"GÜNDEM"

Çin’de Okul Çağındaki Çocuklara Cami Yasağı

Çin’in kuzey batısında, Müslümanların yoğun olduğu Gansu bölgesinde yetkililer tarafından okul çağındaki çocukların camiye girişi yasaklandı.

27 Ocak 2018 admin

Çin’in Gansu bölgesinde okul çağındaki çocukların camiye giriş yasağı, okul öncesi seviyesinden lise seviyesine kadar, okulların tümüne bir bildirge ile iletildi. Global Times gazetesinin haberine göre bildirge, okulların öğrencilerini dinî alanlara, Kur’an veya okuma kurslarına yönlendirmemeleri gerektiğini belirtiyor. Bildirge, her bir bireyi ve veliyi bilgilendirmek adına okulların, öğrencilerinin ideolojik ve politik kabiliyetlerinin güçlendirilmesine ve sosyal hizmet çalışmalarının arttırılmasına yoğunlaşmaları gerektiğini içeriyor.

 

Tam Olarak Kimler Hedef Alınıyor?

257 bin nüfusu olan Guanghe şehrinin yüzde 98’ini azınlık grupları oluşturuyor. Şehir nüfusunun büyük bir kısmı Müslüman azınlık grupları Hui ve Dongxiang’lardan oluşuyor. Müslüman azınlık çocuklarının dinî hak ve özgürlüklerini kısıtlayan bu uygulamanın neden özellikle kış tatilinde yürürlüğe girdiği de ayrı bir tartışma konusu.

 

Bölge ve Vilayet Yönetiminin Tutumu

Guanghe şehrinin bağlı olduğu Linxia otonom vilayetinin eğitim bürosu söz konusu kısıtlamalarla ilgili bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti. Ayrıca Guanghe basın dairesinin telefonları açmadığı belirtildi. Çin’de 2012 yılında Xi Jinping Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ifade özgürlüğü büyük ölçüde baskılanmış ve yüzlerce aktivist ve hukukçu göz altına alınmıştı. Hükümet yetkilileri her ne kadar din ve ibadet özgürlüklerini esas aldıklarını söyleseler de, yurt içinde farklı inançlara mensup olanlar ve “radikal İslamcı” olarak nitelendirilen gruplar birer tehlike olarak görüyor.

 

Kısıtlamalar Beraberinde Ne Getiriyor?

Camiye giriş yasağı ile beraber 1 Şubat 2018 tarihi itibariyle yetkililer, radikalleşmeyi önlemek adına, belli dinî grup ve oluşumlara karşı daha sıkı denetim ve daha ağır cezaların yürürlüğe gireceğini bildirdi.  

Günümüzde Çin’in kuzeybatısında yaşayan Müslümanların dinî özgürlüklerinin kısıtlanması gittikçe artıyor. Bunun haricinde Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde yaşayan Müslüman Uygur halkına yönelik sakal ve halka açık ibadet yasakları uygulanıyor. (ala)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler