"GÜNDEM"

Fransa’da Selefi İdeolojinin Yasaklanması Tartışılıyor

Fransa, ülkenin güneyindeki terör saldırısının ardından Selefiliğin yasaklanmasını tartışıyor. Eski Başbakan Manuel Valls’ın "yasaklansın" yönündeki çağrısına hükümetten destek gelmedi.

13 Nisan 2018 admin

Fransa, mart ayının son günlerinde ülkenin güneyindeki Trebes şehrinde gerçekleştirilen terör saldırılarının ardından Selefiliğin yasaklanmasını tartışıyor. Fransa İç İstihbarat Brimi DGSI’nin raporuna göre ülkede hızla alan kazanan Selefiliğe karşı en sert çıkış Fransa eski Başbakanı Manuel Valls’tan geldi. Saldırılar sonrası Valls, Twitter’dan yayınladığı mesajda, “Teröristler tek başına hareket etmiyor. Onları hazırlayan bir ideoloji, radikal İslam var. Biz daha ileriye gitmek durumundayız ve artık Fransa’da Selefiliğin yasaklanmasını incelemeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Fransa İslam Konseyi: “Yasak Fikri Ütopik”

Eski Başbakan’ın bu çağrısı ile başlayan tartışma sonrası hükümet kanadı Selefiliğin yasaklanması fikrine sıcak bakmadığını bildirdi. Başbakan Edouard Philippe, bir fikri yasaklayamayacaklarına dikkat çekti ve böyle bir girişimin Fransa İnsan Hakları Bildirgesi’nin 10’uncu maddesine aykırı olduğuna vurgu yaptı.

Tartışmaya müdahil olan Fransa İslam Konseyi Başkan Yardımcısı Anouar Kbibech da “radikal Selefilik”le mücadele fikrine sıcak baktığını, ancak Valls’ın dile getirdiği gibi yasaklamanın ütopik olduğunu aktardı. Kbibech, Valls’ın önerisinin birçok iş alanı açmak için “işsizliği yasaklıyorum” demekten farklı olmadığını aktardı. Radikallikle mücadelenin teolojik ve ideolojik temel bir çalışma gerektirdiğine vurgu yapan Kbibech, Fransa İslam Konseyi‘nin bu mücadeleyi yürüttüğüne dikkat çekti. Ayrıca “bu mide bulandırıcı ideolojiyi ortadan kaldırmak için” kanaat önderleriyle birlikte bir çalıştay düzenlenmesini yararlı olacağını söyledi.

Valentine Zuber: “Sorumsuzca Bir Açıklama”

Öte yandan tarihçi Valentine Zuber de Le Monde gazetesinde yayınlanan yazısında Manuel Valls’ın açıklamalarına tepki gösterdi. Bir dini ya da Selefilik gibi tehlikeli nitelendirilebilecek bir inancı yasaklamanın laik ve demokratik temeller üzerine kurulan libarel değerlerle çeliştiğini söyledi. Zuber, politik olarak sorumsuz olarak adlandırılabilecek bu tasarının, kendisiyle mücadele edilenlerin oyununa alet olmak olacağını aktardı.

2015’ten Beri Onlarca Cami Kapatıldı

Fransa, 2015’te yaşanan terör saldırılarının ardından “radikallik” yanlılarına yönelik başlattığı mücadelede birçok camiyi kapatmış, onlarca imamı da sınır dışı etmişti. Hükümetin açıkladığı sayılara göre ülkede yer alan 2 bin 500 caminin 150’sinin “Selefi cami” olduğu kaydediliyor. Suriye savaşı ile birlikte bu camilerin gençlerin DAEŞ’e katılmasında önemli rol oynadıkları iddia ediliyor.

2015 yılında yaşanan terör saldırıları akabinde hükümet, 40’tan fazla Selefi imam sınır dışı etmişti. 10’dan fazla cami ise radikal oldukları gerekçesiyle kapatılmıştı. Son olarak 2017 yılında 12 Selefi cami kapatıldı, bu camilerin imamları ise sınır dışı edildi. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler