"Almanya"

Alman Ordusuna Müslüman Askerler İçin İmam Talebi

Almanya’da Hristiyan askerlere hizmet veren papazların yanında ordu imamları ihtiyacı tartışılıyor. Federal Alman ordusunda 1.500-2.000 arası Müslüman personel var.

1 Mart 2018 admin

Din pedagoğu ve sosyolog Prof. Dr. Rauf Ceylan’a göre, Federal Alman Ordusuna bir an önce ordu imamlarının görevlendirilmesi gerek. Ceylan Alman hastanelerinde ya da hapishanelerinde Müslüman manevi rehberlerin bulunduğunu, orduda da imamların görev alabileceğini savunuyor. “Welt Online” gazetesine açıklamada bulunan Müslüman asker Nariman Reinke’ye göre de orduda Müslüman askerlere hizmet verebilecek din adamları ihtiyacı var.

Ceylan’a göre 5 milyona yakın Müslümanın yaşadığı bir toplumda, İslam’ın Federal Alman ordusunda da temsil edilmesi doğal bir durum. İlk aşamada, pilot uygulama çerçevesinde bir veya iki imamın orduda görevlendirilmesini ve imamların tecrübelerinden faydalanıp, bir sonraki aşamada daha somut adımların atılmasını talep eden Ceylan, bu ihtiyacın karşılanması gerektiğinin altını çiziyor.

Ceylan, Alman ordusunda hâlihazırda görevde bulunan 1.500-2.000 arasındaki Müslüman personelin büyük bir kısmının özellikle yurt dışı görevlerde manevi açıdan yardıma ihtiyaç duyduğunu vurguluyor. Ceylan’a göre ayrıca Alman ordusundaki Müslüman askerlerin değişken koşullar sebebiyle, örneğin uyulamayan namaz vakitleri ve bilhassa ramazan ayıyla ilgili soruları için danışabilecekleri bir imamın olması gerek. Protestan Haber Ajansı’na açıklamada bulunan ve 13 senedir Alman ordusunda görev yapan Nariman Reinke ise en son Afganistan’dayken babasının hastalandığını öğrenmesi üzerine bir imama ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Avusturya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerde hâlihazırda ordu imamları uygulaması mevcut. (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler