"Danimarka"

Danimarka | “Batılı Olmayan Göçmenler Gönderilsin”

Danimarka’nın en büyük partisi konumundaki sol muhalefet Sosyal Demokratlar, 12 Şubat’ta yayımlanan parti bildirisinde skandal ifadelere imza attı.

14 Şubat 2018 admin

Danimarka’ya gelen Batılı olmayan yabancılar için bir üst sınır belirlemek istiyoruz.” Bu cümle, muhalefet partisi Sosyal Demokratların lideri Mette Frederiksen’e ait. 44 sayfalık bildiride özellikle Afrika’dan Danimarka’ya gelen göçün durdurulması gerektiğini vurgulayan genel başkan, göç politikalarının değişmesi gerektiğini savunuyor.

 

İltica sisteminde ve daha bir çok konuda reform istiyoruz.” diyen Frederiksen, Avrupa dışında, Birleşmiş Milletler’in  belirleyeceği kotalara göre mültecilerin toplanacağı kabul merkezleri kurulmasını da talep ediyor.

 

“Bizden Uzak Olsun” Anlayışı

Sosyal Demokratların önerisi, uzun zamandır Avrupa Birliği içinde de dillendirilen “göç dalgalarını Avrupa dışında karşılama” yaklaşımının bir örneği. Daha önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da benzer bir öneriyi gündeme getirerek tartışmaların fitilini ateşlemişti. Nijer, Çad ve Libya’da kabul merkezleri kurularak iltica taleplerinin buralarda değerlendirilmesini isteyen Fransız lider, insan haklarını yok saymakla suçlanmıştı.

 

İltica Başvurularında Sert Düşüş

Suriye iç savaşının ve Afrika’daki çatışmaların artmasıyla göç dalgalarının 2015’te tarihi bir seviyeye ulaşmasından sonra Avrupa Birliği ülkelerinde göç politikaları tartışılmaya başlandı. 2015-2016 arasında 30.000 iltica talebi alan Danimarka, sıkı sınır tedbirleri ile bu rakamı geçen sene 3.500’e düşürdü.

 

Göçmen Karşıtlığı “Devlet Politikası” Haline Geliyor

Danimarka’da siyasi partilerin büyük bir bölümü göçmen karşıtı politikaya destek çıkan adımlar atıyor. Daha önce de koalisyon lideri liberal Venstre partisi sözcüsü Marcus Knuth, ülkeye iltica eden bütün göçmenlerin geldikleri ülkenin güvenli görülmesi durumunda geri gönderilmeleri gerektiğini belirtti. İş gücü piyasasında göçmenlerin arttığını söyleyen parti sözcüsü, buna rağmen, iltica hakkı verilmiş tüm kişilerin, Danimarka yaşam tarzına uyum gösterseler ve Danimarka’da belli bir işe sahip olsalar dahi ülkelerinde barış tesis edildikten sonra evlerine yollanmaları gerektiğini açıklamıştı.

 

Göçmen Karşıtı Yasaya Aşırı Sağcı Parti Karşı Çıktı

Son olarak Danimarka Parlamentosu’nda da, Birleşmiş Milletler’in mülteci alımı için belirlediği kotaya uymamak ve belirlenen sayıda mülteci kabul etmemek için özel yasa çıkarıldı. Geçtiğimiz sene 21 Aralık’ta Meclis’te görüşülen yasaya hükümet ortakları destek verirken hükümete dışarıdan destek veren aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi karşı çıkmıştı. (meb)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler