"Fransa"

Fransa | İnfiale Yol Açan ‘Peçeli Kadına Gözaltı’ Olayının Detayları Ortaya Çıktı

Fransa’da geçen hafta banliyö isyanlarının yaşanmasına neden olan polisin peçeli bir kadını zor kullanarak gözaltına alması olayı ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Olayın merkezindeki kadın, iddia edildiği gibi yüzünün kapalı olmadığını söyledi. 

Fransa‘da Toulouse’ın banliyölerinden Bellefontaine’de polisin kimlik kontrolünü reddeden peçeli bir kadını zor kullanarak gözaltına alması 1 hafta süren banliyö isyanların fitilini ateşlemişti. Olay sonrası polis kaynakları, polisin zor kullanmasına neden olarak peçeli kadının yüzünü açmayı reddedip polislerin kimlik kontrolüne direnmesini gösterdi. Ancak olayla ilgili konuşan kadın, polislerin iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Olay anında yüzünü açık bırakan çarşaf giydiğini söyleyen 2 çocuk annesi, Fransız medyasına da yansıdığı gibi kimlik kontrolüne direndiği iddiaların da gerçek dışı olduğunu savundu. 

Polisten En Baştan İtibaren Sert Tutum Takındı İddiası

Sivil Toplum Kuruluşu Baraka City’nin konuştuğu kadın olay anında yaşadıklarına açıklık getirdi. Yaşları 4 ile 5 olan iki kızı ile parkta olduğu sırada bir polis aracının geldiğini söyledi. Araçtan inen polislerin direk kendisine yöneldiğini kaydeden mağdur kadın, ilk baştan itibaren polislerin tutumunun çok agresif olduğunu savundu.  Etrafını saran polislerin kimlik sorduğunu söyleyen kadın, evinin yakınındaki bir parka geldiği için çantasını almadığını; ancak üzerinde kimlik fotokopisi bulunduğunu belirterek polislere fotokopiyi gösterdiğini kaydetti. Kimlik fotokopisini kabul etmeyen polislere, doğum tarihini ve kimlik bilgilerini de vererek kontrol etmelerini söyleyen kadın, gerekirse evden kimliğini de verebileceğini de söylediğini, ancak polislerin ‘seni gözaltına alacağız’ dediğini iddia etti.

Polislere çocuklarının yalnız kalamayacak kadar küçük olduğunu hatırlattığı halde zorla yere yatırılarak gözaltına alındığını aktaran genç anne, çocukların babalarına haber verilmesi isteğinin bile kabul görmediğini söyledi. O esnada olaylara tanıklık eden iki küçük çocuğunun bir köşede ağladığını da büyük üzüntüyle anlatan mağdur anne, çocuklarını yapa yalnız bırakıp zorla karakola götürüldüğünü belirtti. 

‘Anne Seni Polislerden Koruyamadım’

Polis aracında ve karakolda yaşadıklarını da anlatan kadın, uzun süre hakaret ve küfürlere maruz kaldığını söyledi. Bu süre boyunca sokak ortasında bıraktığı çocuklarıyla ilgili bilginin bile kendisine verilmediğini savundu. Yaşanan gözaltı sonrası serbest bırakılan kadın, evine döndüğünde küçük kızının kendisine ‘anne seni polislerden koruyamadım’ dediğini de yine büyük üzüntüyle anlattı. 

Olayın görgü tanıkları da kadının yüzünün açık olduğunu doğruladı. Polisin ilk baştan itibaren sert tutum takındığını kaydeden görgü tanıkları, Fransız medyasının tutumunu eleştirdi. Polis kaynaklarına dayandırılarak sürekli ‘peçeli kadının kimlik kontrolünü reddetti’ yönünde haberler yaptıklarını; ancak gerçeğin bununla ilgisi olmadığını savundu. 

Öte yandan infiale yol açan gözaltı olayı yargıya taşındı. Baraka City, şiddete başvuran polislerin kimlik bilgilerinin ortaya çıkarılması için suç duyurusunda bulundu. Mağdur kadına da hukuki destek verileceği duyuruldu. Ayrıca İçişleri Bakanlığına da olayı anlatan bir rapor gönderildi. 

Ne olmuştu?

15 Nisan’da başörtülü kadının yaşadığı mağduriyet, Toulouse’un banliyölerinde günlerce süren olayların fitilini ateşlemişti. Gözaltı görüntülerinin sosyal medyada yayılmasından sonra başlayan olaylarda 20 kişi gözaltına alınmış, 30’dan fazla araç da ateşe verilmişti. 

Fransa‘da 2011 yılında Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığında Avrupa’da bir ilk olarak yürürlüğe giren “peçe yasası” kamusal alanda, yüzü, görünmeyecek şekilde örtmeyi yasaklıyor. Ancak yasada başörtüsünü yasaklayan hiçbir ifade yer almıyor. (fk)

©serkan senturk / Shutterstock.com
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler