"GÜNDEM"

Belçika’da İslam Partisi Alarmı! Oy Oranı Yüzde 5’i Geçebilir

Belçika’da ekim ayında yapılacak yerel seçimler öncesi İslam Partisi ülke gündeminden düşmüyor. Son olarak İslam Partisi'nin alacağı oy oranı tartışma konusu oldu.

17 Nisan 2018 admin

Belçika‘da ekim ayında düzenlenecek yerel seçimler öncesi İslam Partisi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Partinin alacağı oy oranı ile ilgili yapılan tahminlerde, partinin seçmen kitlesini gelecek seçimlerde önemli ölçüde artırabileceği yorumları yapıldı.

Belçika medyası, tahminlerin alarm verici olduğunu duyururken, İslam Partisi’nin kurulduktan hemen sonra girdiği seçimlerdeki oy oranlarını hatırlattı. 2012’deki seçimlerde partinin 3 aday ile yarıştığı Molenbeek, Anderlecht ve Brüksel bölgelerinde 2 adayını seçtirmeyi başardığına dikkat çekildi. Anderlecht’de 4,13 bandını yakalayan partinin Belçika İşçi Partisi (PTB) ve Flaman Milliyetçisi ve Sağcı Muhafazakâr Parti’sini (Vlaams Belang) geride bıraktığı kaydedildi.  Partinin Molenbeek’de de 4,12 oranında oy alarak iktidarın koalisyon ortağı Yeni Flaman İttifakı’nı ( NV.A) geride bıraktığı aktarıldı.

“İslam Partisi Yüzde 5 Bandını Yakalayabilir”

Bu seçimlerden 2 yıl sonra, 2014 yılında düzenlenen seçimlerde de Brüksel ve Liege’den aday çıkaran parti, aldığı oy oranlarıyla büyük sürpriz yapmıştı. Brüksel’de 9 bin 421 oy elde eden parti, geleneksel partilerin büyük çoğunluğunu geride bırakmayı başarmış, Liege bölgesinde de 4 bine yakın oy almıştı.

Belçika medyası, bu sefer diğer seçimlerin aksinde 28 bölgede aday çıkaracağını açıklayan İslam Partisi’nin ekim ayında düzenlenecek seçimlerde de yükselişini sürdüreceğini bildiriyor. Partinin ilk hedefinin ise büyük ilerleme kaydettiği Brüksel bölgesi olduğu kaydediliyor. Bu bölgede 19 aday ile  temsil edilmesi beklenen İslam Partisi’nin en güçlü olduğu Molenbeek ve Anderlecht’de sembolik baraj olan yüzde 5’i geçebileceği yorumları yapılıyor.

Muhalefet de Tepki Gösterdi

Bu arada hükümet kanadından sonra muhalefet de İslam Partisi ile ilgili olası ittifaka sıcak bakmadığını duyurdu. Belçika Eski Başbakanı ve Sosyalist Parti (PS) Genel Başkanı Elio Di Rupo, İslam Partisi’nin seçim bildirgesine tepki gösterdi. Partinin dini yasaların üstüne koyduğunu söyleyen Rupo, kamu düzenini tehdit ettiğini söylediği parti ile hiçbir ittifaka girmeyeceklerini açıkladı.

Partinin Brüksel’deki patronu Laurette Onkelinx de, “Bizim temel değerlerimize saygı göstermeyen bu partiye güçlü bir cevap vermek gerekir.” dedi. Partinin her iki yöneticisi de Sosyalist Parti’nin anayasaya bu tür partilerin yasaklanmasını sağlayacak “laiklik” maddesinin eklenmesine sıcak baktığını kaydetti.

Seçim Bildirgesi Büyük Tartışma Yarattı

Belçika’da ekim ayında düzenlenecek yerel seçimler öncesi İslam Partisi’nin açıkladığı seçim bildirgesi tepki çekmişti. 6 Nisan’da yapılan açıklamada, “Belçika’da şeriat” ve “haremlik selamlık otobüs” önerilerinin yer alması büyük tartışma yaratmıştı. Açıklanan bildirge sonrası ülkedeki hükümet ve muhalefet kanadından İslam Partisi’ne yönelik sert eleştiriler yöneltilmiş, iktidardaki iki parti Yeni Flaman İttifakı (N -VA) ve Flaman Liberal Demokratlar Partisi (Open VLD), İslam Partisi’nin kapatılmasına yeşil ışık yakmıştı. İktidar partileri, Mayıs 2019’da gerçekleştirilecek seçimler sonrası bu yönde bir maddenin anayasaya ekleneceğini duyurmuştu. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler