"Almanya"

Almanya | Cami Arsasına Haç Dikildi

Almanya’nın Bavyera Eyaletinde bulunan Regensburg şehrinde DİTİB’e bağlı Merkez Camii’nin arsasına 26 adet haç dikildi. Eylemi “Identitäre Bewegung” adlı aşırı sağcı grup üstlendi.

13 Şubat 2018 admin

12 Şubat’ta Regensburg şehrindeki DİTİB’e bağlı Merkez Camii’ye ait arsaya aşırı sağcı “Identitäre Bewegung” üyeleri tarafından 26 adet haç dikildi. Yeni cami inşaatının devam ettiği araziye bir mezarlık görünümü verilmek istenen eylemde ayrıca dikilen haçların üzerine 2016’da Brüksel’de gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazıldığı görüldü.

 

Sağcı Grup Saldırıyı Facebook Üzerinden Üstlendi

Polisin olayla ilgili çok yönlü araştırma başlattığı yönündeki açıklamasından saatler sonra aşırı sağcı grup tarafından Facebook üzerinden yapılan bir paylaşımla yeni cami inşaatının devam ettiği arsaya protesto amaçlı 30 adet haç işareti dikildiği açıkladı. Sağcı grup DİTİB’in IŞİD veya Belçika’daki terör saldırısıyla bir bağlantısının olmadığını kabul etmekle birlikte, camide verilen vaazların “Siyasal İslam” propagandası içerdiğini ve Müslümanların Alman toplumuna entegre olmalarına karşı çıktığını iddia ediyor. Yapılan açıklamada ayrıca DİTİB projelerinin desteklenmemesi için hükûmete çağrıda bulunularak “İmamlar, camiler veya İslami anaokulların finansmanı durdurulmalıdır.” denildi.

Grup uzun süredir Bavyera Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) tarafından gözlemleniyor. Üyeler resmiyette nasyonal sosyalizmle aralarına mesafe koyduklarını iddia etseler de uzmanlar grup içerisinde Neo-Nazilerin de olduğu kanaatini taşıyor. Grubun ayrıca aşırı sağcı parti AfD ile de bağlantıları tespit edildi.

 

“Saldırı İslam Karşıtı Bir Hoşgörüsüzlük Örneği”

Konuyla ilgili Alman Süddeutsche Zeitung’a açıklama yapan bir DİTİB sözcüsü yeni inşa edilmekte olan caminin Belçika’daki terör saldırısıyla ilişkilendirilmesi karşısında dehşete düştüklerini ifade etti. Ayrıca eylemin “İslam karşıtı” bir saldırı olduğu ve bu hoşgörüsüzlük örneği saldırının yıllardır devam eden diyalog ve iş birliği atmosferine de zarar verdiği belirtildi.

1986 yılından bu yana Regensburg’ta faaliyet gösteren Merkez Camii’nin yeniden inşası daha önce de cami projesine karşı çıkan kesimler tarafından protesto edilmişti. Geçtiğimiz ocak ayında Sosyal Demokrat Partili (SPD) Regensburg Belediyesine “Hristiyanlıkla şekillenmiş şehir manzarasının” korunması için yeni cami inşasının derhal durdurulmasını talep eden binlerce mektup gönderilmişti. (kz)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler