"GÜNDEM"

Avusturya | “Burka Yasağı”ndan En Çok Turistler ve Sokak Sanatçıları Etkilendi

Avusturya'da “burka yasağı” kapsamında son 6 ayda yapılan 29 yasal işlemden sadece 4'ünün Müslüman kadınların tercih ettiği peçe ve burka gibi kıyafetlerle ilgili olarak gerçekleştiği belirtildi.

1 Nisan 2018 admin

Avusturya‘da yaklaşık altı ay önce yürürlüğe giren ve “burka yasağı” olarak da bilinen yüzün tamamının kamuya açık yerlerde örtülmesini yasaklayan kanun kapsamında ülkede 29 yasal işlem yapıldı. Bu 29 işlemden yalnızca 4’ünün Müslüman kadınların tercih ettiği peçe ve burka gibi kıyafetler nedeniyle gerçekleştiği belirtilirken, 4 cezanın da protesto amaçlı burka giyen tek bir kişiye kesildiği belirlendi.

Geçen ekim ayında Avusturya genelinde turistler ve ülkede yaşayan yabancı diplomatlar da dahil olmak üzere herkesi kapsayacak şekilde güvenlik gerekçesiyle hayata geçirilen kanun ilginç uygulamalara sebebiyet veriyor. Yasa kapsamında Asyalı turistler sağlık nedeniyle taktıkları ağız maskesini çıkarmak zorunda kalırken, maske takan sokak sanatçıları da yasaktan etkilendi.

Yasa Kapsamında Aynı Kişiye 4 Kez Ceza Kesildi

Yeni Avusturya Partisi (NEOS) milletvekili Stephanie Krisper, İçişleri Bakanı Herbert Kickl’in burka yasağının uygulanmaya başlandığı 1 Ekim’den itibaren toplamda ne kadar yasal işlem yapıldığı ve bunların ne kadarının dinî nedenlerle yüzünü örtenleri kapsadığı konusunda bilgi paylaşımında bulunmasını talep etti. Bunun üzerine İçişleri Bakanı Kickl konuya ilişkin yalnız iki kişinin gözaltına alındığını ancak istatistik bilgi paylaşamayacağını belirtti.

Avusturya polisi de “burka yasağı” kapsamında yapılan yasal işlemlerin içeriğine ilişkin bilgi vermezken, aylık yayımlanan Profil dergisi Avusturya’nın 9 eyaletinin polis sözcüleri ile yaptığı görüşmeler sonucunda altı ayda ülke genelinde yasakla ilgili 29 yasal işlemin yapıldığı bilgisine ulaştı.

Haberde, 29 yasal işlemin yalnız 4’ünün dinî nedenlerle yapıldığı kaydedilirken, bu 4 işlemin de aynı kişi hakkında yapıldığının altı çizildi. Dinî tercihi bilinmeyen ve aktivist olduğu tahmin edilen bir kadının protesto amaçlı giydiği burkayı çıkarmak istemeyince 4 kez ceza aldığı belirtildi.

Sokak Sanatçıları ve Asyalı Turistler Mağdur Oldu

Avusturya polisinin yasayı uygulamakta sorun yaşadığı belirtilirken, birçok polis ve emniyet amirinin uygulamaya yönelik şikayetlerine yer verildi. Yasanın ülkede uyum sürecine katkı sağlaması öngörülerek çıkarıldığı, ancak yasal işlemlerin çoğunlukla soğuk hava koşulları ya da sağlık nedeniyle yüzünü kapatan kişiler hakkında gerçekleştiği belirtildi.

Polis kayıtlarına geçen işlemlerin büyük bir çoğunluğunun başkent Viyana‘da gerçekleştirildiği ifade edilirken, yasağın uygulanmaya başlandığı altı aylık zaman diliminde yaşanan kimi dikkat çekici örneklere de yer verildi. Buna göre, Uluslararası Viyana Schwechat Havalimanında bir grup Asyalı turist, sağlık nedeniyle taktıkları ağız maskelerini yasak kapsamında çıkartmak zorunda kaldı.

Ayrıca Avusturya Ulusal Bayramında parlamento önünde maske takan bir kişiye yine yasa kapsamında emniyet güçleri tarafından işlem yapılırken, maske takan sokak sanatçıları ve soğuk nedeniyle yüzünü atkıyla örten vatandaşların da burka yasağı kapsamında mağdur edildiği belirtildi.

Avusturya’da burka yasağı olarak bilinen kamusal alanda yüzün tanınmayacak şekilde örtünmesini yasaklayan yasa merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) koalisyonunda meclisten geçirilmiş, yasaya aykırı davrananların 150 avroya kadar para cezasına çarptırılması kararlaştırılmıştı. (AA)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler