"GÜNDEM"

Avusturya | İlkokullarda Başörtüsü Yasağı Hazırlığı

Başbakan Kurz, paralel toplum oluşumlarının önlenmesi için başörtüsünün anaokulu ve ilkokullarda yasaklanmasına yönelik sorumlu bakanlıklara talimat verdiğini açıkladı.

5 Nisan 2018 admin
Fotoğraf: Shutterstock

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, anaokulu ve ilkokullarda başörtüsünün yasaklanmasına ilişkin yasal düzenleme için ilgili bakanlıklara talimat verildiğini duyurdu. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kurz, ülkedeki bütün kız çocuklarının eşit şartlara sahip olması gerektiğini, toplumda paralel oluşumların engellenmesi için anaokulu ve ilkokullarda başörtüsünün yerinin olmadığını ifade etti.

Kurz, “Başbakan yardımcımla birlikte, Milli Eğitim, Kadın ve Aile ve Uyum bakanlıklarına “çocuk koruma yasası” üzerinde çalışmaları talimatını verdik. Buradaki ana hedef anaokulu ve ilkokullarda başörtüsünün yasaklanması.” dedi. Avusturya Eğitim Bakanı Heinz Faßmann’ın Avusturya’nın seküler devlet anlayışının altını çizen “sembolik bir hareket” olarak tanımladığı yasa tasarısının yaza kadar hazırlanması bekleniyor.

Söz konusu yasanın çıkartılabilmesi için meclisin üçte iki çoğunluğu sağlaması gerektiğini belirten Kurz, ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Yeni Avusturya Partisinin (NEOS) de desteğine ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Seçim Vaadiydi

Başbakan Yardımcısı aşırı sağcı Heinz Christian Strache de yasağın hayata geçirilmesinin önemli olduğunu belirterek, bu önerinin her iki partinin de seçim vaadi olduğunu hatırlattı.

Strache, çıkarılması planlanan yasayla kız çocuklarının 10 yaşına kadar korunmasının öngörüldüğünü savunarak, “Bu dinî bir tartışma değil, çocukların farklı nedenlerden dolayı ayrışmaması gerekiyor. Biz paralel toplum istemiyoruz.” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Strache, önceki gün bir gazeteye yaptığı açıklamada, ilk ve anaokullarında başörtüsünün yasaklanmasını önermiş, Avusturya Halk Partisinin (ÖVP) Türk asıllı Milletvekili Efgani Dönmez de Strache’nin açıklamalarına destek vermişti.

Hükûmetin hayata geçirmeyi planladığı yasaktan kaç çocuğun etkileneceğine dair ise devletin elinde herhangi bir veri bulunmuyor. Buna dair veri elde edilmesinin kolay olmadığını savunan Kurz “Ama size şu kadarını söyleyebilirim ki; bu tırmanışa geçen bir durum. Bundan 20-30 sene önce Avusturya’da böyle değildi.” şeklinde konuştu. (AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler