"GÜNDEM"

İsviçre | BM’den Yemen İçin 3 Milyar Dolar Yardım Çağrısı

BM Genel Sekreteri Guterres, Yemen'de 13 milyon kişiye ulaşmak için uluslararası topluma yaklaşık 3 milyar dolar insani yardım çağrısı yaptı.

5 Nisan 2018 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com

Yemen‘deki insani krize yönelik Birleşmiş Milletler (BM), İsviçre ve İsveç‘in girişimiyle İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen uluslararası üst düzey yardım konferansı BM Cenevre Ofisi’nde gerçekleştirildi. Yardım konferansının açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Dünyanın en büyük insani krizi Yemen’de. Çatışmalar dördüncü yılına girerken, toplam nüfusun dörtte üçüne tekabül eden 22 milyon kişi insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.” dedi.

Yemen’de 18 milyon kişinin gıda güvensizliği yaşadığına işaret eden Guterres, bu insanların 8,4 milyonunun “korkunç bir şekilde” bir sonraki yemeğinin nereden geleceğini bilmeden yaşadığını vurguladı. Guterres, dünyanın en büyük insani krizinin yaşandığını belirttiği Yemen’de 13 milyon kişiye bu yıl içinde insani yardım ulaştırmak için uluslararası topluma yaklaşık 3 milyar dolar insani yardım çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri ayrıca, milyonlarca kişinin Yemen’de temiz suya ulaşamadığını belirterek geçen yıl 1 milyon kişinin kolera ve ishal gibi hastalıklardan zarar gördüğünü söyledi.

“Her 10 Dakikada Bir Çocuk Ölüyor”

“(Yemen’de) Her 10 dakikada 5 yaş altı bir çocuk önlenebilir nedenlerden dolayı ölüyor.” diyen Guterres, ülkede 2 bin 500 okulun harap edildiğini ya da amacı dışında kullanıldığını ifade etti. Guterres, “Yemen’deki bugünkü durum felakettir. Ancak uluslararası destekle bu ülkeyi uzun vadeli bir trajediden kurtarabiliriz.” diye konuştu.

Guterres, Yemen’deki çatışmalara son verilmesi çağrısında bulunarak tüm tarafların yeni atadığı BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’e destek vermesini istedi. Yemen’de insani yardım kuruluşları ile ortaklarının her zaman tam ve koşulsuz erişime gereksinim duyduğunun altını çizen Guterres, insani yardım kuruluşlarının ülkenin yüzde 90’ına erişimin kısıtlandığına dair bildirimde bulunduklarını kaydetti.

Katılımcılardan 2 Milyar Dolar Yardım Sözü

BM Genel Sekreteri Guterres, konferansın sona ermesinin ardından düzenlenen basın toplantısında katılımcı ülkelerin 2 milyar dolardan fazla yardımda bulunma sözü verdiklerini açıkladı.

Konferansta geçen yıl 1.1 milyar dolar yardım sözü verildiğini, ancak yıl sonunda bu rakamın 1.7 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Guterres, bu yıl ise donör ülkelerin 2 milyar dolardan fazla taahhütte bulunduklarını söyledi. “Pratik olarak 2017’ye göre 2018’de Yemen’e yönelik uluslararası taahhütleri ikiye katladık” ifadesini kullanan Guterres, Yemen’deki insani krize yönelik uluslararası toplumun gösterdiği dayanışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yemen’de 13 milyon kişiye insani yardım ulaştırabilmek için BM olarak talep ettikleri 3 milyar dolara yıl sonunda ulaşılacağı konusunda oldukça iyimser olduğunu belirten Guterres, “Elbette insani yardım yapılması çok önemli, ama bu tek başına yeterli değil. Yardıma muhtaç insanlara ulaşmak olmazsa olmazdır. Bundan dolayı Yemen’in her tarafına kısıtlanmamış erişim sağlamamız gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Guterres, Yemen’de siyasi çözüm bulunmadan asla insani krizlerin sona ermeyeceği uyarısında bulunarak, ülkede çatışan tarafları bir kez daha uzlaşmaya davet etti.

“Barış Süreci İçin İyimserim”

Öte yandan Suudi Arabistan‘ın Birleşik Arap Emirlikleri‘yle birlikte konferansta 930 milyon dolar yardımda bulunacağını açıklamasına rağmen Yemen’deki saldırılarını sürdürdüğünü ve bu çelişkiyi nasıl değerlendirdiği yönündeki bir soruya ise Guterres, “Hepimiz bir savaşın olduğunu biliyoruz. Ayrıca savaşın taraflarının kim olduğunu da biliyoruz. İki şey birbirinden ayrı ayrı görülmelidir.” karşılığını verdi.

Guterres, yeni atadığı BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths”in Yemen ve Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaretlerin olumlu geçtiğini belirterek, Yemen barış sürecinin yeniden başlaması için iyimser olduğunu dile getirdi. Yemen’de siyasi bir çözüm bulunması için bir fırsat oluştuğunu ifade eden Guterres, taraflara bu fırsatı kaçırmama çağrısında bulundu.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen’de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Yemen, yaklaşık 3 yıldır Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteklediği hükûmet güçleri ile Husiler arasındaki şiddetli çatışmalara sahne oluyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler