"İngiltere"

İngiltere’de “Camimi Ziyaret Et” Günü

İngiltere Başbakanı Theresa May, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ve İşçi Partisi Lideri ve İngiliz Parlamentosu Ana Muhalefet Lideri Jeremy Corbyn İngiltere’de 18 Şubat’ta 200’den fazla caminin düzenlediği ve on binlerce ziyaretçinin katıldığı “Camimi Ziyaret Et” gününe katıldı.

20 Şubat 2018 admin

Britanya Müslüman Konseyi (İng. “Muslim Council of Britain” – MCB) tarafından dördüncü kez düzenlenen “Camimi Ziyaret Et Günü” (İng. “Visit My Mosque Day”) kapsamında 18 Şubat’ta İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’de 200’den fazla cami komşularına kapılarını açtı.

İngiliz kamuoyundan ve siyasetinden önemli şahıslar da cami ziyaretçileri arasındaydı. Maidenhead Camisi, Başbakan Theresa May’i kabul ederken geçen yıl yangın felaketini yaşayan Grenfell Tower’ın yangındaki Al-Manaar Camisi, Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Sadiq Khan’ı ağırladı. İşçi Partisi ve Ana Muhalefet Lideri Jeremy Corbyn kendi seçim bölgesinde bulunan Finsbury Park Camii ve Muslim Welfare House Camisi’ni ziyaret etti ve şunları söyledi: “İslamofobi, Antisemitizm ve Afrika kökenli insanlara karşı olan ırkçılık toplumumuzda gerçek bir sorun. Bugün Müslüman kadınlarla görüşmelerimde birçoğu Londra sokaklarında rutin olarak küfürlü saldırılara uğradıklarını anlattı. Bu saldırılar, sadece başörtüsü takan kadınlara değil, hepimizde yapılmış saldırılar.”  

“Açık ve Kapsayıcı Bir Toplum İnşa Etmeye Yardım Eden Bir Program”

Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Sadiq Khan, Al Manaar Müslüman Kültürel Miras Merkezi’nde programla ilgili açıklamalarda bulundu: “Camimi Ziyaret Et Günü’nde Al-Manaar Müslüman Kültürel Miras Merkezi’nde yeniden olabilmekten mutluluk duyuyorum. Müslümanların yerel topluma kapılarını açmaları çok önemli. Londra, çeşitliliğin sadece hoşgörmekle kalınmadığı, çeşitliliği takdir ettiğimiz ve kucakladığımız bir yer. Bu nedenle, açık ve kapsayıcı bir toplum inşa etmemize yardımcı olan bu mükemmel programı desteklemekten memnuniyet duyuyorum. Bugün birbirimize karşı olan anlayışı arttırmak, camilerin yerel topluluğu bir araya getirmek için oynadığı önemli role vurgu yapmak ve özellikle de bu cami cemaatinin geçen yaz yaşadığımız Grenfell Kulesi’ndeki yangından sonra gösterdiği çabayı anlamak için güzel bir gün.”

Britanya Müslüman Konseyi Genel Sekreteri Harun Khan ise programla ilgili değerlendirmelerde bulundu: “Camiler Britanya toplumunun ayrılmaz birer parçası ve pek çoğu bulundukları şehirlere olumlu katkı sağlıyor. Geçen yaz Londra’da Al-Manaar Camisi’nin gönüllüleri Grenfell Tower yangınından kurtulanları desteklemek için bir araya geldiğinde bu çok net bir şekilde belli oldu. ‘Camimizi Ziyaret Et’ programı İngiltere çapında yüzlerce Müslüman gönüllü tarafından, tüm etnik kökenlerden genç-yaşlı, erkek-kadın fark etmeksizin düzenlenen bir girişim. 2018 yılında her zamankinden daha fazla cami görmekten memnunuz ve bunun yerel toplulukların önümüzdeki yıllarda uzun vadeli ilişkiler kurmalarına yardımcı olacağını umuyoruz.”

Programa Katılan Cami Sayısı Her Sene Artıyor

Bradford Piskoposu Toby Howarth geçen hafta başında, “Başka bir ibadethanenin eşiğini geçmek, komşularımız hakkında bilgi sahibi olmak ve birbirini tanımakta önemli bir adım. 18 Şubat’ta Bradford’daki camilerde yerel din adamlarını ve cemaat mensuplarını ziyaret etmeyi planlıyorum ve herkese bulundukları yerlerde bunu yapmalarını tavsiye ediyorum.” açıklamasında bulunmuştu.

Britanya Müslüman Konseyi (MCB) Ulusal Konsey üyesi Ufuk Seçgin, Perspektif dergisine verdiği demeçte şu bilgileri paylaştı: “MCB tarafından yaptırılan bir YouGov anketi, Britanyalıların yaklaşık yüzde 70’inin son yıllarda bir başka dinin ibadethanesini içeriden görmediklerini ortaya koyuyor. Yaklaşık yüzde 90’ı ise bir camiyi içeriden hiç görmemiş. Bu anket sonuçları düzenlediğimiz bu inisiyatifin gerekliliğini ortaya koyuyor.”

İngiltere’deki bu etkinliğin Almanya’daki “Açık Cami Günleri”nden esinlendiğini belirten Seçgin, sözlerine şöyle devam etti: “‘Camimizi ziyaret et” fikri Almanya’da 90’lı yılların sonunda üniversite yıllarımdan tanıdığım ve IGMG ve DİTİB camilerinde gönüllü olarak katıldığım “Açık Cami Günü” inisiyatife dayanıyor. Beş yıl önce MCB’nin Ulusal Konseyi’nde Almanya’daki Açık Cami Günü’nü örnek göstererek Birleşik Krallık’ta da aynı programı düzenlemeyi diğer konsey üyelerine önermiştim. Dün hamdolsun dördüncü ‘Camimizi Ziyaret Et Günü’ başarıyla gerçekleştirildi ve bu program Britanya vatandaşları arasında daha iyi bir anlayışa katkıda bulundu. Her yıl bu programa katılan cami sayısı artıyor. 2019’da henüz bu programa değişik nedenlerden dolayı destek vermeyen Britanya’daki diğer camileri de aramızda görmeyi temenni ediyorum.” (ezk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler