"Güney Kore"

G.Kore | “Müslümanlar Kullanacaksa İbadethane Yapmayalım”

Kore Turizm Organizasyonu, yürütülen Müslüman karşıtı kampanya sonrası, 2018 Kış Olimpiyatları için prefabrik ibadethane yapımını durdurdu.

15 Şubat 2018 admin

9-23 Şubat arasında 2018 Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Güney Kore’de bir süredir süren “ibadethane” tartışmasında sona gelindi. Kore Turizm Organizasyonu, Gangneung şehrinde Müslüman karşıtı protestocuların talebini kabul ederek mescit olarak da kullanılabilecek ibadethanelerin yapımını durdurdu.

 

El Cezire’nin haberine göre, organizasyon sırasında Müslümanların ve diğer din mensuplarının kullanabileceği prefabrik yapıların inşa projesi, şehirde İslam karşıtı bir grubun şiddetli muhalefeti sebebiyle iptal edildi.

Bazı dinî grupların yoğun tepkisiyle karşılaştıklarını açıklayan Gangneung şehri Turizm İl Müdürü Kang Suk-Ho, söz konusu grup temsilcileriyle yapılan görüşmelerin ardından bu yönde bir karar alındığını belirtti. Kang, böyle bir tepki geleceğini tahmin etmediklerini, istasyon yakınlarında insanların ibadethane ihtiyacını karşılayacak bir hizmette bulunmayı düşündüklerini ancak tepkilere kayıtsız kalmadıklarını anlattı.

 

“Müslüman Dostu Kore”

51 milyon nüfuslu Asya ülkesinde yüzde 0.2 oranında bir Müslüman topluluk bulunuyor. Kış Olimpiyatları’nda daha fazla Müslüman turist çekebilmek için “Müslüman Dostu Kore” konseptiyle hayata geçen projeyle organizasyon güzergahında mescit olarak da kullanılabilecek ibadethanelerin yapımı planlanıyordu.

2016 yılında Müslüman turist sayısında %33 artış gözlenen Güney Kore’de, Kış Olimpiyatları’nın kesinleşmesi ile helal sertifikalı restoranlar açılmış, Turizm müdürlükleri “Müslüman dostu restoranlar”la ilgili bilgilendirici kampanyalara imza atmıştı.

İbadethane kararını “hayal kırıklığı” olarak yorumlayan Kore Müslüman Mederasyonu sözcüsü Lee Ju-Hwa, söz konusu adımın “anlayışızlığın bir göstergesi” olduğunu savundu. İbadethanelerin yalnızca Müslümanlar için değil tüm dinlere yönelik yapıldığını aktaran sözcü, diğer din ve inançlara yönelik farkındalığın arttırılması gerektiğine vurgu yaptı.

İptal kararının alınmasında etkili olan muhalefet grubunun lideri ise ibadethanelerin yalnızca Müslümanlar için tasarlandığını iddia etti. Kampanya için internet üzerinden 56 bin imzaya ulaştıklarını açıklayan grup, “Koreli vergi mükelleflerinin mescit finanse etmelerinin söz konusu olmayacağını” aktardı.

 

İptal kararı sonrası Kış Olimpiyatları’na Müslüman turistlerin ilgisinin oldukça düşük seviyede kaldığı bildiriliyor. 9 Şubat’ta başlayan organizasyon 25 Şubat’ta sona erecek. (meb)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler