"Hollanda"

Hollanda | Göçmen Kökenlilerin Yarısı İş Ararken Ayrımcılığa Uğruyor

Hollanda’da Radar isimli televizyon programı, iş arama sürecindeki ayrımcılık vakalarına yönelik bir araştırma yayımladı. Sonuçlar, göçmen kökenlilere ciddi ayrımcılığa işaret ediyor.

1 Mart 2018 admin

Hollanda’da yayın yapan ve araştırmalarıyla bilinen “Radar” isimli TV programında bu kez iş bulma ajanslarının ayrımcı uygulamaları ele alındı.

İşverenlerle iş arayanlar arasında aracılık hizmeti sunan “geçici istihdam ajansları” (Fl. “tientallen uitzendbureaus meewerkten”) üzerine araştırma yapan Radar editörlerinin ulaştığı bulgular, yalnızca çalışma hayatında değil iş arama sürecinde de göçmenlerin engellerle karşılaştığını ortaya koyuyor.

Ayrımcılık Oranı Yüzde 50

Araştırmaya konu olan 78 istihdam ajansının yarısında, aralarında Türklerin de bulunduğu göçmen arka planına sahip kişilere açıkça ayrımcılık yapılıyor. Görüşülen ajans yetkilileri, Fas, Surinam ve Türkiye kökenli göçmenlerin şansını düşürecek veya direkt engelleyecek uygulamalara imza atıyor.

Habere göre, ajanslardan yalnızca 3’te biri, etnik arka planın seçim sırasında bir kriter olarak alınmadığını, bir adayın göçmen kökenli oluşunun listeye girip girmemede etkili olmadığını aktardı.

“Kabul Edilemez Bir Durum”

Haberde, araştırma bulgularının paylaşıldığı Geçici Eğitim Ajansları Birliği (Fl: “Algemene Bond Uitzendondernemingen”) direktörü Jurriën Koops, tablonun hayal kırıklığına sebep olduğunu kaydetti. Birlik olarak ajanslardaki ayrımcılığa karşı tedbirler hayata geçirdiklerini belirten Koops, söz konusu durumun “kabul edilemez” olduğunu savundu.

Önceki Ayrımcılık Araştırmaları

Haberin son kısmında, daha önce aynı konuda yapılan bir sosyal araştırmanın farklı bulgularına yer verildi.

Buna göre, 2011 yılında Amsterdam Vrjie Üniversitesi’nde yapılan ve 187 geçici işveren ajansını kapsayan araştırmada ajansların 4’te 3’ü, işverenlerin “ayrımcılık taleplerini” reddetti.

2012’de Sosyal Kültürel Plan Bürosu (Fl. “Sociaal en Cultureel Planbureau”) tarafından 20’si Felemenkçe’yi kusursuz konuşan, kalanı ise farklı etnik kökenden gelen 25 kişi 460 işveren ajansına başvuruda bulundu. Kabul oranı birinci grupta yüzde 44 iken göçmen kökenlilerde yüzde 28’te kaldı.

Yine 2013’te Panteia Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada ajansların yüzde 35’inin etnik temelli ayrımcılık yaptığı ortaya çıktı.

Hollanda’da Ayrımcılıkla Mücadele

Hollanda’da Geçici Eğitim Ajansları Birliği, direktörünün aktardığına göre ayrımcılıkla mücadele adına çeşitli faaliyetler yürütüyor. Birlik bu kapsamda yönetmelikler yayımlamanın yanı sıra görevlilere ve adaylara yönelik eğitim atölyeleri de düzenliyor.

Devlet Sekreteri Tamara van Ark, araştırma bulgularının paylaşılması üzerine iş yerindeki ayrımcılık vakalarının “gelecek hayallerini yerle bir ettiğini” ve “yetenekleri heba ettiğini” söyledi. Van Ark’ın öncülük ettiği bir düzenlemeyle iş yerindeki ayrımcılık vakalarına karşı şikâyet mekanizmasının daha aktif hâle getirilmesi bekleniyor. Böylece, ayrımcılığa uğrayan kişi veya kişiler bir dosya hazırlayarak yetkili mercilere şikâyetlerini iletebilecek. (meb)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler