"GÜNDEM"

Avusturya | Viyana’da “Üniversite Camisi” Açılıyor

Viyana’da yapımı devam eden ilk “üniversite camisi” genç öğrenciler tarafından planlanıp uygulamaya konulacak.

27 Mart 2018 admin

Avusturya’da bir ilk olarak Viyana Üniversitesi’ne yürüme mesafesinde 30 kişilik bir öğrenci grubunun inisiyatifiyle hayata geçirilecek olan “İkra Üniversite Camisi” (Alm. “Universitätsmoschee Iqraa”) gençlere ve üniversite öğrencilerine kapılarını açmaya hazırlanıyor. Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) tarafından da desteklenen cami projesiyle ilgili olarak Viyana Üniversitesi’yle ise herhangi bir işbirliği bulunmuyor.

Bağışlarla Hayata Geçirildi

Viyana’da pek çok cami olmasına karşılık şehir merkezinde, üniversite kampüsü içerisinde veya çevresinde öğrencilerin namazlarını kılabilecekleri bir mescidin bulunmaması öğrenciler için uzun süredir bir sıkıntı teşkil ediyordu. Bu nedenle, Avusturyalı 30 Müslüman öğrenci bir dernek kurarak üniversite yakınlarında gençlerin ve üniversite öğrencilerinin ihtiyaçlarına cevap verecek bir caminin yapımı için harekete geçti. İnternet üzerinden düzenledikleri bir bağış kampanyası sayesinde, öğrenciler gerekli paranın önemli bir kısmını kısa sürede topladı.

Hem İbadethane, Hem Kültür Merkezi

Caminin Müslüman gençlerin ve öğrencilerin hem huzur içinde ibadetlerini yerine getirebilmelerine, hem de ders çalışmalarına imkân sağlayacak sekilde planlandığı belirtiliyor. Buna göre 230 metrekare genişliğindeki ibadethane, iki adet mescit, iki adet etüt odası, iki adet kantin, bir kütüphane ve bir toplantı odasından oluşuyor. Caminin ayrıca öğrenci derneği tarafından düzenlenecek olan seminerler, atölye çalışmaları, kültür programları, dil kursları ve öğrencilere yönelik danışmanlık hizmetleriyle bir çeşit toplanma ve kültür merkezi işlevi göreceği belirtildi.

Vaazlar Almanca Verilecek

Cami projesinin herhangi bir ideolojiye veya etnik gruba ait olmadığını vurgulayan öğrenci derneği, cuma vaazları da dahil olmak üzere camide sunulacak tüm programların Almanca gerçekleştirileceğini kaydetti. Buna bağlı olarak mümkün olabildiğince çok sayıda ve farklı etnik kökenden Müslüman gence hizmet vermeyi amaçlayan üniversite camisi projesine uni-moschee.at adresi üzerinden destek olunabileceği belirtildi. (ds)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler