"Avusturya"

Avusturya | İltica Başvurularında Ciddi Düşüş

Bu yılın ilk çeyreğindeki sığınmacı başvuruları, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 40 oranında düştü. Başvurulardaki gerilemede, sığınmacı ve yabancılara yönelik katı kuralların hayata geçirilmesi etkili olurken, sığınmacı karşıtı politikalarıyla tanınan İçişleri Bakanı Kickl protesto edildi.

Avusturya’da bu yılın ilk çeyreğindeki iltica başvurularının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 40 civarında gerilediği bildirildi. İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, 2018 yılının ilk çeyreğinde büyük çoğunluğu Suriyelilerden oluşan 3 bin 992 kişi iltica başvurusunda bulundu. Bu sayı, 2017’nin aynı döneminde 6 bin 581 olarak gerçekleşti. Buna göre, başvurular 2013’den beri görülen en düşük seviyeye geriledi.

Avusturya’da bu yılın ilk 3 ayında mülteci statüsü kazanmak isteyen sığınmacıların büyük bir kısmını Suriyeliler oluşturdu. Suriyelilerin yüzde 90’ının başvuruları olumlu sonuçlandı. Buna karşın Afganistan uyruklu sığınmacıların başvurularının sadece yüzde 47’si onaylandı.

Uzmanlar, başvurulardaki gerilemede, Avusturya’da artan aşırı sağ söylem ve sığınmacıların yanı sıra yabancılara yönelik hayata geçirilen katı kuralların etkili olduğuna işaret ediyor.

İçişleri Bakanı Protesto Edildi

Önceki gün Bakanlar Kurulunda kabul edilerek, Meclis bünyesindeki uzmanlar komisyonuna gönderilen yeni yabancılar yasası da, sığınmacıların yanı sıra ülkedeki yabancılara yönelik içerdiği oldukça katı kurallar nedeniyle eleştirilerin hedefi oldu. Avusturya İçişleri Bakanı Herber Kickl, meclise sunulan sığınmacı ve yabancı karşıtı yasa tasarılarından dolayı başkent Viyana’da protesto edildi.

Viyana Üniversitesinin önünde toplanan göstericiler, şehir merkezindeki Ring Caddesi’ni trafiğe kapatarak, İçişleri Bakanlığı binasına yürüdü. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gösteride “Kickl istifa”, “Müslümanlar ve sığınmacılar hoş geldiniz”, “Yönetimde Nazilere hayır” yazılı pankartlar açıldı.

“Özellikle Müslümanlar Hedef Alınıyor”

Gösteri sırasında sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri tarafından yapılan konuşmalarda, Avusturya’da ırkçı saldırıların her yıl ciddi artış gösterdiği vurgulanarak, özellikle Müslümanların ve başörtülü kadınların hedef alındığı belirtildi. Davit Holzer adlı bir konuşmacı “Avusturya’da her yıl bir şekilde başörtüsü tartışması alevlendiriliyor. Aşırı sağcı Avusturya Halk Partisi (FPÖ) bunun bayraktarlığını yapıyor. Ancak Kickl ve diğer aşırı sağcıların anlamadığı, Müslüman kadınların kendi tercihini yapmakta serbest oldukları.” ifadelerini kullandı. Herkesin istediği kıyafeti giymekte özgür olduğunun altını çizen Holzer, “Ülkeyi yaşanılmaz hale getirenler, başörtüsü takan kadınlar değil, takım elbise giyen erkekler.” görüşünü dile getirdi.

“Bize Sığınan İnsanları Yalnız Bırakmayacağız”

Sığınmacılara destek veren bir STK’nın sözcülüğünü yapan Olga Weinbeger de İçişleri Bakanı tarafından meclise sunulan yabancılar yasa tasarısını eleştirerek, savaş ve zulümden kaçarak Avusturya’ya sığınan insanların potansiyel suçlu olarak görüldüğünü anlattı. Weinberger, “Kickl’ın istediği gibi hayatımızı düzenlemeyeceğiz, savaştan ve öldürülmekten kaçarak bize sığınan insanları yalnız bırakmayacağız, onları savaşın sürdüğü ülkelere geri göndermeyeceğiz.” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Herber Kickl’ın kuzeni Daniela Kickl da yaptığı konuşmada, söz konusu güvenlik paketiyle sıradan vatandaşlara terörist muamelesi yapıldığını vurguladı. Kickl, kuzeni olan İçişleri Bakanının muhalefette iken yoğun denetimleri içeren güvenlik paketlerine tepki gösterdiğini ancak yönetime gelir gelmez çok daha sıkı denetimleri öngören yasa tasarıları hazırlattığını söyledi. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler