarihlerinde oy kullanabilecek. Yurtdışında yaşayan Türkler hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimi için oy kullanacak.

Yurtdışı Seçmen Kütüğüne Kayıtlı Olmayan Oy Kullanamayacak

Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde yurtdışında oy kullanabilmek için yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olma şartı geçerli. Bu nedenle yurtdışında oy kullanmak isteyen vatandaşların, kütüğe kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeleri istendi. Seçmen kayıtlarının https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtdisi.jsp bağlantısından sorgulanabileceği belirtildi. Kaydı olmayan ve yurtdışı seçmen kütüğüne kayıt yaptırmak isteyen vatandaşların ise ilgili başkonsolosluklara başvurularak güncel adres beyanı yapması gerekiyor.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da konuyla ilgili bir açıklama yaparak, yurtdışında ikamet eden ve oy kullanmak isteyen vatandaşları gerekli kontrol ve işlemleri yapmaları konusunda uyardı.“Geçmişte istisnai de olsa Türkiye’de yapılan bir işlem nedeniyle yerleşim yeri adres kaydının Türkiye’ye alınması gibi durumlar yaşanmıştır. Bu nedenle bazı vatandaşlarımız yurt dışındaki sandıklarda oy kullanamamıştır. Benzer durumların yaşanmaması için şimdiden adres bilgilerinin kontrol edilmesi gerekmektedir.” diyerek yurt dışında yerleşik olan tüm seçmenleri adres kaydını kontrol etmeye çağırdı.

Düzenlemeler Türkiye İçin Önemli Kazanım

Mustafa Yeneroğlu açıklamasında Meclis’te kabul edilen uyum yasalarında yurtdışı seçmenlerini ilgilendiren maddelere de değinerek, yeni düzenlemelerin Türkiye adına önemli kazanım olduğunu vurguladı. Yurtdışındaki vatandaşların seçimlere katılabilmek için gerektiğinde yüzlerce kilometre yol kat ettiğini belirten Yeneroğlu,  “ Bu tür faktörler yurtdışı seçmenlerin seçimlere katılımını kolaylaştırma yönünde bazı yasal düzenlemelerin yapılmasını gerekli kılmaktadır. Meclisimiz tarafından kabul edilen uyum yasalarında yurtdışında yapılan seçimlerle ilgili yer alan hükümler bu noktada önemli ihtiyaçları gidermektedir” şeklinde konuştu.

Uzatılan oy kullanma süresi, yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı bir seçmenin yurtdışında bulunan herhangi bir temsilcilikte oyunu kullanabilmesi gibi yeni düzenlemelerden de bahseden Yeneroğlu, “Artık, yurtdışındaki seçmenler istediği başkonsoloslukta oyunu kullanabilecektir. Son olarak, sandıkta görev alacak kişilere ilgili mevzuatta belirlenen miktarın dört katına kadar gündelik ödenebileceği hususunun yasalaşması, ilgili ülkelerin ekonomik şartları dikkate alındığında yerinde bir adımdır” dedi.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların ilk defa bulundukları yerlerden seçimlere katılabildikleri 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana bu konuda Türkiye olarak önemli tecrübeler edindiklerini belirten Yeneroğlu, “Gerekli yasal ve idari düzenlemelerin bu tecrübeleri dikkate alarak yapılması, ülkemiz adına önemli bir kazanımdır. Yapılan bu değişiklikler yurtdışı seçmen nezdinde seçimlere daha fazla katılım şeklinde yansıyacaktır” görüşünü paylaştı. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler